Zadeva: E-novice 14
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 4. 04. 2018 09:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 14. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 14-2018

E-novice 14, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek mestu in svetu

 

»Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno veliko noč! Jezus je vstal od mrtvih. Kristus je vstal.« S tem voščilom in naznanilom je papež Frančišek začel velikonočno oznanilo in blagoslov Urbi et Orbi (Mestu in svetu) z osrednje lože bazilike sv. Petra potem, ko je na Trgu sv. Petra daroval praznično sveto mašo. »V Cerkvi po vsem svetu skupaj s spevom »aleluja« odmeva to oznanilo: Jezus je Gospod, Oče ga je obudil in On je za vselej živ med nami. Aleluja!«

Več na...

 


 

Napovednik Nadškofije Ljubljana

 

V mesecu aprilu nas čaka malo manj dogodkov, je pa to mesec v katerem bo še vedno odmevala vesela aleluja. Če še niste, si lahko na povezavi ogledate nadškofovo velikonočno poslanico. Mladi ste vabljeni na dvodnevni športni turnir: »ŠportKAT IGRE 2018«, ki bodo od med 7. in 8. aprilom potekale na Rakovniku. V nedeljo bomo praznovali belo nedeljo ali, kot jo po novem imenujemo, nedeljo Božjega usmiljenja. Vabimo vas tudi na ogled Ribniškega pasijona, ponovitve v naši nadškofiji bodo 8. aprila v Grosupljem in 14. aprila v Škofji Loki.  Poseben dogodek v tem mesecu pa bo vseslovensko srečanje mož, le-to bo potekalo 14. aprila pri sv. Jožefu v Ljubljani. V tem mesecu bo med 15. in 22. aprilom potekal tudi teden molitve za nove duhovne poklice. Pa naj ne bo le teden, pač pa kar mesec namenjen molitvi za nove duhovnike, redovnike, redovnice in misijonarje!

 

Papež: "Ni ga tukaj, vstal je!"

»To slovesnost smo začeli zunaj, potopljeni v temo noči in mraz, ki jo spremlja. Čutimo težo tišine pred Gospodovo smrtjo; tišine, v kateri se more prepoznati vsakdo imed nas in ki se spušča globoko v špranje srca učenca, ki pred križem ostane brez besed.« S temi besedami je papež Frančišek začel homilijo med velikonočno vigilijo v baziliki sv. Petra, preden je krstil osem katehumenov: štiri iz Italije ter po enega iz Albanije, Peruja, Nigerije in Združenih držav Amerike.

Več na...
 

Nadškof Zore: Ostajajte z duhovniki

Nadškof Zore je duhovnike pri krizmeni maši spomnil, da je pomembno kam gledajo. »Jezus pravi, glej, naprej. Ne oziraj se, glej v Kristusa. Njegova brazda se je podirala, hkrati pa je peljala v odrešenje.« Spodbudil in prosil je tudi vernike ter farane, naj ostajajo s svojimi duhovniki. »Naj duhovnik v nobeni župniji in nobenem župnišču ne bo sam. In molite zanje, molite toliko, kolikor o njih znate povedati kritičnega.« 

Več na...
 

Molitveni namen za mesec april

Splošni molitveni namen je namenjen tistim, ki imajo odgovornost v ekonomiji: Da bi načrtovalci in izvajalci svetovne ekonomije imeli pogum reči ne ekonomiji izključevanja in bi odpirali nove poti. Ekonomski pogled, ki je izključno usmerjen na profit in materialno blaginjo, je nezmožen pozitivno prispevati h globalizaciji, ki pospešuje celostni razvoj narodov po svetu, pravično porazdelitev virov, zagotovljeno dostojno delo ter rast privatnih iniciativ in lokalnih podjetij.

Več na...

Duhovnik: blizu Bogu, blizu ljudem

Bližina je več kakor ime neke določene kreposti, je drža, ki vplete celotno osebo, njen način vzpostavljanja odnosov, način, kako je istočasno sama svoja in pozorna do drugih. Ko ljudje za duhovnika pravijo, da »jim je blizu«, pri tem običajno prideta v ospredje dve stvari. Prva je, da »je vedno tu«, kar je nasprotno od »nikoli ga ni«. Druga pa je, da vedno najde besedo za vsakega … Govori z vsakim, z velikimi, malimi, revnimi, nevernimi … Duhovniki, ki so blizu, ki so, ki govorijo z vsemi … 

Več na...
 

Spremljanje družin z majhnimi otroki

Cerkev v Sloveniji se želi približati družinam s predšolskimi otroki: »Vprašanje je, na kakšen način pristopiti, da se bodo te družine čutile kot del župnije, del Cerkve, in da bi nekje videli, kako pravzaprav jim pomagati na tej poti posredovanja vere svojim otrokom in vključenosti v župnijo,« je povedal koordinator in eden izmed predavateljev letošnjega Teološkega simpozija doc. dr. Ivan Platovnjak.

Več na...
 

Slovenca okrasila vatikansko baziliko

Profesorja v Biotehničnem centru Naklo, dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, sta tudi letos pomagala vatikanskim vrtnarjem pri krasitvi bazilike sv. Petra, v kateri je papež Frančišek v soboto zvečer daroval velikonočno vigilijo. V Vatikan sta se odpravila že v sredo in v četrtek zgodaj zjutraj zavihala rokave. Prvi dan so ju v delavnici vatikanskih vrtov že čakale pripravljene podlage iz cvetličarskih gob za dekoracijo oltarja, kripte in Berninijevih stebrov. 30 dolžinskih metrov. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Voditi zaročence na poti priprave na zakon

208. Povrhu je treba najti oblike, da bi s pomočjo misijonarsko dejavnih družin in družin zaročencev samih ter z raznimi pastoralnimi sredstvi ponudili dosti zgodnjo pripravo, ki bo omogočila, da bo par rastel v ljubezni. Poleg tega je potrebno spremljanje, ki jim je v oporo z bližino in pričevanjem. V veliko pomoč so običajno skupine za zaročence in dodatne ponudbe za pogovor o številnih temah, ki mlade ljudi zares zanimajo. Vendar je nujno potreben tudi čas za osebne pogovore, saj je glavni cilj pomagati vsakemu posebej, da bi se naučil ljubiti  konkretno osebo, s katero želi deliti vse svoje življenje. Naučiti se koga ljubiti ni nekaj, kar se da improvizirati, in to tudi ni moč narediti v kratkem tečaju pred poročnim slavjem. Dejansko se vsak človek pripravlja na zakon od rojstva dalje. Že to, kar mu je dala njegova družina, mu omogoča, da se uči iz lastne zgodovine, in ga usposablja, da se lahko popolnoma in dokončno obveže. Verjetno so bolje pripravljeni na poroko tisti, ki so se od svojih staršev naučili, kaj je krščanski zakon, v katerem sta oba drug drugega brezpogojno izbrala in to odločitev vedno znova obnavljata. V tem smislu so vse pastoralne dejavnosti, ki pomagajo zakoncem, da rastejo v ljubezni in v družini živijo evangelij, neprecenljiva pomoč za to, da se tudi njihovi otroci lahko pripravijo na zakonsko življenje. Prav tako ne smemo pozabljati na dragocena sredstva ljudske pastorale. Naj navedem preprost zgled in spomnim na Valentinov dan, ki najde v nekaterih deželah večji odmev pri trgovcih kakor v ustvarjalnosti dušnih pastirjev.

 

209.  Če župniji uspe, da že zaročene pare začne spremljati zadosti zgodaj, potem mora ta priprava ustvariti tudi možnosti, da zaročenca spoznata neskladja in tveganja. Tako lahko ugotovita, da ni smiselno, da bi se dokončno odločila za to zvezo in se tako izpostavila predvidljivemu neuspehu, kar je lahko zelo boleče. Težava je v tem, da začetno navdušenje mlade pelje k temu, da poskušata marsikaj prikriti ali imeti za manj pomembno; ko se skušata izogniti nesoglasjem, težave samo odrivata. Zaročencema je treba nuditi spodbudo in pomoč, da bi mogla govoriti o tem, kaj vsak od njiju pričakuje od prihodnje zakonske zveze, kaj eden in drugi razume pod ljubeznijo in dolžnostjo, kaj si kdo želi od drugega, kakšen način skupnega življenja bi želela načrtovati. Ti pogovori lahko odprejo oči zaročencev za to, da je v resnici le malo stičnih točk in da zgolj medsebojna privlačnost ni dovolj trdna osnova za zvezo. Nič ni bolj minljivega, negotovega in nepreračunljivega, kot je (zgolj) želja, in nikoli ne smemo opogumljati k odločitvi za sklenitev zakona, če nismo ugotovili drugih motivov, ki tej zvezi dajejo resnične možnosti za trajen obstoj.

                                                                      Radost ljubezni, 208-209
 
 

Božja beseda

 

2. velikonočna - bela nedelja

»Položi svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« (Jn 20,27)

 

Apd 4,32-35;

Ps 118;

1 Jn 5,1-6    

Jn 20,19-31

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Ne bojte se, žene!

Ne bojte se!

Zvestoba in pripravljenost duha

z zvestobo je ovenčana neba:

presežene so vaše vse želje!

 

Ne bojte se, žene! –

kot sneg bleste se oblačila zmage angelske –

veselo vest oznanjajo Boga:

Gospod je vstal!

Naj moli ga srce!

 

Ne bojte se, žene!

Vaš dragi dar,

kreposti živih posvečeni vonj

prijeten je Gospodu vstalemu.

 

Ne bojte se!

Življenja Gospodar

odprl je neminljive sreče dom

od smrti greha rodu vstalemu!

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]