Zadeva: E-novice 11
Od: Urad za laike <[email protected]>
Datum: 20. 03. 2018 11:44
Za: =?UTF-8?Q?=c5=a0UL?= <[email protected]>

Spoštovani,

pred vami je 11. številka E-novic. 

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 11-2018

E-novice 11, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež: Bog je večji od naših slabosti

 

Na četrto postno nedeljo, ki se imenuje tudi nedelja »laetare«, kar pomeni »razveseli se«, nas vstopni spev v evharistično bogoslužje vabi k veselju: »Razveseli se, Jeruzalem. Vriskajte in radujte se vsi, ki ste bili žalostni.« Kaj je razlog tega veselja? Razlog je velika ljubezen Boga do človeštva, kakor nam nakazuje današnji evangelij: »Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil, ampak bi imel večno življenje« (Jn 3,16). Papež je pojasnil, da te besede, ki jih Jezus izgovori med pogovorom z Nikodemom, povzamejo temo, ki je v središču krščanskega oznanila: »tudi ko se zdi, da je situacija brezupna, Bog posreduje in ponudi človeku rešitev in veselje. Bog se namreč ne drži ob strani, ampak vstopi v zgodovino človeštva, vplete se v naše življenje, da bi ga poživil s svojo milostjo in ga rešil.«

Več na...

Kakšna je ureditev nadškofije?

Verjetno se je že marsikdo vprašal, kako je nadškofija organizirana in kako deluje. Na spletnih straneh Nadškofije Ljubljana se lahko seznanite tudi s tem. V zavihku “Nadškofija” najdete podzavihek “Nadškofijska kurija“. Le-ta združuje različne urade, ki odgovarjajo na različne potrebe vernikov. Ordinariat, osrednji urad nadškofije, poleg ostalih obveznostih, ki jih opravlja, služi tudi kot nekakšen “usmerjevalni center”, saj vas bodo prijazni uslužbenci radi usmerili na pravi naslov. V naši škofiji službo generalnega vikarja opravlja pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, med njegovimi nalogami pa je tudi pomoč nadškofu pri vodenju nadškofije. Osnovno Jezusovo naročilo, naj bo evangelij oznanjen vsemu stvarstvu (Mr 16,15) skuša uresničiti Pastoralna služba, o kateri pa bomo kaj več napisali v prihodnosti. Za upravo premožnja skrbi Nadškofijska gospodarska uprava, pod katero spada tudi Škofijska knjigarna, ki se nahaja v neposredni bližini nadškofije. Za ohranjanje zgodovinskega spomina skrbi Nadškofijski arhiv, za cerkvenopravne zadeve pa skrbi Metropolitansko cerkveno sodišče.

Sodeč po analizah pa obiskovalce naših spletnih strani zelo zanima teritorialna ureditev nadškofije. Nadškofijo najprej delimo na štiri arhidiakonate. V tem “podzavihku” lahko preberete v kateri arhidiakonat spadajo posamezne dekanije in kdo so njihovi arhidiakoni. Dekanija naslednja, nižja teriotiralna ureditev. V naši nadškofiji jih je 17. Še nižje pa je naša krajevna Cerkev razdeljena na župnije. Na spletni strani najdete vse osnovne podatke vseh naših župnij, vključno z duhovniki, ki na njih delujejo. Trudimo se, da so podatki sproti ažurirani. Če torej povzamemo: več župnij tvori dekanijo, več dekanij arhidiakonijo, slednje pa tvorijo (našo) naškofijo.

Vabljeni, da spremljate novosti na naši spletni strani, sledite pa nam lahko na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Svoje pobude in želje lahko sporočite na: [email protected].

Več na: http://www.nadskofija-ljubljana.si/kaksna-je-ureditev-nadskofije/  

 

 

Poslanica za svetovni dan mladih

Svetovni dan mladih 2018 je še eden od korakov na poti k mednarodnemu svetovnemu dnevu mladih, ki bo januarja 2019 v Panami. Ta nova postaja našega romanja se odvija ravno v letu, v katerem bo tudi splošno redno zasedanje škofovske sinode na temo: Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. To je dobro naključje. Cerkev bo pozornost, molitev in razmislek namenila mladim v želji, da bi vas znala razumeti in vas predvsem sprejeti kot dragocen dar ...

Več na...
 

Križev pot pripravili mladi

Papež Frančišek je letos zaupal pripravo besedil za križev pot v Koloseju skupini mladih pod vodstvom prof. Andrea Monde, ki je diplomiral iz prava in religije ter je pisatelj in esejist. Kot je povedal v pogovoru za Vatican News, je med svojimi dijaki in študenti izbral nekaj mladih ne glede na njihovo osebno pot vere, da bi skupaj razmišljali ob evangeljskih odlomkih, ki opisujejo križev pot. Nato je vsak izmed njih izrazil to, kar je prišlo iz njegovega srca.

Več na...
 

Caviezel tokrat v vlogi sv. Luka

Ameriški igralec Jim Caviezel, ki je zaslovel v vlogi Kristusa v Gibsonovem »Pasijonu«, je v preteklem letu na filmskem platnu upodobil še eno svetopisemsko osebnost. V filmu z naslovom »Pavel, Kristusov apostol« je odigral vlogo evangelista Luke. Kot je povedal v pogovoru za medije, se je na vlogo pripravljal z molitvijo rožnega venca, prebiranjem Svetega pisma in vsakodnevnim obiskom svete maše. Film »Pavel, Kristusov apostol« prikazuje evangelista Luko, ki v ječi redno obiskuje sv. Pavla in deluje v prvi krščanski skupnosti.

Več na...

Pet let od izvolitve papeža Frančiška

Pred petimi leti, 13. marca 2013, je bil nadškof v Buenos Airesu, kardinal Jorge Mario Bergoglio, v kratkem konklavu v petem volilnem krogu izvoljen za novega Petrovega naslednika. Prvi papež iz Latinske Amerike si je izbral ime Frančišek. Njegove prve besede vesoljni Cerkvi so bile preprost pozdrav »buona sera« (»dober večer«). Preden je Frančišek iz lože bazilike sv. Petra blagoslovil vernike, zbrane na trgu pred baziliko, se je priklonil in jih prosil, naj molijo zanj. 

Več na...
 

Ribniški pasijon vabi tudi z novo zgoščenko

Vsakotedenske vaje, posebne vaje instrumentalistov, nekaj snemalnih vikendov, še več montažnih ur … vse to zaobjeto v pet mesecev trdega dela – če k temu ne prištejemo prečutih noči, ko so nastajala besedila in glasba. Rezultat vam bomo kmalu ponudili v obliki zgoščenke z 12 skladbami Ribniškega pasijona: skladbami, ki so bile napisane za uprizoritve pasijona. Ob tem pa vas vabimo tudi na letošnje uprizoritve Ribniškega pasijona z naslovom “Bodite pogumni!” 

Več na...
 

Karitas in Hofer pomagata družinam

Prostovoljci Karitas bodo tudi letos dva vikenda v marcu pred izbranimi Hoferjevimi poslovalnicami zbirali izdelke za otroke in družine v stiski. Prispevati je mogoče: živila za otroke: žitne kašice, kosmiče in namaze, osnovna živila: trajno mleko, olje, sladkor, moko, testenine, izdelke za higieno: pralni prašek, šampon, plenice ali druge izdelke po vaši izbiri. Primerni so zgolj izdelki, ki ne potrebujejo hlajenja! Akcija poteka pred izbranimi Hoferjevimi poslovalnicami v petek, 9., in v soboto, 10. marca, ter v petek, 16., in v soboto, 17. marca.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Kako danes oznanjati evangelij o družini?

204. V odgovorih na vprašanja je močno poudarjena potreba, da bi s pomočjo psihopedagogov, družinskih zdravnikov, zdravnikov splošne medicine, socialnih delavcev, zagovornikov otrok, mladine in družin izobrazili laiške sodelavce za družinsko pastoralo in bi bili pri tem odprti za prispevke iz psihologije, sociologije, seksologije in tudi svetovanja. Strokovnjaki, posebno tisti, ki imajo izkušnje na področju spremljanja, pomagajo udejanjiti pastoralne predloge v praksi, pri konkretnih težavah družin. »Programi (itinerariji) in tečaji, ki so namenjeni posebej sodelavcem v dušnem pastirstvu, lahko usposobijo za to, da bi proces priprave na zakon uskladili s širšo dejavnostjo v cerkvenem življenju.« Dobro pastoralno usposabljanje je pomembno »tudi z ozirom na posebne izredne primere, ki nastajajo zaradi nasilja v družini in spolnih zlorab«. Vse to nikakor ne jemlje pomena temeljni vrednosti duhovnega spremljanja, neprecenljivim duhovnim sredstvom Cerkve in zakramentalni spravi, temveč jih dopolnjuje.

                                                                             Radost ljubezni, 204
 
 

Božja beseda

 

5. postna, tiha, papeška nedelja

 

»Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik.« (Jn 12,26)

 

Jez 31,31-34;

Ps 51;

Heb 5,7-9;    

Jn 12,20-33

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

 

Molitev

 

V temnih jutrih, ko vse duri v vetru drhtijo,

ko preko streh zasneženih plaho zvonjenje hiti

in ko še ceste v krvavem soju svetilk molčijo,

sem sklonjen v blestečem templju nad blede dlani.

 

Čez vrte v meni stopaš Ti. Opojni vonji vztrepetajo,

nad belo cvetje pesem dahne od nekod,

pod sinjim svodom rosne kaplje lesketajo,

jaz samo tiho šepečem: Gospod, Gospod!

 

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]