Zadeva: E-novice 16
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 17. 04. 2018 09:50
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 16. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 16-2018

E-novice 16, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Vstali Jezus je človek s telesom in dušo

 

Jezus je opazil vznemirjenje apostolov, ko so ga zagledali in da so se jim pojavili dvomi, saj je bila resničnost vstajenja za njih nepojmljiva. Mislili so, da vidijo duha. Vendar pa vstali Jezus ni duh, je človek s telesom in dušo. Zato jim je, da bi jih prepričal, rekel: »Poglejte moje roke in moje noge, da sem jaz sam. Potipljite me in poglejte, kajti duh nima mesa in kosti, kakor vidite, da jih imam jaz« (v. 39). In ker to še ni zadoščalo, da bi prepričal nevero učencev, glede tega pravi evangelij zanimivo stvar, da so imeli v sebi tako  veliko veselje, a od tega veselja niso mogli verovati: »To ne more biti res! To ne more biti tako! Tolikšno veselje, nemogoče!« In Jezus jih je prosil: »Imate tukaj kako jed?« (v. 41). Ponudili so mu pečeno ribo. Jezus jo je vzel in pojedel pred njimi, da bi jih prepričal.

Več na...

 

 

 

 

 

Papež: Bolečina in sram zaradi zlorab

Papež Frančišek je v pismu glede spolnih zlorab v Čilu s strani članov Cerkve, priznal, da je zapadel v težke napake pri presojanju, še zlasti zaradi pomanjkanja pravih in uravnoteženih informacij. Sveti oče prosi odpuščanja in vabi čilske škofe na izredne pogovore v Rim. Pismo je papež Frančišek naslovil na čilske škofe potem, ko je dobil informacije ob zaključku poslanstva njegovih poslancev ter o presoji pričevanj primerov zlorab mladoletnih s strani predstavnikov Cerkve.

Več na...
 

O novi apostolski spodbudi

Obstaja čudovita zgodba, ki me je globoko nagovorila in ostaja zapisana v mojem srcu: ko je bil Janez Pavel II. že zelo ostarel in ni mogel več govoriti, si ga je neka preprosta sestra, ki je spremljala skupino romarjev na avdienci, upala vprašati: “Sveti oče, kaj moram storiti, da bi postala sveta?” Papež ni rekel niti besede, ampak je preprosto razprostrl svoje roke, jo privil k sebi, da bi slišala utripanje njegovega srca. In to je resnično svetost ...«

Več na...
 

Svobodni, neodvisni in osamljeni

Med prazniki sem si ogledala zanimiv film z naslovom: Švedska teorija ljubezni. Gre za dokumentarec, ki opisuje, kako je Švedska leta 1972 sprejela resolucijo, v kateri poudarjajo, da noben človek ne sme biti več odvisen od družinskih vezi in da ima pravico biti svoboden, neodvisen. In kakšne so posledice takšne resolucije? Z eno besedo: ljudje so strašno osamljeni. Družijo se samo še organizirano, živijo vsak v svojem stanovanju ... 

Več na...

Krst je temelj krščanskega življenja

Petdeset dni velikonočnega  časa je ugoden čas za premišljevanje o krščanskem življenju, ki izvira iz Kristusa. Kristjani smo namreč v takšni meri, v kakršni pustimo, da Jezus Kristus živi v nas. Da bi se tega ponovno živo zavedali, je primerno začeti pri zakramentu, ki je v nas prižgal krščansko življenje. To je krst. »Kristusova velika noč nas s svojo novostjo doseže preko krsta, da bi nas ta spremenil po njegovi podobi,« je dejal papež Frančišek med sredino katehezo.

Več na...
 

Teden molitve za duhovne poklice

»Daj mi poslušno srce«, je geslo Tedna molitve za nove duhovne poklice, njihovo svetost in stanovitnost, ki ga bomo v Cerkvi na Slovenskem obhajali med 15. in 22. aprilom 2018. Višek molitvenega slavja bo v nedeljo, 22. aprila, na svetovni dan molitve za duhovne poklice. Ob tej priložnosti je sveti oče Frančišek tudi letos napisal poslanico z naslovom Poslušati, razločevati, živeti Gospodov klic. Za teden molitve je pripravljen plakat in posebna knjižica. 

Več na...
 

