E-novice 13-2016

E-novice 13, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek: Orbi et urbi
 

Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno veliko noč!
 
Jezus Kristus, učlovečenje Božjega usmiljenja, je iz ljubezni umrl na križu in je iz ljubezni vstal. Zato danes oznanjamo: Jezus je Gospod!
 
Njegovo vstajenje v polnosti udejanja prerokbo iz psalma: Božje usmiljenje traja vekomaj, njegova ljubezen je večna, nikoli ne umre. Popolnoma mu lahko zaupamo in se mu zahvaljujemo, ker je za nas sestopil v brezno vse do dna.
 
Pred duhovnimi in moralnimi prepadi človeštva, pred praznino, ki se odpira v srcu in povzroča sovraštvo in smrt, nam lahko samo neskončno usmiljenje prinese pravo rešitev. Samo Bog lahko s svojo ljubeznijo zapolni to praznino, to brezno in nam omogoči, da ne zabredemo, ampak da skupaj hodimo dalje proti deželi svobode in življenja.
Več na...

Pridiga g. nadškofa Stanislava Zoreta

 

Od tega vstajenjskega bogoslužja nesite ljudem sporočilo vstajenja in življenja. Vedite, dragi bratje in sestre, da je ljubezen močnejša od vsakega strahu in premaga vsak strah. Upam, da se boste v vstalem Jezusu Kristusu odločili, da vas bo v življenju vodila ljubezen in ne strah. Saj ljubezen prinaša življenje, strah pa odpira vrata smrti. Vsem voščim blagoslovljeno veliko noč...

Več na...

Življenje je nekaj čudovitega


»Rada bi Ti le povedala, da je življenje nekaj čudovitega in da je svet poln neverjetnih ljudi.« Tako se začenja pismo ene izmed preživelih v bruseljskem terorističnem napadu minuli teden, ki so ga samomorilski napadalci izvedli na tamkajšnjem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice v bližini uradov Evropske zveze.

Več na...

Molitveni nameni za mesec april


Splošni: Da bi mali kmetje prejemali pravično plačilo za svoje neprecenljivo delo.
Za evangelizacijo: Da bi kristjani v Afriki sredi politično-verskih spopadov pričevali za ljubezen in vero v Jezusa Kristusa.
Slovenski: Da bi velikodušno podpirali slovenske misijonarje v Afriki. 
Več na...

Papeževa ponižnost pred begunci

 

Med obredom umivanja nog, ki spominja na Jezusovo ponižno dejanje, ko je umil noge apostolom, pa je sveti oče svojo ponižnost izkazal beguncem, med njimi trem koptskim ženam in materam iz Eritreje, trem muslimanom iz Sirije, Pakistana in Malija ter hindujcu iz Indije, štirim nigerijskim katoličanom in katoličanki iz Italije, ki je v begunskem centru zaposlena.

Več na...

Vatikan obsodil pokol v Lahoreju


»Strahoten pokol več deset nedolžnih« v parku pakistanskega mesta Lahore »meče senco žalosti in bridkosti« na velikonočni praznik, je izjavil p. Federico Lombardi, po nedeljski eksploziji v Pakistanu, v kateri je umrlo okoli sedemdeset oseb. Med njimi je bilo veliko otrok. Več kot tristo oseb je bilo ranjenih.

Več na...

Odprta "srednjeveška Sikstinska kapela"


Rimska bazilika Santa Maria Antiqua iz 6. stoletja, ki hrani redko zbirko zgodnjekrščanske umetnosti, je bila deležna korenite obnove in bo v kratkem znova odprta za obiskovalce. Obsežna obnovitvena dela so trajala več kot trideset let. Med njenimi zakladi je upodobitev Device Marije z otrokom, ena izmed najstarejših znanih krščanskih ikon na svetu.
 
Več na...
Gradiva s srečanja članov ŽPS

V soboto, 5. marca in v soboto 12. marca je bilo v Zavoda sv. Stanislava spomladansko srečanje za člane ŽPS, ki se ga je udeležilo preko 460 udeležencev. Na spodnji povezavi so objavljena gradiva s srečanja, ki so vam lahko v pomoč tudi pri župnijskih srečanjih ŽPS.
Več na...

Sveto leto usmiljenja

Preveč usmiljenja?

Prav zato, ker je na svetu greh, ker je naša človeška narava ranjena od izvirnega greha, je Bog za nas daroval svojega Sina in se ne more razodevati drugače kot usmiljenje. Bog je ljubeč in pozoren oče, pripravljen sprejeti vsakogar, ki naredi korak proti domu ali se vsaj želi vrniti domov. Opreza za nami po obzorju in čaka, da se vrnemo k njemu. Noben še tako resen človeški greh ne more prevladati nad Božjim usmiljenjem ali ga omejiti.

Ko je bil Albino Luciani beneški škof, je na nekih duhovnih vajah za duhovnike takole razlagal priliko o izgubljenem sinu: »Oče nas čaka. Vedno. In nikoli ni prepozno za vrnitev. Je pač Oče. Čaka nas pri vratih in nas že od daleč opazi. Razneži se, nam priteče naproti, se nam vrže okrog vratu in nas nežno poljubi. Naš greh se tako spremeni v dragulj, ki ga Bogu podarimo v tolažbo, ker nam je odpustil. Kadar podarjamo take dragulje, postanemo gospodje. Če se Bogu pustimo tako 'premagati', to ni naš poraz, ampak sladka zmaga!«

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


Bela nedelja, nedelja Božjega usmiljenja     

»Položi svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« (Jn 20,27)

 

Apd 5,12-16

Ps 118

Raz 1,9-13.17-19

Jn Jn 20,19-31

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Molitev


Naj aleluja zadoni:
Gospod je vstal! Gospod živi!
In ne umrje več nikdar!
On, večni Kralj in Gospodar,
nam svoje bo kraljestvo dal
– in z Njim bomo živeli mi …!
O, aleluja naj doni!

 

iz molitvene revije Magnifikat
 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp