E-novice 10-2016

E-novice 10, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papež Frančišek o usmiljenem očetu

Oče, ki vedno odpušča in upa proti vsakemu upanju. Takšnega očeta nam prikazuje prilika o izgubljenem sinu. Ločitev sina od očeta je le telesna, saj ga oče vedno nosi v srcu in z zaupanjem pričakuje njegove vrnitve. „Ko ga od daleč vidi prihajati, se gane, mu teče naproti, ga objame in poljubi. Kolikšna nežnost!“ Enak odnos ima tudi do sina, ki je ostal doma in se sedaj pritožuje, da je oče tako dober do mlajšega sina. Papež Frančišek je v omenjeni evangeljski priliki omenil tudi tretjega, skritega sina. Gre za Sina, ki se je izničil in vzel nase podobo hlapca. Ta Sin – hlapec po papeževih besedah predstavlja podaljšanje Božjih rok in srca: „On je sprejel izgubljenega in je umil njegove umazane noge; pripravil je slavje za praznik odpuščanja. On, Jezus, nas uči, kako biti usmiljeni kot Oče.“

Več na...

Posinodalna apostolska spodbuda


Papež Frančišek bo posinodalno apostolsko spodbudo o družini podpisal 19. marca, na praznik sv. Jožefa, zavetnika Cerkve, poroča spletni portal Vatican Insider, ki dodaja, da bo dokument objavljen pozneje zaradi prevoda v različne jezike. Besedilo bo po besedah nadškofa Vincenza Paglia 'oda ljubezni', ki ji je mar blagor otrok in zmore biti blizu ranjenim družinam.
Več na...

Grehi, ki se jih ne spovedujemo


Vsi imamo grehe, ki se jim pri spovedi raje izogibamo. Omenjamo jih le ohlapno, v upanju, da se spovednik zanje ne bo preveč zanimal. So pa tudi grehi, ki jih nočemo priznati niti sebi. Krivdo valimo na druge ljudi ali na okoliščine. A dokler jih ne prepoznamo in jih ne poskušamo opredeliti vsaj z imenom, ostanemo njihovi sužnji.
Več na...

Letošnji križev pot o trpljenju družin


Kardinal Gualtiero Bassetti, nadškof v Perugii, je pisec letošnjih premišljevanj ob križevem potu v Koloseju na veliki petek, za kar ga je po navedbah Radia Vatikan prosil papež Frančišek, ki se pobožnosti križevega pota tradicionalno udeležuje. V štirinajstih postajah bo govora o trpljenju sodobnega človeka, družin in o preganjanju kristjanov po vsem svetu.
Več na...

Vključenost ločenih v Cerkev


Mehiški par, Claudia in Humberto Gomez, je papežu opisal svojo pot nazaj k Cerkvi. »Najin odnos je bil odnos ljubezni in razumevanja, a bila sva daleč od Cerkve.« Potem sta se pred tremi leti pridružila skupini za ločene in ponovno poročene. »To je spremenilo najini življenji«. »Rastla sva v bližini Cerkvi in v skupini sva prejela ljubezen in usmiljenje".
Več na...

Radijski misijon in relikvija p. Pija


Radijski misijon, ki ga pripravlja Radio Ognjišče, bo letos (13.-19.3.) v znamenju sv. patra Pija, sozavetnika svetega leta usmiljenja. Njegova relikvija bo namreč romala po kapucinskih cerkvah po Sloveniji. Gre za kapljico krvi na tkanini, s katero si je p. Pij pokrival krvaveče rane - stigme, ki jih je nosil petdeset let.
Več na...

Hči Gianne Beretta Molla o poti v nebesa


Križev pot je pot, ki vodi v nebesa. Njena starša sta ga prehodila v globoki veri, ko sta na svoja ramena prevzela veliko trpljenje. S tem je križev pot postal tudi pot globokega notranjega veselja, pojasnjuje 53-letna zdravnica Gianna Emanuela Molla, hči svete Gianne Beretta Molla. Za kristjane križ nima zadnje besede, ampak lahko postane tudi vir preobrazbe.
Več na...
Vabimo vas

na Spomladansko srečanje članov ŽPS, ki bo v soboto, 12. marca. Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00 (sledi skupno kosilo). Namen srečanja je: Odkriti poti oz. načine prenosa vere v družini v današnjem času. Župnike prosimo, da svoje člane spodbudite k udeležbi in se srečanja tudi sami udeležite. Če se srečanja niste mogli udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, ste seveda dobrodošli, da se nam pridružite v soboto.
 

#deliJEZUSA: Čuj z menoj


Postni čas je odlična priložnost, da se zbližamo z Bogom, da spoznamo svojo šibkost, da sprejmemo Božjo ljubezen, Božjo moč in usmiljenje.

V letošnji postni akciji #deliJezusa nas poleg dnevne božje besede spremljajo tudi dela usmiljenja. Vsak dan posta te bo nagovoril eden izmed slovenskih katoličanov, ki bo s teboj delil izkušnjo vere v Jezusa.

Vabimo te, da se ta post odpreš Božjemu usmiljenju in pri tem pomagaš tudi svojim bližnjim.

Več na....

Sveto leto usmiljenja

Kaj je potrebno, da bi prejel usmiljenje?

Na misel mi prihajajo besede: tega ne zdržim več! Slej ko prej napoči trenutek, ko potrebuješ razumevanje, ozdravljenje, odpuščanje, ko se moraš pobrati in nadaljevati svojo pot. Psalm pravi: »Skesan duh naj bo moja daritev, skesanega in ponižnega srca, o Bog, ne zametuješ« (Ps 51,19). Sveti Avguštin je zapisal: »Išči v svojem srcu, kar je Bogu všeč. Srce mora biti strto na drobne koščke. Se mar bojiš, da bo umrlo, če bo strto? Na psalmistovih ustih najdeš stavek: 'Čisto srce, o Bog, mi ustvari' (Ps 51,12). Da bi nam Bog lahko ustvaril čisto srce, mora prej uničiti nečisto. Kadar grešimo, bi se morali studiti sami sebi, ker se grehi studijo Bogu. Ker ugotavljamo, da nismo brez greha, si prizadevajmo ugajati Bogu vsaj v tem, da se nam studi, kar se studi njemu« (Govori 19,2–3). Cerkveni očetje učijo, da je prav strto srce Bogu najprijetnejša daritev. Je znamenje, da se zavedamo zla, ki smo ga storili, svojega greha, svoje bede in svoje potrebe po odpuščanju in usmiljenju.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


5. postna, tiha, papeška nedelja     

»In Jezus ji je dejal: 'Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!'« (Jn 8,11b)

 

Iz 43,16-21

Ps 126

Flp 3,8-14

Jn 8,1-11

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...

Molitev


Nocoj
večer umira
v tišini.
Zapiram oči,
da bi ne videl,
kako nebo gori
v tujini.
Zapiram oči
in čakam:
blizu je Bog
v bolečini.


iz molitvene reije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp