Zadeva: E-novice 15
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 10. 04. 2018 11:46
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 15. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 15-2018

E-novice 15, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Usmiljenje je utrip Božjega srca

 

»V današnjem evangeliju se večkrat ponovi glagol videti: “Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda.” (Jn 20,20) Potem so rekli Tomažu: “Gospoda smo videli” (v. 25). Vendar pa evangelij ne opiše, kako so ga videli, ne opiše Vstalega, poudari samo eno podrobnost: “Pokazal jim je roke in stran” (v. 20). Zdi se, da nam želi povedati, da so učenci Jezusa prepoznali na ta način: preko njegovih ran. Isto se je zgodilo Tomažu: tudi on je želel videti “na njegovih rokah sledove žebljev” (v. 25) in po tem, ko je videl, je veroval (v. 27).« S temi besedami je papež Frančišek začel homilijo med sveto mašo, ki jo je na nedeljo Božjega usmiljenja daroval na trgu sv. Petra. 

Več na...

Izšla je nova apostolska spodbuda: Veselite in radujte se

9. aprila je izšla apostolska spodbuda papeža Frančiška o poklicanosti k svetosti v današnjem svetu z naslovom Gaudete et Exsultate ali Veselite in radujte se. Naslov je vzet iz odlomka o blagrih iz Matejevega evangelija, ko Jezus vsem, ki bodo zaradi njega preganjani in zasramovani, pravi: »Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko« (Mt 5,12).

»Gospod prosi vse. In kar ponuja je resnično življenje, sreča, za katero smo bili ustvarjeni. Želi, da smo sveti in ne da se zadovoljimo s povprečnim, razvodenelim in neosnovanim življenjem.«

Več o njeni vsebini si lahko preberete na naslednji povezavi: Veselite in radujte se.

 

 

Papež: "Pustite si razširiti dušo"

Papež Frančišek je sklenil cikel katehez o sveti maši. »Ko se maša zaključi, se začne prizadevanje za krščansko pričevanje«. Kristjani namreč ne gremo k maši, da bi opravili tedensko nalogo, potem pa nanjo pozabili. K maši gremo, da bi bili soudeleženi pri Gospodovem trpljenju in vstajenju in zatem še bolj živeli kakor kristjani – da bi si prizadevali za krščansko pričevanje. Cerkev zapustimo, da bi ponesli Božji blagoslov v vsakdanje dejavnosti. 

Več na...
 

Služenje namesto moraliziranja

Papeževe spodbude za reformo je potreboval tudi »krog teologov in krščanskih mislecev«, je prepričan Halik. Zato je skupaj z dunajskim teologom Paulom Zulehnerjem sestavil pismo v podporo papežu, ki ga je v okviru pobude »Pro Pope Francis« doslej podpisalo 73.000 oseb v 50 državah na vseh petih celinah. Mednarodno povezani teologi so bili nato naprošeni, naj pripravijo kratke študije o svetovnih izzivih in predlogih za njihove rešitve, rezultati pa že dobivajo celostno podobo. 

Več na...
 

Preizkušeni Nik romal v Lurd

»Ko je odšel v operacijsko sobo, sem ga samo še pokrižala in molila. Čakali smo tri ure, potem je kirurg povedal, da je Nik živ. Šla sem ga pogledat in vprašala sem ga, če me pozna. »Kaj te ne bi poznal, saj si deset let moja mamica,« mi je odgovoril in se nasmejal.« Takrat ga je vprašala, kaj si želi. »Da bi prišel gospod župnik, je rekel. In res je prišel, gospod Franci Bizjak iz Sodražice. Stanje je bilo resno, zdravniki so hodili od vsepovsod.« 

Več na...

Sem pripravljen odgovoriti Jezusu?

In kaj so Jezusove sanje? Jezusove sanje se v evangelijih imenujejo Božje kraljestvo. Božje kraljestvo pomeni ljubezen do Boga in ljubezen med nami, torej ustvarjati veliko družino bratov in sester z Bogom kot Očetom, ki ljubi vse svoje otroke in je poln veselja, ko se nekdo, ki je bil izgubljen vrne domov. To so Jezusove sanje. Sprašujem: »Ste pripravljeni, da postanejo tudi vaše? Ste pripravljeni spremeniti se, da bi lahko sprejeli te sanje?« 

Več na...
 

