Zadeva: E-novice 11
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 27. 03. 2019 10:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 11. številka E-novic. Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 11-2019

E-novice 11, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Zgodi se tvoja volja

Očenaš je molitev, ki je polna gorečega zaupanja v Boga, ki za nas hoče dobro, življenje, zveličanje. Je pogumna molitev in tudi bojevita, kajti v svetu je veliko, preveč stvarnosti, ki niso v skladu z Božjim načrtom.« Če parafraziramo preroka Izaijo, lahko rečemo: »Oče, tukaj je vojna, goljufija, izkoriščanje. A vemo, da nam Ti želiš dobro, zato te prosimo: naj se zgodi tvoja volja! 

Več na...

 

Gospod nas vabi k spreobrnjenju

Kaj predstavljajo ta prilika in njene osebnosti? Gospodar predstavlja Boga Očeta in vinogradnik je podoba Jezusa, medtem ko je smokva podoba brezbrižnega in suhega človeštva. Jezus posreduje pri Očetu v prid človeštva – to vedno počne – ter ga prosi, naj počaka in naj mu še dodeli čas, da bi v njem pognali sadovi ljubezni in pravičnosti.  

Več na...
 

Radijski misijon na Radiu Ognjišče

Radijski misijon bo od 7. do 13. aprila. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih ob 10.15 in 17.00 bodo sodelovali: kardinal Luis Antonio Tagle, nadškof Alojzij Cvikl, p. Marko Ivan Rupnik, Sašo Mugerli, p. Branko Cestnik, br. Jaro Knežević in p. Toni Brinjovc. V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih bodo sodelovali še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. 

Več na...
 

Gradiva za člane ŽPS in žup. sodelavce

V soboto 9. marca in soboto 23. marca sta v naši nadškofiji potekali srečanji za člane ŽPS in župnijske sodelavce. Skupni trenutki z vami so nam bili v veliko veselje in upamo, da tudi koristni za vaše pastoralno delo. Gradiva s srečanja najdete na spodnji povezavi na naši spletni strani. 

Več na...

Novi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji 

Papež Frančišek je na praznik sv. Jožefa, moža Device Marije, 19. marca 2019, imenoval nadškofa msgr. Jean-Marie Speich-a za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji. V imenu Slovenske škofovske konference je novemu apostolskemu nunciju nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore poslal čestitko

Več na...
 

Oglas bo širil veselje do življenja

Aleš Štrancar, direktor podjetja Bia separations je oglas Zavoda Živim, ki ga je LPP odstranil s svojih avtobusov, dva meseca brezplačno vrtel na stavbi svojega podjetja. V tem tednu so začeli po Sloveniji voziti tudi avtobusi z istim oglasom. Kar pol leta bodo med ljudmi širili veselje do življenja. Delamo pa še na več oglaševalskih akcijah,« je še povedala Darja Pečnik iz Zavoda Živim.  

Več na...
 

Vatikan obsodil teorijo spola  

Spol posameznika je »objektivno dejstvo in ne izbira«, je pred dnevi spomnil nadškof Bernardito Auza, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih. »Papeža Frančiška zelo skrbi, da bodo otrokom predavali o ideologiji spola,« poudarja diplomat.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

300.  Če upoštevamo neštete razlike med konkretnimi primeri – kot so ti, ki smo jih že omenili –, je mogoče razumeti, da od sinode ali od tega pisma ne bi smeli pričakovati take splošne zakonske ureditve v kanoničnem  (pravnem) smislu, ki bi bila uporabna v vseh primerih. Možno je le izraziti novo spodbudo k odgovornemu osebnemu in pastoralnemu razločevanju različnih primerov. In ker »stopnja odgovornosti (…) ni v vseh primerih enaka«, bi moralo to razločevanje priznati, da ni nujno, da bi bile posledice ali učinki kake norme vedno isti. Duhovniki imajo nalogo, da »prizadete ljudi na poti razločevanja spremljajo v skladu z naukom Cerkve in po škofovih smernicah. V tem procesu bo koristno v trenutkih premisleka in kesanja opraviti spraševanje vesti. Ponovno poročeni ločenci bi se morali vprašati, kako so ravnali v odnosu do svojih otrok, odkar je njihova zakonska zveza zašla v krizo; ali so se lotili kakega poskusa sprave; kakšen je položaj zapuščenega partnerja; kakšne posledice ima novi odnos za ostalo družino in skupnost vernikov; kakšen zgled daje mladim ljudem, ki se pripravljajo na zakon. Resen premislek lahko krepi zaupanje v Božje usmiljenje, ki se nikomur ne odreka.« Gre za pot spremljanja in razločevanja, ki »te vernike naravnava k temu, da se zavedo svojega položaja pred Bogom. Pogovor z duhovnikom in foro interno (npr. pri spovedi, op. ur.) prispeva k oblikovanju prave presoje o tem, kaj ovira možnost polnejše udeležbe v življenju Cerkve, in lahko pomaga pri iskanju načina, kako te možnosti podpreti in pospešiti rast. Ker v samem zakonu (kot zapovedi, op. ur.) ni nobene postopnosti (prim. Apostolsko pismo O družini, 34), to razločevanje ne bo nikoli mogoče brez upoštevanja zahtev evangeljske resnice in ljubezni, ki jih predlaga Cerkev. Da bi se to zgodilo, morajo pri iskrenem iskanju Božje volje in v hrepenenju po tem, da bi temu ustrezali na popolnejši način, zagotoviti nujne predpogoje ponižnosti, obzirnosti, ljubezni do Cerkve in njenega nauka.« Te drže so temeljnega pomena, da bi preprečili  veliko nevarnost napačne informacije, kakor je mnenje, da lahko vsak duhovnik hitro naredi »izjemo« ali da so ljudje, ki lahko v zameno za usluge dobijo zakramentalne privilegije. Če človek, ki se zaveda svoje odgovornosti in trezno razmišlja, ki ne namerava postavljati svojih želja nad splošni blagor Cerkve, naleti na pastirja, ki zna prepoznati resnost zadeve, s katero se ukvarja, ne bo tveganja, da bi kako razločevanje podpiralo prepričanje, da Cerkev zagovarja dvojno moralo.

 
                                                                             Radost ljubezni, 300
 
 

Božja beseda

 

4. postna nedelja

 

»Ta moj sin je bil namreč mrtev in je oživel; bil je izgubljen in je najden.« In začeli so se veseliti. (Lk 15,24)

 

Joz 5,9-12;

Ps 34;

2 Kor 5,17-21;   

Lk 15,1-3.11-32;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Kjerkoli veje veter Svetega Duha,

poganjajo semena odprtosti, 

saj je prav odprtost 

prvo znamenje življenja po Duhu.

M. I. Rupnik

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]