E-novice 15-2016

E-novice 15, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek:
Apostolska spodbuda Radost ljubezni


Papež Frančišek z logiko pastoralnega usmiljenja, ki vključuje "razločevanje, spremljanje in vključevanje" v apostolski spodbudi Amoris Laetitia (Radost ljubezni) prinaša pomemben premik v pastoralnem pristopu k družinam, tudi tistim, ki so glede na ideal krščanskega zakona neurejene ali ranjene. Od pravnega pogleda in na tem temelječega pastoralnega pristopa k družinam v neurejenih situacijah, ki je bil doslej prevladujoč, papež prehaja k pravičnejšemu razločevanju njihove situacije, osebnemu spremljanju teh družin ter dejavnemu prizadevanju za njihovo večjo vključenost v življenje Cerkve. Apostolska spodbuda vsebuje devet poglavij, obširnejši povzetek slednjih si lahko preberete na spodnji povezavi.
Več na...

Jezus ne izključuje nobenega grešnika

 

Cerkev ni skupnost popolnih, ampak učencev na poti, ki hodijo za Gospodom, ker se prepoznavajo za grešnike in potrebne njegovega odpuščanja, je poudaril papež in dodal, da je krščansko življenje šola ponižnosti, ki se odpira milosti. Ni pa takšen način razumljiv tistim, ki se imajo za pravične in boljše od drugih. Nadutost in ponos jim preprečujeta, da bi se prepoznali kot potrebni odrešenja, preprečujeta jim, da bi videli usmiljeno Božje obličje in da bi delovali usmiljeno.

Več na...

Ključ za razumevanje Radosti ljubezni


Papež Frančišek verjame v zakon, Verjame v družino. Verjame v življenje. Verjame v kontinuiteto učenja Cerkve. Učenje papeža Frančiška je lahko široko in vnaša zmedo zato, ker so prve leče skozi katere gleda učenje Cerkve evangelizacija, ne nauk. Z drugimi besedami: nauk uči in je temelj njegovega pristopa, toda v hierarhiji vrednot ni na vrhu. Krščansko življenje je širjenje evangelija, ne širjenje pravil.

Več na...

Vojno bomo premagali z usmiljenjem

 

Papež Frančišek je v sporočilu udeležencem konference o nenasilju in miru poudaril, da je pot za reševanje tretje svetovne vojne, ki se dogaja po koščkih, v srečanju med ljudmi, spravi med narodi in prizadevanju za pravičnost. Opozoril je tudi na pomembno vlogo solidarnosti in odpravo brezbrižnosti ter seveda usmiljenje.
 

Več na...

Radost ljubezni: Nova ustava za družine

 

V Vatikanu so 8. aprila predstavili papeževo apostolsko spodbudo o družini Amoris letitia – Radost ljubezni, ki ima devet poglavij. Prvo izhaja iz Svetega pisma, drugo opisuje različne razmere družin, tretje pa njihovo poslanstvo. Četrto in peto sta namenjena zakonski ljubezni in rodovitnosti. Šesto poglavje govori o pastoralnih vidikih, sedmo o vzgoji otrok, osmo vsebuje smernice za vključevanje ranjenih družin, deveto pa govori o zakonski in družinski duhovnosti.

Več na...

Številnim ljudem manjkajo antene za Boga


V sekulariziranem svetu je tudi po mnenju upokojenega kardinala v rimski kuriji, 83-letnega Walterja Kasperja, velik izziv Boga znova približati ljudem. »Mnogim našim sodobnikom tako rekoč manjkajo ‘antene’, da bi sploh zaznali njegovo sporočilo«, je kardinal dejal ob sklepu Evropskega apostolskega kongresa o usmiljenju. Bog je za mnoge postal tujec.

Več na...

Leto usmiljenja: Dati mami čas zase

 

Redke priložnosti, v katerih sem bila blagoslovljena s prijateljem ali sorodnikom, ki mi kot (pogosto) izgoreli mami pozorno ponudi nekaj časa zase, imajo trajen učinek na moje obnašanje in pogled. Vsa moja družina občuti dobrine, ki jih prinašajo ti navdihnjeni ljudje. Pomagati mami, da napolni svoje čustvene baterije, je dar, ki se vedno obrestuje.

Več na...

Sveto leto usmiljenja

Biti obzirni do vseh ljudi

Iz časa, ko sem bil rektor jezuitskega kolegija in župnik v Argentini, se spominjam neke matere majhnih otrok, ki jo je zapustil mož. Ni imela redne zaposlitve, ampak je opravljala le priložnostna dela nekaj mesecev na leto. Kadar ni mogla najti drugega dela, je – da bi lahko nahranila svoje otroke – delala kot prostitutka. Bila je ponižna in je prihajala v župnišče prosit pomoč. Skušali smo ji pomagati prek Karitas. Nekega dne – bilo je v božičnem času – je prišla s svojimi otroki v župnišče in vprašala zame. Poklicali so me in sem jo sprejel. Povedala je, da se mi želi zahvaliti. Mislil sem, da gre za paket z živili, ki smo ji ga poslali. Vprašal sem jo, ali ga je prejela. Odgovorila je: »Da, da, hvala vam tudi za to. Toda jaz sem se vam prišla zahvalit predvsem zato, ker me nikoli niste prenehali klicati 'gospa'.« Takšne izkušnje nas učijo, kako obzirni moramo biti do vseh ljudi, da ne ranimo njihovega dostojanstva. To, da jo je župnik še naprej klical »gospa«, čeprav je vedel, s čim se ukvarja v mesecih, ko ni mogla učiti, je bilo zanjo enako, če ne še bolj pomembno od materialne pomoči, ki smo ji jo dajali.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


4. velikonočna nedelja   

 

»Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj.«

                                          Jn 10,27

Apd 13,14.43-52

Ps 100

Raz 7,9-14b-17

Jn 10,27-30

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev


Tvoje roke so moji poljubi,
harmonija, ki napolnjuje moje dneve.
Ljubim te, ker tvoje roke
delajo za pravičnost.

Če te ljubim, te zato, ker si
moja ljubezen, moj tovariš in moje vse.
In na ulici, drug ob drugem
sva veliko več kot zgolj dva.

 

Mario Benedetti, Ljubim te;
navaja papež Frančišek, Amoris laetitia 181


 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp