E-novice 14-2016

E-novice 14, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek:
Vsi potrebujemo Božje usmiljenje

 

Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco govoril o Psalmu 51 in tako sklenil niz katehez o usmiljenju v Stari zavezi. Izpostavil je, da je Bog večji od vsakega našega greha in da je tisto, kar zares potrebujemo v življenju, odpuščanje. »Dragi bratje in sestre,« je dejal, »Božje odpuščanje je tisto, kar vsi potrebujemo. Je največje znamenje njegovega usmiljenja. Vsak grešnik, ki mu je bilo odpuščeno, je poklican, da ta dar podeli z vsakim bratom in sestro, ki ju sreča. Vsi, ki jih je Gospod postavil ob nas, družinski člani, prijatelji, kolegi, župljani, vsi so kakor mi potrebni Božjega usmiljenja.«
Več na...

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni


V petek, 8. aprila, bo na tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavljena težko pričakovana posinodalna apostolska spodbuda papeža Frančiška o ljubezni v družini z latinskim naslovom Amoris laetitia (Veselje ljubezni, o ljubezni in družini). Besedilo apostolske spodbude bo tistega dne na voljo v italijanskem, francoskem, angleškem, nemškem, španskem in portugalskem jeziku.

 

Več na...

Duhovna zapuščina Matere Angelike


Mati Angelika, ena zmed najpomembnejših oseb pokoncilske Katoliške Cerkve v Ameriki, je umrla po 14-letni bitki s posledicami kapi. Lahko potrdim, da je bilo v »modnih« katoliških krogih v osemdesetih in devetdesetih letih zadnjega stoletja, skoraj obvezno norčevati se iz Matere Angelike.

Več na...

Teden molitve za duhovne poklice 2016


V Cerkvi na Slovenskem bo od nedelje, 10. do nedelje, 17. aprila 2016, potekal teden molitve za duhovne poklice na temo Cerkev, mati poklicev. Namen tedna je pomagati tistim, ki jih Bog kliče v duhovniško ali redovniško službo, da bi velikodušno odgovorili na ta klic...
 
Več na...

Enzo Bianchi: Božja ljubezen v pohujšanje

 

Na pripombo, da se nekateri pohujšujejo nad papežem Frančiškom zaradi njegovega vztrajanja na usmiljenju, je Bianchi dejal, da skozi ves evangelij lahko vidimo, kako je bil Jezus v pohujšanje drugim. Papež Frančišek zbuja pohujšanje, ker komentira in uveljavlja evangelij. V primeru papeža, kot je pripomnil, je problem njegov usmiljen obraz, ki je v pohujšanje enako, kot je to bilo Jezusovo obličje.

Več na...

Dvajset misli Matere Angelike


Mati Angelika ni ničesar delala v malem. Znana je bila po svoji sposobnosti ostrih odgovorov, čudaških opazk in duhovitih opazk, s katerimi je s svojo modrostjo znala pridobiti poslušalca. Zaradi kapi je  več kot desetletje preživela v tišini, toda njena drzna opazovanja so vseeno še vedno zelo aktualna.

Več na...

Ameriški pediatri odločno proti teoriji spola


Ameriško združenje pediatrov je nedavno objavilo izjavo, v kateri piše, da Ideologija spola škoduje otrokom. Zato vzgojitelje in zakonodajalce pozivajo, naj zavrnejo vse politične smernice, ki otroke navajajo k temu, da bi kemično in kirurško spreminjanje spola sprejeli kot normalno.
 
Več na...

Sveto leto usmiljenja

Poljska bolnišnica

Cerkev je po Gospodovem zgledu poklicana izlivati njegovo usmiljenje na vse, ki priznavajo svojo grešnost, odgovornost za storjeno zlo in čutijo potrebo po odpuščanju. Cerkev ni na svetu zato, da bi ga obsojala, ampak da bi mu omogočila srečanje z očetovsko Božjo ljubeznijo, ki je usmiljenje. Da bi se to zgodilo – to pogosto ponavljam –, mora Cerkev oditi ven iz svojih cerkva in občestev ter poiskati ljudi tam, kjer živijo, kjer trpijo, kjer upajo. Takšno Cerkev »na prostem« rad primerjam s poljsko bolnišnico, kakršno uporabljajo na bojiščih. To ni neki stacionaren, dobro opremljen klinični center, ki zdravi vse vrste bolezni, ampak mobilna ambulanta, ki se odziva na nujne primere in daje »borcem« prvo pomoč, da ne umrejo na bojišču. Tu gre za urgentno zdravljenje in ne specialistično. Upam, da bo Cerkev med tem izrednim jubilejem čedalje bolj odkrivala in izkazovala svoje materinsko usmiljenje ter  da se bo znala približati in prisluhniti »ranjencem«, ki so potrebni razumevanja, odpuščanja in ljubezni.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


3. velikonočna nedelja   

 

»Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.«

                                                Jn 21,15

Apd 5,27-32. 40-41

Ps 30

Raz 5,11-14

Jn 21,1-19

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev


Bog vse odpušča
in vsem daje novo priložnost.
Svoje usmiljenje izliva na vse,
ki ga prosijo zanj.
Mi smo tisti, ki ne znamo odpuščati.

 

Papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje


 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp