E-novice 11-2016

E-novice 11, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek: Bog nas ne pribija na naš greh, hoče nas osvoboditi

Dragi bratje in sestre. Ta žena predstavlja vse nas, prešuštnike pred Bogom, izdajalce njegove zvestobe. In njena izkušnja predstavlja Božjo voljo za vsakega od nas, ki ne želi naše obsodbe, temveč po Jezusu naše zveličanje. On je milost, ki nas rešuje iz greha in smrti. On je zapisal v zemljo, v prah, iz katerega je ustvarjeno vsako človeško bitje (prim. 1Mz 2,7) Božjo obsodbo: »Ne želim, da umreš, ampak da živiš.« Bog nas ne pribija na naš greh, nas ne poistoveti z zlom, ki smo ga napravili. Imamo ime in Bog ne poistoveti tega imena z grehom, ki smo ga storili. Želi nas osvoboditi in hoče, da to želimo skupaj z njim. Želi, da se naša svoboda spreobrne od zla v dobro. To pa je možno, je možno z njegovo milostjo. Naj nam Devica Marija pomaga, da bomo popolnoma zaupali Božjemu usmiljenju in postali nove stvari.

Več na...

Na Frančiška se ni bilo preprosto navaditi


Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je priznal, da se mu je papež Frančišek na začetku zdel »človek s številnimi železnimi srajcami«. »Ni bilo vedno preprosto prilagajati se njegovemu življenjskemu slogu – njegovi svobodi spontanih izjav, njegovim osebnim dogovorom za srečanja in telefonskim pogovorom«, je zapisal za revijo Famiglia Cristiana.
Več na...

Ob dnevu žensk: Svet potrebuje nežnosti


Morda je čas, da znova začnemo govoriti o nežnosti, jo ceniti. Ste opazili, da papež Frančišek pogosto govori o nežnosti. Sprva sem bila kar nekoliko v zadregi, kako besedo »tenerezza« prevajati, saj jo papež Frančišek uporablja v različnih kombinacijah. Že takoj ob nastopu papeške službe 19. marca 2013 je v pridigi pozval, naj se ne bojimo nežnosti. Besedo nežnost povezuje z lastnostjo Boga, Jezusa in Marije.
Več na...

Mati Terezija tik pred razglasitvijo za svetnico


V Vatikanu poteka redni javni konzistorij, na katerem bo papež potrdil odloke o kanonizaciji petih blaženih, med njimi je tudi mati Terezija iz Kalkute. Sporočil naj bi tudi datum, ko bo mati Terezija razglašena za svetnico. Vatikan je že  napovedal, da bo to v nedeljo tik pred pred njenim godom, torej 4. septembra. Mati Terezija, ki je bila za blaženo razglašena oktobra 2003, ima god 5. septembra.
Več na...

Prepoved molitve vodi v totalitarno družbo


Svet katoliških laikov Slovenije izraža zaskrbljenost zaradi napadov na miroljubno javno izpovedovanje vere v Sloveniji. Pred kratkim so neznanci z žaljivimi grafiti popisali pročelje ljubljanske stolnice svetega Nikolaja, fasado frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja in zid nasproti Ginekološke klinike UKC. Tovrstne žalitve katoličanov v javnosti so nesprejemljive.
Več na...

Raniero Cantalamessa: Radijski misijon


„Nekje sem prebral naslednjo misel, ki me je zelo nagovorila: »Vse preveč govorimo o ljubezni, ki je in ostaja velika skrivnost, namesto da bi vstopili vanjo!« Mislim, da bi bilo potrebno isto reči tudi glede usmiljenja, ki ni nič drugega, kakor poseben odtenek ljubezni“. „Če hočemo resnično vstopiti v skrivnost Božjega usmiljenja, si moramo sezuti obuvalo; biti moramo bosi – se pravi zelo spoštljivi in ponižni."
Več na...

