Zadeva: E-novice 13
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 28. 03. 2018 14:20
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 13. številka E-novic. Na naslednji povezavi najdete gradiva s srečanja članov ŽPS. V e-novicah pa tudi velikonočno voščilo

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 13-2018

E-novice 13, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Velikonočno voščilo slovenskih škofov

 

»Gospod je vstal! Zares je vstal!« To je veselo sporočilo velikonočnega dogodka, ki ga nestrpno pričakujemo ves postni čas. Ob tem sporočilu slišimo in izrekamo še druge vzklike: »Radujte in veselite se!«, »Odrešeni ste, aleluja!«, »Smrt in greh sta premagana, aleluja!«

Morda se bo kdo od ljudi pri navedenih vzklikih vprašal: Kaj to pomeni? Zakaj je Jezus vstal od mrtvih? Česa sem pa jaz rešen? Kaj vse to praznovanje pomeni in kako konkretno to vstopa v moje življenje?

Naše voščilo ob velikonočnih praznikih je hkrati molitev in prošnja k Svetemu Duhu za veselje in sprejemanje velikonočne skrivnosti. Na binkoštni dan so apostoli prejeli Svetega Duha, da so razumeli in v polnosti vstopili v skrivnost velike noči: Jezusove daritve in odrešenja. V skupnosti Cerkve so se ljudje veselili, se dali krstiti, oznanjali Jezusovo vstajenje in živeli novo življenje; življenje prenovljenih ljudi, življenje velikonočnega kristjana.

Bratje in sestre, najprej vas ob prazniku vabimo k veselju nad lastnim krstom: nad tem, da smemo biti po skrivnosti Jezusove smrti in vstajenja člani Cerkve, udje Kristusovega skrivnostnega telesa. Vabimo vas tudi k veselju nad zaupanim poslanstvom, ki nam ga izroča vstali Jezus: poslanstvom v krščanskem občestvu, župniji, redovni ali drugi skupnosti, družini, narodu, človeštvu … V hvaležnosti se veselimo, da smemo sodelovati z vstalim Gospodom in služiti s svojim delom, z molitvijo in darovanim trpljenjem.

Zato voščimo vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam, vsem vernikom doma in po svetu, posebej bolnim in trpečim, da bi bili odprti Svetemu Duhu za prejem oznanila; da bi vaša srca napolnilo veselje zaradi odrešenja; da bi to skrivnost sprejeli kot neizmeren dar; da bi vstali Jezus vstopil v vaš vsakdanjik in vse medsebojne odnose; da bi to veselo novico posredovali še drugim ljudem!

Vaši škofje

Več na...

 

 

 

Papež Frančišek mladim

Bogoslužje nas je povabilo k udeležbi in sodelovanju pri veselju in prazniku ljudstva, ki je zmožno vzklikati in hvaliti svojega Gospoda; veselju, ki se zamegli in pusti grenak ter boleč priokus po tem, ko smo prisluhnili pripovedi o trpljenju.« S temi besedami je papež Frančišek začel homilijo med sveto mašo na današnjo cvetno nedeljo na trgu sv. Petra, med katero je skupaj z zbranimi verniki obhajal tudi Svetovni dan mladih, ki letos poteka pod naslovom: Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu.

Več na...
 

Z Bogom se lahko tudi skregamo

V začetku velikega tedna je izšla knjiga Vstajenje filozofa in teologa Fabriceja Hadjadja. Knjiga spominja na molitve in premišljevanja ob križevem potu, saj se vsako poglavje začne z evangeljskim odlomkom, ki opisuje dogajanje od Jezusove položitve v grob preko jeruzalemskih žena, Marije Magdalene, učencev na poti v Emavs, Tomaževe nevere … do Štefanove mučeniške smrti.

Več na...
 

Kako obhajati veliko tridnevje v družini?

V nekaterih družinah morda letos ne boste mogli prisostvovati obredom velikega tedna, ker so vaši otroci še premajhni, ker je morda kateri izmed njih bolan ali pa bogoslužje poteka ob času, ko so že v postelji … Kljub temu vas vabimo, da se na največji krščanski praznik – veliko noč – pripravite skupaj z otroki. Tako bodo tudi oni lažje razumeli simboliko in skrivnosti velikega tridnevja in velike noči.

Več na...

