E-novice 12-2016

E-novice 12, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Velikonočno voščilo slovenskih škofov
 

Velika noč je praznik dokončne zmage življenja. To je uresničitev sanj o večnem življenju, ki se pojavljajo v vsakem človeškem srcu. Pa ne le zato, ker prazniki pri nas sovpadajo s prebujanjem narave, ampak zaradi Kristusove smrti in vstajenja.

Velika noč je praznik nezaslišane zmage. Božje Jagnje se je v tej zmagi pokazalo močnejše od človeških volkov, Božja luč močnejša od teme in človeške zaslepljenosti, svetost Božjega Sina in sina človekovega močnejša kot vsi grehi sveta, življenje se je izkazalo za močnejše od smrti, ljubezen je le na videz šibkejša od hudobije, resnica je močnejša od vsake laži in zunanje moči.

Velikonočne praznike v letu usmiljenja doživljamo na poseben način, kot razodetje neskončne Božje ljubezni in usmiljenja do človeške grešnosti in slabosti. Božji Sin se je ponižal, stopil v temo, raztrgal naše vezi in nas rešil greha ter nam podaril dar odpuščanja grehov v spovedi. Pri tem pa pokazal veliko usmiljenje do šibke vere in strahopetnosti apostolov.

Tudi nas Jezus v tem letu vabi, naj vstopimo skozi njegovo prebodeno stran, ki so edina nova odprta sveta vrata, kjer lahko najdemo spravo, polnost življenja, notranji mir in veselje.

Slovenski škofje želimo velikonočni mir in veselje vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam, vsem vernikom doma in po svetu, še posebej pa vsem bolnim in preizkušenim.

Vaši škofje

Več na...

Papež bo umival noge beguncem


Papež Frančišek naj bi po navedbah italijanskih medijev na veliki četrtek noge umival beguncem. V preteklih letih je papež noge umil zapornikom in varovancem doma, med izbranimi pa so bile tudi ženske, celo ena muslimanka. S tem je papež Frančišek odpravil cerkvenopravni predpis, ki je do nedavnega dopuščal umivanje nog le moškim.
Več na...

Ivan Jurkovič: Delali smo zelo diskretno


Srečanje papeža Frančiška in ruskega patriarha Kirila na Kubi se je pripravljalo dolgo časa in v veliki tajnosti. Eden izmed protagonistov priprav je bil Slovenec msgr. Ivan Jurkovič, nadškof in apostolski nuncij v Ruski federaciji. Dan po srečanju na Kubi je papež Jurkoviča poklical iz Moskve in ga poslal v Ženevo. Za španski katoliški tednik Alfa y Omega se je z Jurkovičem pogovarjala María Martínez López.
Več na...

Gender in gradnja babilonskega stolpa


Še lani, ko so Miha Lobnika, aktivista za pravice istospolno usmerjenih, preko MMC klepetalnice vprašali, če se teorija spola vpeljuje v šolski sistem, je ta odgovoril: »Nič takega se ne vpeljuje in sploh ne obstaja«. Torej smo tisti, ki znamo brati tujo literaturo, lažnivci? V intervju o boju za enakost med spoloma sem opazila besedno zvezo »ideologija spola«. Torej ta kar naenkrat obstaja?
Več na...

Od odtujenosti do umivanja v Božji ljubezni


Agnostična sem, čeprav sem bila vzgojena kot katoličanka, živela kot popolna poganka in popuščala vsemu, kar mi je svet lahko ponudil. Po letih praznega življenja, sem se začela zavedati svoje notranje praznine in pričela klicati k Bogu, naj mi pokaže, ali je resničen. Ta majhna odprtost – ki jo Frančišek označuje kot špranjo – je bila dovolj, da Bog deluje.
Več na...

Božje usmiljenje za poveljnika iz Auschwitza

 

V svetem letu usmiljenja beremo številne zgodbe o tem, kako je Božje usmiljenje dejavno v življenju preprostih ljudi. Kaj pa posamezniki, ki so v svojem življenju zagrešili veliko hudega, posamezniki, zaradi katerih so trpele nepregledne množice ljudi? Ali so tudi oni deležni Božjega usmiljenja? Kot lahko beremo na katoliškem spletnem portalu Aleteia, poljska redovnica zatrjuje, da je to mogoče.

Več na...

Mladi Mesija in Čudeži z nebes


Film o Jezusovi mladosti je že osvojil srca ameriških škofov in kardinalov, ki ga opisujejo kot »očarljivega, navdihujočega in izredno ganljivega«. Po besedah filadelfijskega nadškofa Charlesa Chaputja gre za »portret mladega Jezusa v skladu s svetopisemsko pripovedjo brez nepotrebne čustvenosti … čudovit film, ki gledalca pritegne že na začetku in njegove pozornosti ne izpusti vse do konca...«
Več na...
Gradiva s srečanja članov ŽPS

V soboto, 5. marca in v soboto 12. marca je bilo v Zavoda sv. Stanislava spomladansko srečanje za člane ŽPS, ki se ga je udeležilo preko 460 udeležencev. Na spodnji povezavi so objavljena gradiva s srečanja, ki so vam lahko v pomoč tudi pri župnijskih srečanjih ŽPS.
Več na...

#deliJEZUSA: Čuj z menoj


Postni čas je odlična priložnost, da se zbližamo z Bogom, da spoznamo svojo šibkost, da sprejmemo Božjo ljubezen, Božjo moč in usmiljenje.

V letošnji postni akciji #deliJezusa nas poleg dnevne božje besede spremljajo tudi dela usmiljenja. Vsak dan posta te bo nagovoril eden izmed slovenskih katoličanov, ki bo s teboj delil izkušnjo vere v Jezusa.

Vabimo te, da se ta post odpreš Božjemu usmiljenju in pri tem pomagaš tudi svojim bližnjim.

Več na....

Sveto leto usmiljenja

Kaj je Jezus rekel Petru po vstajenju?

 
Vedno se sprašujem, kaj neki je Peter rekel Jezusu v nedeljo po njegovem vstajenju, ko sta se srečala. Na to srečanje namiguje evangelist Luka v 24,34. Kaj neki je rekel Mesiju, ki je pravkar prišel iz groba? Morda to, da se počuti grešnega? Gotovo je mislil na svojo zatajitev izpred nekaj dni, ko je na dvorišču vélikega duhovnika trikrat zanikal, da Jezusa pozna. In na svoje grenke solze v javnosti. Če je Peter storil ta greh, če nam evangeliji opisujejo njegovo zanikanje in mu je Jezus kljub temu rekel: »Pasi moje ovce!« (Jn 21,16), se ne smemo čuditi, da se tudi Petrovi nasledniki označujejo za grešnike.

To ni nič novega. Tudi papež je človek, ki potrebuje Božje usmiljenje. To sem iskreno priznal tudi zapornikom v Palmasoli v Boliviji, možem in ženam, ki so me tako toplo sprejeli. Spomnil sem jih, da sta bila tudi sveta Peter in Pavel v zaporu. Tisti, ki jim je bila odvzeta prostost in morajo živeti v zaporu, so mi posebno blizu. Z njimi sem se vedno čutil tesno povezanega prav zaradi zavesti svoje grešnosti. Kadar prestopim prag jetnišnice zaradi obiska ali kakšnega praznovanja, se vedno vprašam: zakaj oni in ne jaz? Tudi jaz bi moral biti zaprt tu, ker sem si to zaslužil. Tudi jaz bi lahko padel, tako kot so oni. Ne počutim se boljšega od nikogar, ki ga srečam. Zato se v molitvi nenehno sprašujem: Gospod, zakaj oni, jaz pa ne? Čeprav Peter morda koga pohujšuje, je meni v tolažbo, ker ga je Jezus izvolil, čeprav ga je zatajil.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


Velika noč     


»Peter in oni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu« (Jn 20,3)

 

Apd 10,34a.37-43

Ps 118

Kol 3,1-4

Jn 20,1-9

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...


Velikonočno voščilo


Pomlad prišla je sem od morja,

prijazna kot človeška dlan

in vsepovsod je razprostrla

nežno zeleni pajčolan.

Na Stvarnikov ukaz vzcvetelo

na tisoče je rož povsod,

očistil na njegovo željo

je svoje duše verni rod.

Zvonovi vabijo k vstajenju,

bandero v vetru plapola,

glasno odmeva aleluja

vsem, ki so blagega srca!

Res, vstal je, vero nam potrdil

in v srcih upanje prižgal,

ljubezni cvet na svet prinesel –

višav nebeških blag pozdrav.

Med hiše Vstali se napoti

in polja nam blagoslovi,

pomaga križ ljudem nositi

ter naše delo posveti!

Naj Jagnje tudi vas obišče,

napolni srca z milostjo,

stoterno pomnoži dobroto,

da v vaših srcih bo toplo!

iz molitvene revije Magnifikat
 

Želim Vam blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo!
 
dr. Mojca Bertoncel, tajnica Škofijskega urada za laike
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp