Zadeva: E-novice 12
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 3. 04. 2019 12:30
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 12. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Liturgična komisija Nadškofije Ljubljana vabi na srečanje bralcev, ki bo v soboto, 6. aprila 2019, v Cistercijanski opatiji Stična, s pričetkom ob 9.00. Nagovoril vas bo dr. Jože Faganel, srečanje pa bomo sklenili s sveto mašo, ki ji bo vodil nadškof Stanislav Zore. Po maši sledi še skupno kosilo. Za vsa dodatna pojasnila in prijave lahko pišete na [email protected].

Radio Ognjišče pa vas od 7. do 13. aprila vabi k poslušanju radijskega misijona, ki letos nosi naslov: Cerkev je mlada. Več informacij najdete na naslednji povezavi

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 12-2019

E-novice 12, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Posinodalna apostolska spodbuda Kristus živi

Izšla je posinodalna apostolska spodbuda papeža Frančiška z naslovom Christus vivit (Kristus živi). Namenjena je mladim in je sad 15. rednega generalnega zasedanja škofovske sinode o Mladih, veri in razločevanju poklicanosti, ki je potekalo do 3. do 28. oktobra 2018. 

Več na...

 

Kruh ni moj, ampak je naš

Kruh, za katerega prosi kristjan, ni »moj« kruh, ampak je »naš« kruh. Tako želi Jezus, ki nas uči, naj ga prosimo ne samo zase, ampak za vse bratstvo sveta. Če ne molimo na ta način, očenaš neha biti krščanska molitev. Če je Bog naš Oče, kako lahko pridemo pred Njega, ne da bi se med seboj držali za roke. »Vsi smo tvoji otroci, Oče, usmili se nas!«

Več na...
 

Graditelji zidov in graditelji mostov

Kot je v navadi ob koncu apostolskih potovanj, se je tudi med poletom iz Maroka papež Frančišek zaustavil v pogovoru z novinarji. Beseda je tekla o dialogu z muslimani, pozivu o Jeruzalemu, migrantih in Evropi, primeru kardinala Barbarina ter o svobodi vesti, ki je danes ogrožena v nekaterih državah. Papež je večkrat pozval h gradnji mostov in svaril pred gradnjo zidov.

Več na...
 

Mala Rylei je darovala svoje srce

Krysta Davis iz Clevelanda v ameriški zvezni državi Ohio je v 18. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen nerojeni otrok anencefalijo.V nasprotju z napovedjo zdravnikov mala Rylei ni umrla takoj po porodu, temveč je živela še teden dni. Deklica je umrla na silvestrovo. Njeni srčni zaklopki sta prejela dva pomoči potrebna novorojenčka. 

Več na...

Papežev obisk v Maroku "mejnik" 

Dvodnevni obisk papeža Frančiška v Maroku mediji v tej pretežno muslimanski državi ocenjujejo kot pomemben mejnik. Večina tamkajšnjega prebivalstva je obisk sprejela pozitivno, številni Maročani pa so prepričani, da jih je obiskal z namenom, da potolaži muslimane po terorističnih napadih na dve mošeji na Novi Zelandiji

Več na...
 

Priprave na naslednji Škofjeloški pasijon

Začele so se uradne priprave na naslednjo uprizoritev Škofjeloškega pasijona, najstarejšega ohranjenega dramskega dela v slovenščini. Ta bo čez dve leti, ob 300. obletnici nastanka dramskega besedila patra Romualda. Na občini že pripravljajo razpisa za vodjo pasijona in za režiserja. To bo prva uprizoritev Škofjeloškega pasijona po vpisu na seznam Unesca. 

Več na...
 

Najboljši učitelj sveta frančiškan  

Frančiškan Peter Tabichi je dobil nagrado vredno milijon dolarjev za najboljšega učitelja sveta. P. Tabichi poučuje matematiko in fiziko v revni vasi v Keniji. “Nagrada ni priznanje meni, ampak mladim te velike celine. Iz Afrike bodo nekega dne prišli znanstveniki, inženirji in podjetniki. Dekleta pa bodo dala velik prispevek tej zgodovini ...”

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

301.  Da bi pravilno razumeli, zakaj je v nekaterih tako imenovanih »nepravilnih primerih« možno in potrebno razlikovanje, imamo neko točko, ki jo moramo vedno upoštevati, da se nikoli ne bi pojavila misel, da nameravamo obiti zahteve evangelija. Cerkev poseduje trden premislek o olajševalnih pogojih in okoliščinah. Zato ni več mogoče trditi, da se vsi, ki živijo v kakršnem koli »nepravilnem primeru«, nahajajo v stanju smrtnega greha in so izgubili posvečujočo milost. Omejitve niso enostavno odvisne od nepoznavanja norme. Človek ima lahko, kljub temu da natančno pozna normo, velike težave »v razumevanju vrednot, za katere gre pri teh nravnih normah«, ali se lahko nahaja v konkretnem položaju, ki mu ne dopušča, da bi ravnal drugače in se drugače odločal, ne da bi si nakopal novo krivdo. Kakor so se sinodalni očetje pravilno izjasnili, »lahko obstajajo dejavniki, ki omejujejo sposobnost odločanja«. Že sv. Tomaž Akvinski je priznaval, da ima kdo  lahko milost in ljubezen, pa vendar ni sposoben, da bi dobro izvrševal katero koli krepost, tako da celo v primeru, ko poseduje vse moralne kreposti, ne razodeva jasno, da je v njem prisotna katera od njih, ker je praktično izvrševanje te kreposti oteženo: »Rečeno je, da nekateri svetniki določenih kreposti nimajo, ker občutijo težave pri njihovem udejanjanju, čeprav imajo navade vseh kreposti.«

                                                                             Radost ljubezni, 301
 
 

Božja beseda

 

5. postna, tiha nedelja

 

»In Jezus ji je dejal: 'Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!'« (Jn 8,11b)

 

Iz 43,16-21;

Ps 126;

Flp 3,8-14;   

Jn 8,1-11;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Medtem ko stari človek verjame,

da se uresničuje s tem,

ko potrjuje svoj posamični jaz,

ki se skuša razlikovati od drugih,

da bi bilo bolj vidno njegovo delo,

pa kristjan, ki je prešel iz smrti v življenje,

razume uresničitev samega sebe

v sprejemanju občestva.

 

M. I. Rupnik

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]