Pogumno povejte vse, kar mislite

Papež Frančišek je mlade uvodoma povabil, naj pogumno govorijo; povedo naj, kar čutijo, obenem pa naj poslušajo s ponižnostjo. »Če mi ni všeč tisti, ki govori, ga moram še bolj poslušati«, je poudaril. Mladim je zatrdil, da jih potrebujejo v pripravi na oktobrsko sinodo, ki bo govorila o poklicanosti mladih. Spregovoril jim je o Samuelu, ki ga je kot mladega Bog poklical v času velike zmedenosti tamkajšnje družbe. Podobno je bilo z Davidom, ki je bil sicer grešnik, vendar je slišal Božji glas in je šel naprej.

Več na...
 

Papež bo noge umival zapornikom

Papež Frančišek bo na veliki četrtek obredno umil noge dvanajstim zapornikom v rimskem zaporu Regina Coeli. Dejanje ponižnosti po poročilu iz evangelija po Janezu spominja na zadnjo večerjo, pred katero je Jezus umil noge svojim učencem. Poleg svete maše sta v načrtu še obisk ostarelih in bolnih zapornikov in srečanje z zaporniki oddelka, kjer so zaprti predvsem storilci spolnih zločinov.

Več na...
 

Neža Maurer: "Tako rada živim!"

»Moje življenje ni bilo lahko,« pravi pesnica Neža Maurer ... »Bogato pa prav gotovo!« Pri 87 letih je njen pogled še vedno iskriv, hudomušen in topel. Ko smo jo obiskali, je ravno prejela prvi izvod svoje nove pesniške zbirke z naslovom Nekaj zelo zelo lepega. Kakor otrok se je veselila čudovite knjige, antologije svojih otroških pesmi, na kar 656 straneh, navdušena nad ilustracijami Barbare Ogrič Markež. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Voditi zaročence na poti priprave na zakon

207. Prosim krščanska občestva, da priznajo, kako njim samim koristi, če spremljajo pot ljubezni zaročencev. Italijanski škofje so to dobro povedali: Tisti, ki se poročijo, so za krščansko občestvo »dragocen vir moči. Če se namreč resno trudijo, da bi rasli v ljubezni in medsebojni podaritvi, lahko prispevajo k temu, da se obnavlja celotna zgradba cerkvenega življenja. Posebna oblika prijateljstva, ki ga živijo, lahko postane nalezljiva in lahko krščanskemu občestvu, kateremu pripadajo, pomaga rasti v prijateljstvu in bratstvu.« Za oblikovanje neposredne priprave na zakon je več zakonitih načinov in vsaka krajevna Cerkev mora ugotoviti, kateri način ji najbolj ustreza. Pri tem mora skrbeti za primerno izobraževanje in vzgojo, ki pa hkrati mladim ljudem ne odlaga zakramenta. Ni jih treba naučiti vsega krščanskega nauka ali jih obremeniti s preveč temami. Kajti tudi tu velja: »Ne nasiti in zadovolji duše veliko vednosti, marveč notranje zaznavanje in okušanje stvari.« Kakovost bolj privlači kot količina in skupaj z obnovljenim oznanjevanjem kerigme je treba dati prednost tistim vsebinam, ki jim, če so jim posredovane v privlačni in prisrčni obliki, pomagajo, da se »velikodušno in darežljivo zavežejo za vseživljenjsko pot.« To je neke vrste iniciacija v zakrament zakona, ki jim posreduje potrebne prvine, da bi ga lahko sprejmejo z najboljšo notranjo pripravljenostjo in začnejo družinsko življenje z neko trdnostjo.

                                                                             Radost ljubezni, 207
 
 

Božja beseda

 

Velika noč

 

»Peter in oni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu« (Jn 20,3)

 

Apd 10,34a.37-43;

Ps 118;

Kol 3,1-4 ali Kor 5,6b-8    

Jn 20,1-9

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Film Goreči škof, ki bo na sporedu na RTV SLO, v petek, 30.3., ob 20.00 in 2.4., ob 11.05.

Voščilo

 

Veselje vélike noči

nam vedno bodi, Jezus, ti,

naj prerojeni z milostjo

s teboj se v slavi združimo

 

Naj slava, Jezus, ti doni,

od mrtvih vstal si in živiš,

Očetu, Duhu Svetemu,

enako zdaj in vekomaj.

Amen.

 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo!

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]