Benedikt XVI. je obhajal 91.rojstni dan

Upokojeni papež Benedikt XVI. je svoj 91. rojstni dan obhajal v ozkem krogu. Njegov brat, 94-letni Georg Ratzinger, je v Vatikan pripotoval že pred tednom dni. Po besedah osebnega tajnika Benedikta XVI., nadškofa Georga Gänsweina, je to zanj »najlepše rojstnodnevno darilo«. Nekdanji papež je praznični dan kot običajno začel z jutranjim bogoslužjem. Opoldne so ga na mizi pričakale najljubše jedi, ki zaenkrat ostajajo skrivnost. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Priprava na poročno slavje

212. Bližnja priprava na poroko se navadno osredotoči na vabila, obleke, slovesnost in neštete podrobnosti, ki požirajo denar in energije kot tudi veselje. Ženin in nevesta prideta na poroko izčrpana in utrujena, namesto da bi svoje najboljše moči uporabila za to, da bi se kot par pripravila na veliki korak, ki ga bosta naredila skupaj. Ta mentaliteta vpliva tudi na pare, ki jim nikoli ne uspe, da bi se poročili, ker mislijo na previsoke stroške praznovanja, namesto da bi dali prednost medsebojni ljubezni in kako bi jo uradno potrdila pred drugimi. Dragi zaročenci, bodite pogumni in drugačni, ne pustite, da vas pogoltne družba potrošnje in videza. Zares pomembna je ljubezen, ki vaju združuje, ljubezen, ki jo milost krepi in posvečuje. Sposobni ste se odločiti za trezno in preprosto slavje, da boste nad vse postavili ljubezen. Pastoralni delavci in celotno občestvo lahko prispevajo k temu, da taka hierarhija vrednot ne bo ostalo izjema, ampak bo vedno bolj nekaj normalnega.

213. Pri neposredni pripravi je pomembno, da zaročencema tako pojasnimo obred,  da bosta čim globlje doživela bogoslužno slavje, in jima pomagamo razumeti in podoživeti smisel vsake kretnje. Spomnimo se: kadar gre za dva krščena človeka, lahko tako pomembno obljubo, kot je ta, ki izraža privolitev v zakon in združitev dveh teles, ki zakon dopolni, razumemo le kot znamenje ljubezni Božjega Sina, ki je postal človek in se je z zavezo ljubezni združil s svojo Cerkvijo. Pri krščenih se besede in dejanja spreminjajo v zgovorno govorico vere. Telo postane s pomeni, ki jih je Bog vanj položil pri stvarjenju, »jezik oskrbnikov zakramenta, ki vedo, da se v zakonski zvezi izraža ta skrivnost«.

214. Včasih ženin in nevesta ne razumeta teološke in duhovne teže pritrditve, ki osvetljuje pomen vseh poznejših dejanj. Poudariti je treba, da teh besed ne gre razumeti, kot da so omejene na sedanjost; zajemajo celoto, ki vključuje prihodnost, »dokler vaju smrt ne loči«. Smisel pritrditve kaže, da »si svoboda in zvestoba ne nasprotujeta, temveč se nasprotno medsebojno podpirata, tako v medčloveških kakor tudi v družbenih odnosih. Pomislimo na škodo, ki jo v kulturi globalne komunikacije povzroča inflacija neizpolnjenih obljub (…). Spoštovanja dane besede, zvestobe obljubi ni mogoče ne kupiti ne prodati. Tega ni mogoče doseči s silo, a tudi ne obvarovati brez žrtve«.

 

                                                                      Radost ljubezni, 212-214
 
 

Božja beseda

 

4. velikonočna nedelja, nedelja Dobrega Pastirja

»Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene.« (Jn 10,14)

 

Apd 4,8-12;

Ps 118;

1 Jn 3,1-2;    

Jn 10,11-18

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Kot plamen vstalo je Življenje

svetal, močan in svet –

iz mračne vstalo je noči,

iz zla, ki vse na svetu bremeni,

iz hudobije, greha in laži.

Premagal plamen korenine zla

prav do poslednjih je globin:

premagal prav ga je Človekov Sin,

edinec živi večnega Boga.

Vzdrhtela zemlja v novo je življenje,

enkratno doživela je Vstajenje,

s katerim se tema zaman bori.

Vzdrhtel in vstal je človek!

V velikonočno jutro spev zveni,

kot hvalnico bi angelov zajel,

preplavlja vse vesolje – svet odmev.

Odpirajo nenehno se grobovi,

v vstajenje dvigajo se pokopani.

Gospod oživlja, mrtve drami in dviga

v svoje jih Luči Kraljestvo.

Zares: Kot plamen vstalo je življenje:

Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]