Papež pozval k sočutju do Alfieja

Po vsem svetu se oglašajo mnogi podporniki Alfiejevih staršev, ki preko molitve, peticij, manifestacij in socialnih omrežij opozarjajo, da je skrb za otroka primarna pravica staršev in ne države. Thomas in Katie sta za podporo prosila tudi papeža Frančiška, ki se je odzval s tvitom. »Moje iskreno upanje je, da bi se storilo vse potrebno za nadaljnje sočutno spremljanje malega Alfieja Evansa in bi se prisluhnilo velikemu trpljenju njegovih staršev. Molim za Alfieja, za njegovo družino in vse vpletene osebe.« 

Več na...
 

Kovanci iz fontane di Trevi za reveže

Rimski mestni svet je konec  marca podaljšal pogodbo z rimsko Karitas, s katero ji namenja kovance iz fontane Trevi za financiranje prehrane, nastanitve in zdravstvene oskrbe za vse, ki to v italijanski prestolnici najbolj potrebujejo. Nešteto turistov z vsega sveta predfontano vsak dan zamiži, si nekaj zaželi in čez ramo v vodnjak vrže kovance v skupni vrednosti več tisoč evrov; denar iz vode poberejo komunalni delavci.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Voditi zaročence na poti priprave na zakon

210. Kadar kdo jasno prepozna šibke točke drugega, mora v vsakem primeru realistično presoditi možnost, da lahko pomaga, da se v drugem razvije, kar je najboljšega, in tako zmanjša težo njegovih šibkih točk; to pa s trdnim namenom, da drugemu pomaga rasti kot človeku. To pomeni z močno voljo sprejeti možnost, da se bo treba pripraviti na žrtve, se soočiti s težkimi trenutki in spopadi. Človek mora biti sposoben odkriti znake nevarnosti, ki se lahko skriva v odnosu, da bi pred poroko našel sredstva, ki omogočajo, da se tej nevarnosti uspešno postavi po robu. Na žalost pridejo številni do poroke, ne da bi se poznali. Preživijo skupaj samo nekaj časa, si skupaj naberejo nekaj izkušenj, ne pridejo pa do tega, da bi se sami odkrili drugemu, in ugotovili, kdo ta drugi v resnici je.

 

211. Tako neposredna priprava kot tudi spremljanje, ki traja dalj časa, mora privesti do jasnosti, da zaročenca ne gledata na poroko kot na konec neke poti, ampak sprejemata zakon kot poklicanost, ki ju pelje naprej, s trdno in realistično odločenostjo, da bosta vse preizkušnje in težke trenutke preživela skupaj. Tako predzakonska kot zakonska pastorala morata biti predvsem dušno pastirstvo povezovanja, pri čemer posredujeta točke, ki pomagajo ljubezni, da more zoreti, a tudi premagati težka obdobja. Te točke  niso samo doktrinalna načela, niti ni treba, da so omejena le na sicer dragocene cerkvene duhovne vire, ki jih sicer Cerkev vedno nudi, temveč morajo biti tudi praktični napotki, življenjski nasveti, kako ravnati, in naj izvirajo iz izkušnje in psihološke vede. Vse to predstavlja pedagogiko ljubezni, ki mora upoštevati občutljivost današnjih mladih ljudi, da bi jih lahko notranje pripravila. Hkrati mora biti pri pripravi zaročencev dana možnost, da jih opozori na kraje in ljudi, posvetovalnice ali za to usposobljene družine, na katere se lahko obrnejo za pomoč, če se pojavijo težave. Vendar ne smemo nikoli pozabiti na to, da jim priporočimo zakramentalno spravo, ki omogoča, da po usmiljenem Božjem odpuščanju in njegovi ozdravljajoči moči odložijo grehe in napake preteklega življenja in njunega medsebojnega odnosa.

 

                                                                      Radost ljubezni, 210-211
 
 

Božja beseda

 

3. velikonočna nedelja

»Tedaj jim je odprl um, da so doumeli Pisma.« (Lk 24,45)

 

Apd 3,13-15;

Ps 4;

1 Jn 2,1-5a;    

Lk 24,35-48

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Sredi zorane zemlje stojim.

 Nad brazdami bele meglice visijo,

kot neizrisane sanje

počasi se v sončne žarke stopijo.

Sredi zorane zemlje stojim.

Z menoj je pomlad, otroški nasmeh,

tisoč lepot v preprostih rečeh.

Na oltarju tem večni ognji gorijo,

Odrešenika v brezčasje ujetega

tiho častijo.

 

 

Majda Grošelj Slovnik

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]