Zadeva: E-novice 13
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 9. 04. 2019 11:51
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 13. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 13-2019

E-novice 13, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Pojdi in odslej ne greši več!

Na peto postno nedeljo nam bogoslužje predstavlja prizor s prešuštnico (prim. Jn 8,1-11). V prizoru sta dve nasprotni si drži: tista pismoukov in farizejev na eni strani in Jezusova na drugi strani. Prvi hočejo obsoditi ženo, saj se čutijo varuhe postave in njenega zvestega izpolnjevanja. Jezus pa jo hoče rešiti, saj On uteleša usmiljenje Boga, ki z odpuščanjem rešuje in s spravo prenavlja. 

Več na...

 

Kateheza namenjena obisku Maroka

»Zahvaljujem se predvsem Gospodu, ki mi je dovolil, da sem naredil nov korak na poti dialoga in srečanja z brati in sestrami muslimani, da bi bil – kakor se je glasilo geslo potovanja – služabnik upanja v današnjem svetu,« je začel katehezo papež Frančišek. Njegovo romanje v Maroko je sledilo stopinjam sv. Frančiška Asiškega in Janeza Pavla II. 

Več na...
 

Križev pot o trpljenju žrtev trgovine z ljudmi

Meditacije za letošnji križev pot, ki ga bo papež Frančišek na letošnji veliki petek molil v rimskem Koloseju, bo napisala s. Eugenia Bonetti, predsednica združenja Nič več sužnji. Organizacija je bila ustanovljena leta 2012 na pobudo redovnic in laikov, ki so se že prej na različne načine borili proti trgovini z ljudmi in pomagali žrtvam.

Več na...
 

Molitveni namen za mesec april

Molitveni namen papeža Frančiška za april 2019 je za zdravnike in humanitarno osebje na vojnih področjih. Navzočnost zdravnikov, bolničarjev in drugega zdravstvenega osebja na področjih, ki jih pustošijo spopadi, je znamenje upanja. To so razumne, pogumne in dobre osebe, ki s tem, da sledijo svoji poklicanosti, delajo v skrajno nevarnih pogojih.

Več na...

Je bil Bog kdaj najstnik? 

Je bil Bog kdaj najstnik? Ko sem to vprašanje postavil 10-letni družinski prijateljici, ki dobro pozna Jezusa, me je opozorila, da če govorim o njem, zagotovo ne smem reči, da je bil tipičen najstnik, ker zanj vemo, da je bil brez greha. Zato sem si vprašanje postavil drugače. Ali so najstniki podobni Bogu? Ali najstniki kdaj še posebej dosegajo vidike božje podobe? 

Več na...
 

Papež na veliki četrtek med zaporniki 

S Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da bo papež Frančišek letos mašo v spomin na Gospodovo zadnjo večerjo na veliki četrtek daroval v okrožnem zaporu v kraju Velletri v bližini Rima. Papež bo pozdravil predstavnike zaposlenih, policije in zapornikov, ob 17. uri pa bo na vrsti sveta maša z obredom umivanja nog. 

Več na...
 

Sv. Hieronim na da Vincijevi skici  

V Vatikanu so odprli razstavo, na kateri si obiskovalci lahko ogledajo skico Leonarda da Vincija (1452-1519). Vatikanski muzeji v razstavnem prostoru v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu sv. Petra prikazujejo »sv. Hieronima«. Letos obhajamo 500. obletnico umetnikove smrti in 1600. obletnico smrti cerkvenega učitelja. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Olajševalne okoliščine pri pastoralnem razločevanju

302. Katekizem katoliške Cerkve v zvezi s temi pogojenostmi prepričljivo izjavlja: »Prištevnost in odgovornost za kako dejanje morejo zmanjšati ali celo odpraviti nevednost, nepazljivost, nasilje, strah, navade, čezmerna čustva in drugi psihični ali družbeni dejavniki.« Drug odlomek se znova nanaša na okoliščine, ki zmanjšujejo moralno odgovornost, in zelo izčrpno omenja »čustveno nezrelost, moč navad, stanje tesnobe ali drugih psihičnih in socialnih dejavnikov«. Iz tega razloga negativna sodba o objektivnem položaju ne vsebuje sodbe o prištevnosti ali krivdi prizadete osebe. V kontekstu teh načel imam za zelo primerno, kar so hoteli ohraniti mnogi sinodalni očetje: »V določenih okoliščinah lahko za ljudi predstavlja veliko težavo, da bi ravnali drugače (…) Pastoralno prizadevanje za razločevanje duhov se mora tudi ob upoštevanju pravilno oblikovane človekove vesti, zavzeti za te primere. Tudi posledice izvršenih dejanj, niso v vseh primerih nujno iste.«

303. Zaradi spoznanja, kakšno težo imajo konkretne pogojenosti, lahko dodamo, da mora biti človekova vest bolj upoštevana v obravnavi Cerkve glede nekaterih primerov (položajev), ki objektivno ne ustrezajo našemu pojmovanju zakona. Samo po sebi se razume, da je potrebno opogumljati k zorenju razsvetljene, oblikovane vesti, kar naj spremlja odgovorno in resno razločevanje škofa, ter spodbujati k vedno večjemu zaupanju v milost. Vendar ta vest ne more spoznati samo tega, da neki položaj objektivno ne ustreza splošnim zahtevam evangelija, ampak lahko tudi iskreno in pošteno spozna, kako je možno v tej situaciji velikodušno odgovoriti  Bogu, in z določeno moralno gotovostjo odkrije, da je to tista predanost, ki jo Bog zahteva celo sredi konkretne večplastnosti omejitev, četudi v polnosti še ne ustreza idealu. V vsakem primeru se moramo spomniti na to, da je to razločevanje dinamično in mora ostati vedno odprto za nove stopnje rasti in za nove odločitve, ki omogočajo uresničevanje ideala na popolnejši način.

                                                                      Radost ljubezni, 302-303
 
 

Božja beseda

 

Cvetna nedelja

 

»Blagoslovljen kralj, ki prihaja v         Gospodovem imenu!«             (Lk 19, 38)

 

Iz 50,4-7;

Ps 22;

Flp 2,6-11;   

Lk 22,14-23,56;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Navsezadnje obstaja nekaj boljšega

kot delati neverjetne stvari,

in sicer osvetliti

vsakdanje stvari od znotraj.

 

F. Hadjadj

 

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]