Zadeva: E-novice 10
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 6. 03. 2018 14:20
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 10. številka E-novic. 

Bliža se naše naslednje srečanje članov ŽPS, ki bo v soboto, 10. marca, od 9.00 do 13.00 v Zavodu sv. Stanislava. Vse, ki se ga nameravate udeležiti, pa še niste posredovali svojih prijav, lepo prosim, da mi sporočite število udeležencev iz vaše župnije.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 10-2018

E-novice 10, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Srečanje naših škofov s svetim očetom

 

V četrtek, 1. marca 2018, se je papež Frančišek v okviru obiska Ad limina Apostolorum srečal s slovenskimi škofi.Škofje so se pridružili papežu Frančišku pri jutranji sveti maši, ki je bila v kapeli Doma sv. Marte, nato pa jih je sprejel v zasebno avdienco. Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore se je v imenu škofov zahvalil za vso podporo, ki jo papež Frančišek izkazuje slovenskim katoličanom in Cerkvi v Sloveniji.

Več na...

 

Spomladansko srečanje članov ŽPS

 

Vabimo vas na srečanje, članov ŽPS, ki bo 10. marca, in je še posebno namenjeno udeležencem iz dekanij 2. in 4. arhidiakonata (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje), prisrčno dobrodošli pa tudi vsi, ki se srečanja niste uspeli ideležiti v prvem terminu. Na srečanju bomo ob iztočnici g. nadškofa Stanislava Zoreta OFM razmišljali o tem, kako skupaj skrbeti za župnijo. 

Zelo zaželeno je, da se srečanja iz posamezne župnije udeleži več župljanov in župnik, saj bomo spregovorili o temi, ki bo zelo pomembna za prihodnost naših župnij. 

 

Program srečanja

9.00     Molitev

9.15     Pogled g. nadškofa na življenje v župniji v prihodnosti

10.00   Izkušnje in dobra praksa župljanov:

·      župnije, ki je ostala brez župnika,

·      župnije, v kateri župljani župniku zelo dejavno pomagajo pri delih, ki niso vezana na posvečenje

11.00   Odmor

11.30   Delo po skupinah

13.00  Kosilo

 

 Nadškofijski napovednik za mesec marec

V petek, 9. marca, ob 19.00 bo dogodek za mlade, novo srečanje Ljubljana skupaj, ki bo tokrat v Polhovem Gradcu.

Člani ŽPS, ki spadate pod 2. in 4. arhidiakonat, oz. vsi tisti, ki se niste udeležili prvega letošnjega srečanaja, vabljeni na srečanje za člane ŽPS, ki bo tudi tokrat v Zavodu sv. Stanislava, v soboto, 10.3., z začetkom ob 9. uri. Ob tej proložnosti naj vas povabimo, da si ogledate stran Urada za laike, ki tovrstna srečanja pripravlja.

Med 19. in 25. marcem bo tradicionalno potekal “Teden družine“. Novicam s področja pastorale družine lahko sledite na spletni strani Urada za družino naše nadškofije.

Postni čas se bo tako tekom meseca prevesil v drugo polovico, vse bliže bomo praznovanjem največjih skrivnosti naše vere. O praznovanjih in obredih velikega tedna ter velike noči vas bomo obvestili sredi meseca marca, informacije boste našli v našem koledarju in na spletni strani nadškofije.

 

 

Škofje na obisku ad limina

Pogovor s svetim očetom, naslednikom apostola Petra, je bil eden od osrednjih trenutkov obiska Ad limina, saj so škofje dolžni papežu predstaviti stanje v svojih škofijah, ključne izzive, s katerimi se srečujejo, in okrepiti vezi med krajevno in vesoljno cerkvijo. Obisk Ad limina namreč ni zgolj uradni administrativni dogodek, ampak je pravo teološko, pravno, duhovno in pastoralno dejanje, namenjeno krepitvi vezi med škofi in papežem.

Več na...
 

Pogovor s kardinalom Marxom

Navdušujoči izziv je prav v tem, da moramo izpričati svojo vero v povsem različnih časih in kulturah. Ustanova Cerkev nosi stalno nalogo, da ostaja komunikacijski sistem neprestano živ. Pri tem imajo izjave cerkvenega učiteljstva vlogo zagotovila in opore, ki ga nihče ne more spodkopavati. Vendar s temi opredelitvami nauka tema nikakor ni dokončno opravljena. S temeljitim raziskovanjem moremo v nadaljevanju naše poti vedno znova globlje spoznavati, kaj je pravzaprav smisel sporočila. To se mi zdi zelo, zelo pomembno.

Več na...
 

Moj postni cilj: zjutraj poljubi moža

Spletni portal Družina in življenje je objavil zanimiv prispevek ge. Marjete Bec o tem, kaj vse je lahko postni cilj. Takole pravi: Skozi leta sem spoznavala, da smisel posta ni samo v odpovedi; predvsem pa odpoved ni smiselna, če me ne vodi k Bogu. Če sem zaradi odpovedi hrani sitna in nezadovoljna in zaradi tega trpijo moji najbližji, moj post v ničemer ne odseva tega, kar si za nas želi Gospod (prim. Matej 6, 16). Zato sem se v zadnjih letih v postu začela spraševati, kaj želi od mene Gospod. 

Več na...

Darovi naših škofov papežu

Slovenski škofje na obisku Ad limina Apostolorum so svetemu očetu Frančišku podarili darove, ki ponazarjajo Slovenijo in slovensko vernost: kopijo milostnega reliefa Marije Zavetnice s plaščem s Ptujske Gore, svečo na podstavku iz hruškovega lesa ter med. Darovi kažejo na skrb, ki jo imamo Slovenke in Slovenci za ohranjanje stvarstva, ter dolgo tradicijo slovenskih duhovnikov pri spodbujanju in širjenju čebelarstva na Slovenskem.

Več na...
 

Tudi mi bi bili radi lučke...

V današnjem evangeliju Nikodem pride ponoči, da bi slišal Jezusovo učenje o življenju v resnici in o življenju v luči. Tisti, ki delajo slabe stvari, luč sovražijo in ljubijo temo. Jezus je svoje učence povabil, naj mu sledijo po poti resnice. Ko včasih naredimo nekaj narobe, bi se kar skrili. Jezus pa nam pravi: »Pridite k luči!« Lahko prosimo za odpuščanje. Kaj še lahko naredimo, da bi prišli k luči potem, ko smo nekaj naredili narobe? Jezus, ti si nas poklical iz teme v svojo čudovito luč. Pomagaj nam živeti v luči in hoditi v resnici. 

Več na...
 

Molitveni namen za mesec marec

Papežev molitveni namen za mesec marec nas vabi k rasti v duhovnem razločevanju in se glasi: Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni. »Trenutek je tisto, kar imamo v rokah zdaj; vendar to ni čas, to mine! Morda se lahko čutimo gospodarje trenutka, a le slepilo je verjeti, da smo gospodarji časa. Čas ni naš, čas je Božji!« Molitev skupaj z razločevanjem pomaga razbrati posamezne trenutke v življenju in jih usmeriti k Bogu ...

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Kako danes oznanjati evangelij o družini?

202. »Najpomembnejšo vlogo v družinski pastorali ima župnija, ki je družina družin, v kateri se prispevki malih občestev, gibanj in cerkvenih združenj medsebojno usklajujejo.« Poleg posebne pastorale, ki je usmerjena na družine, se nam kaže nujna potreba po »primernem izobraževanju duhovnikov, diakonov, katehistov, katehistinj in drugih sodelavcev v dušnem pastirstvu«. V odgovorih na vprašanja, ki so bila poslana po vsem svetu, je bilo poudarjeno, da posvečenim nosilcem služb navadno manjka ustrezna priprava, da bi znali ustrezno odgovoriti nanajrazličnejše težave današnjih družin. V tem smislu je lahko koristna tudi izkušnja dolgega vzhodnega izročila poročenih duhovnikov.

203. Bogoslovci naj imajo dostop do vsestranskega interdisciplinarnega šolanja o času zaroke in zakonskega življenja, in to ne samo v zvezi s cerkvenim  naukom.  Njihova formacija jim vedno ne omogoča, da bi razvili svoj osebni psiho-čustveni svet. Nekateri so obteženi z izkušnjo lastne ranjene družine, v kateri ni bilo staršev in ne čustvene uravnovešenosti. V času njihove vzgoje je treba zagotavljati zorenje, da bi bili kot bodoči duhovniki duševno uravnovešeni, kakor zahteva njihova naloga. Družinske vezi so temeljnega pomena za to, da se v bogoslovcih okrepi zdravo samozaupanje. Zato je pomembno, da družine spremljajo celotno pot kandidata skozi semenišče in duhovništvo in mu tako  pomagajo oblikovati stvaren pogled na življenje. V tem smislu je za bogoslovca koristno kombinirati življenje  v semenišču z življenjem v župniji. To mu omogoča, da ima več stika z dejanskim življenjem v družinah. Dejansko se duhovnik v teku svojega pastoralnega življenja srečuje predvsem z družinami. »Prisotnost laikov in družin ter predvsem žensk v pripravi na duhovništvo omogoča, da se kandidat nauči ceniti raznolikost in medsebojno dopolnjevanje različnih poklicev v Cerkvi.«

 
                                                                      Radost ljubezni, 202-203
 
 

Božja beseda

 

4. postna nedelja

 

»Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil« (Jn 3,17)

 

2 Krn 36,14-16.19-23;

Ps 137;

Ef 2,4-10;    

Jn 3,14-21

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Nekdo je hodil pred menoj,

še vidim korakov odtise,

nekdo je padal, upal z menoj,

po kapljah potu mi mudi se.

 

Ime je neznano, a vem, da je On,

z nežnim pogledom me vabi,

svetu pustila zveneči bom bron,

ljubezni edino grob ne pozabi.

 

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]