Pot do svetega sedeža: film o papežu Frančišku


Biografska zgodba papeža Frančiška je predstavljena skozi oči španske novinarke Ane (Silvia Abascal), ki je očeta Jorgeja (Dario Grandinetti), kakor je sam želel, da ga nagovarja, spoznala na poti na konklave, na katerem je bil izvoljen Benedikt XVI. Od takrat sta bili njuni poti povezani. Bila je tudi ena redkih v novinarskih vrstah, ki je trdno verjela, da je prav Jorge Bergolio največji kandidat za papeža.
Več na...
Gradiva s srečanja članov ŽPS

V soboto, 5. marca in v soboto 12. marca je bilo v Zavoda sv. Stanislava spomladansko srečanje za člane ŽPS, ki se ga je udeležilo preko 460 udeležencev. Na spodnji povezavi so objavljena gradiva s srečanja, ki so vam lahko v pomoč tudi pri župnijskih srečanjih ŽPS. Preostala gradiva (video posnetek nagovora g. škofa msgr. dr. Francija Šuštarja in video posnetek okrogle mize z zakonci pričevalci) bodo objavljena naknadno.
Več na...

#deliJEZUSA: Čuj z menoj


Postni čas je odlična priložnost, da se zbližamo z Bogom, da spoznamo svojo šibkost, da sprejmemo Božjo ljubezen, Božjo moč in usmiljenje.

V letošnji postni akciji #deliJezusa nas poleg dnevne božje besede spremljajo tudi dela usmiljenja. Vsak dan posta te bo nagovoril eden izmed slovenskih katoličanov, ki bo s teboj delil izkušnjo vere v Jezusa.

Vabimo te, da se ta post odpreš Božjemu usmiljenju in pri tem pomagaš tudi svojim bližnjim.

Več na....

Sveto leto usmiljenja

Bog potrpežljivo čaka

Kadar se z mislimi vrnem nazaj k dogodku, ko mi je Bog prišel naproti in me napolnil z začudenjem –, vedno znova ugotavljam, da hodi Gospod pred nami, da nas prehiteva. Mislim, da lahko tudi o njegovem usmiljenju, s katerim zdravi naše rane, rečemo, da nas prehiteva. Bog potrpežljivo čaka. Čaka, da se mu odpremo vsaj za špranjico, skozi katero bi lahko deloval v nas s svojim odpuščanjem, s svojo milostjo. Gospoda resnično pozna samo tisti, ki se ga je njegovo usmiljenje nežno dotaknilo, ki ga je pobožalo. Zato pogosto ponavljam, da se prav v svojem grehu najgloblje srečujem z Jezusovim usmiljenjem. Kadar doživimo objem Božjega usmiljenja – kadar nas to usmiljenje objame in nas gane –, se naše življenje spremeni. Spontano želimo odgovoriti na ta neizmerni in nepričakovani dar, ki se človeškim očem lahko zdi celo preveč velikodušen in neupravičen. Stojimo pred Bogom, ki pozna vse naše grehe, naša izdajstva, naše zatajitve in našo bedo. Kljub temu nas čaka tam, da bi se nam povsem izročil in nas dvignil iz greha.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


Cvetna nedelja     


»Blagoslovljen kralj, ki prihaja v Gospodovem imenu!« (Lk 19, 38)

 

Iz 50,4-7

Ps 22

Flp 2,6-11

Lk 22,14-23.56

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...

Molitev


Gledam te na križu, Gospod.
Ničesar ne rečeš, visiš,
in tvoje razpete roke nosijo
moje razpeto življenje.
Od spočetja dalje me nosiš,
že dolgo me ljubiš na križu.
O, kam si povzdignjen,
moj Kralj in moj Bog!
Ti je tako zelo drago to drevo odrešenja
ta dva prekrižana trama trpljenja,
da nočeš kraljevati v zlatu in slavi?
Je ljubezen stesala to trdo posteljo zate?
Da bi se jaz ne izgubila,
da bi jaz ne utonila,
si ti povzdignjen v krvi in ranah
na kalvarijski križ
in na križ vseh oltarjev!
Premalo si ljubljen!


iz molitvene reije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp