Zadeva: E-novice 15
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 23. 04. 2019 11:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 15. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Izredni delivci obhajila vabljeni na srečanje za izredne delivce obhajila, ki bo v soboto, 4. maja, v župnijskem domu v Stični. Srečanje bo potekalo od 9.00 do 12.00. Predavanju, ki ga bo imel p. dr. Nikolaja Aracki Ocist, bo sledil pogovor po skupinah o aktualnih vprašanjih, ki so povezani s to liturgično službo. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 15-2019

E-novice 15, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

On živi in hoče, da si tudi ti živ!

Kristus živi. On je naše upanje in najlepša mladostnost tega sveta. Vse, česar se on dotakne, postane mlado, postane novo, se napolni z življenjem. Zato so prve besede, s katerimi se želim obrniti na vsakega ... kristjana: On živi in hoče, da si tudi ti živ! On je v tebi, on je s teboj in nikoli ne odide. Čeprav se ti lahko še tako oddaljiš, je ob tebi Vstali, ki te kliče in te pričakuje, da začneš znova. Ko se čutiš starega zaradi žalosti, zamer, strahov, dvomov ali porazov, bo on vedno tam, da ti vrne moč in upanje (Christus vivit, 1-2).

Več na...

 

Krvava velika noč na Šri Lanki

Šrilanko je na letošnjo velikonočno nedeljo pretresla vrsta eksplozij po državi, ki jih tamkajšnje oblasti obravnavajo kot teroristični napad. Tarče napadov so bile tri katoliške cerkve, stolna cerkev sv. Antona v šrilanški prestolnici Kolombo, cerkev sv. Sebastijana v Negombu in cerkev v Batticaloi na vzhodu Šrilanke, ter štirje hoteli. Po navedbah šrilanške vlade je za napade odgovorna skrajniška islamistična skupina NTJ. Napade naj bi izvedli samomorilski atentatorji.

Več na...
 

Kakor Jezus se obrnimo na Očeta

Sveti oče je sredino katehezo namenil Jezusovi molitvi v trenutkih trpljenja, s katero se je obračal na Očeta. Papež je spodbudil, naj v preizkušnjah enako storimo tudi mi, ter opogumil k ljubezni in odpuščanju. »V teh tednih premišljujemo o molitvi očenaš. Na vigilijo velikonočnega tridnevja pa se zaustavimo pri nekaterih besedah, s katerimi Jezus med svojim trpljenjem moli k Očetu« ...

Več na...
 

Sveti sedež na vrtnarski razstavi

Sveti sedež bo letos sodeloval na mednarodni vrtnarski razstavi v Pekingu na Kitajskem. Expo bo potekal od 28. aprila do 7. oktobra na temo Živi zeleno. Živi bolje. V paviljonu Svetega sedeža bodo razstavljeni dokumenti Vatikanske knjižnice, ki se nanašajo na herbarije in zdravilne lastnosti zelišč in rastlin. 

Več na...

Voščilo nadškofa Stanislava Zoreta 

Prvo velikonočno jutro se je začelo v temi. Marija Magdalena je navsezgodaj, še v temi, prišla h grobu. Ta tema ni bila samo tema, ki čaka jutra. Bila je globlja. To je bila tema njenega srca. Ker so križali in pokopali Jezusa, je umrlo upanje in tema je pokrila srce in zemljo. Gluhost te teme so motile le solze, ki so polzele iz žalosti in bolečine. Ko pa je prišla h grobu, je videla, da je kamen odstranjen od groba. Nova rana je pomnožila bolečino. Še v grobu mu ne dajo miru

Več na...
 

Notre Dame bomo obnovili 

Nadškof Aupetit je hvaležen za »izjemno solidarnost« in edinost, ki sta se izkazali po požaru. Cerkveni dostojanstvenik se je že v noči tragedije pridružil številnim vernikom, ki so molili v bližini goreče stolnice in z njimi zapel nekaj Marijinih pesmi. »Hvala, da ste tukaj, hvala za vaše molitve,« se je Aupetit obrnil na ljudi. Spomnil je, da se je veliki teden ravno začel, za trpljenjem pa pride vstajenje.

Več na...
 

Teorija spola na Vrhniki

Zaskrbljeni starši šolarjev z Vrhnike so opozorili, da so pri dodatnem pouku za nadarjene otroke študenti FDV izvajali delavnico, ki usmerja k teoriji spola. Pod imenom enakost spolov so namreč z video posnetkom poskušali odraščajoče otroke prepričati, da biološki spol ni pomemben, češ da je le družbeni konstrukt. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Norme razločevanja

306. V vsakem primeru morajo tisti, ki imajo težave, kako v celoti udejanjiti Božjo zapoved, slišati povabilo, da je treba stopati po poti ljubezni (via caritatis). Ljubezen do bližnjega je prva zapoved (zakon) za kristjane (prim. Jn 15,12; Gal 5,14). Ne pozabimo, kaj obljublja Sveto pismo: »Predvsem imejte močno ljubezen med seboj, ker ljubezen pokrije množico grehov« (1 Pt 4,8). »Zbriši svoje grehe s pravičnostjo in svoje krivice z usmiljenjem do bednih« (Dan 4,24). »Voda gasi plameneč ogenj in miloščina odpravlja grehe« (Sir 3,30). To uči tudi sv. Avguštin: »Kakor bi mi ob nevarnosti požara hiteli iskat vodo za gašenje (…), tako je tudi, kadar bi se iz naše slame vzdignil plamen greha in bi bili zaradi tega zmedeni. Če nam je potem dana priložnost, da opravimo delo usmiljenja, se veselimo tega dela, kot da je to izvir, ki nam je ponujen, da bi mogli pogasiti požar.«

 

Logika pastoralnega usmiljenja

307. Da bi preprečil vsakršno zgrešeno razlago, spominjam na to, da se Cerkev nikakor ne sme odpovedati temu, da postavlja pred nas  ideal popolnega zakona kot Božji načrt v vsej njegovi veličini: »Mlade kristjane je treba spodbujati, naj ne oklevajo sprejeti bogastva, ki  ga v njihove ljubezenske načrte prinaša zakrament zakona. Naj jih krepi pomoč Kristusove milosti in možnost, da se v celoti udeležujejo življenja Cerkve.« Mlačnost, vsaka oblika relativizma ali pretirano sklicevanje na čas odločitve, bi pomenilo pomanjkanje zvestobe evangeliju in tudi pomanjkanje ljubezni Cerkve do samih mladih ljudi. Razumeti izredne okoliščine nikoli ne pomeni zastirati luči popolnejšega ideala in tudi ne pomeni, da s tem priporočamo manj kot to, kar Jezus ponuja človeku. Danes je važnejše kot dušno pastirstvo neuspelih zakonov, prizadevanje, da bi utrjevali zakone in tako preprečevali njihov razpad.

 
                                                                      Radost ljubezni, 306-307
 
 

Božja beseda

 

2. velikonočna, bela nedelja, nedelja Božjega usmiljenja

 

»Položi svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.«

(Jn 20,27)

 

Apd 5,12-16;

Ps 118;

Raz 1,9-13.17-19;   

Jn 20,19-31;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Vzdrhtel in vstal je človek!

V velikonočno jutro spev zveni,

kot hvalnico bi angelov zajel,

preplavlja vse vesolje – svet odmev.

Odpirajo nenehno se grobovi,

v vstajenje dvigajo se pokopani.

Gospod oživlja, mrtve drami in dviga

v svoje jih Luči Kraljestvo.

Zares: Kot plamen vstalo je življenje:

Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]