Zadeva: E-novice 10
Od: Urad za laike <[email protected]>
Datum: 27. 03. 2019 11:04
Za: Urad za laike <[email protected]>


Spoštovani,

Pred vami je 10. številka E-novic. 

Vabimo vas na srečanje članov ŽPS in župnijskih sodelavcev, ki bo v soboto, 23. marca, v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. Vabljeni člani ŽPS, župnijski sodelavci, ki opravljate različne cerkvene službe ter vsi, ki vas tematika in delo po spodaj navedenih skupinah zanima!

 

Vse, ki še niste sporočili, koliko udeležencev se bo srečanja v soboto, 23. marca, udeležilo iz vaše župnije, prosimo, da nam to čim prej sporočite in pripišete, v kateri izmed spodaj navedenih skupin želijo udeleženci sodelovati v drugem delu srečanja.

 

Program srečanja

8.30     Sprejemanje prijav

9.00     Molitev

9.20     Pozdrav g. nadškofa

9.30     Predavanje Petra Kokotca, Kaj pomeni biti Cerkev?

10.00   Odmor

10.30   Delo po skupinah

12.45   Sklep srečanja

13.00   Kosilo

Program srečanja bo vključeval predavanje g. Petra Kokotca na temo Kaj pomeni biti Cerkev? V drugem delu srečanja bomo z udeleženci v različnih skupinah prepoznavali, kaj dela našo župnijo živo in enkratno.

 

Udeleženci boste lahko izbirali med naslednjimi področji dela oz. skupinami:

BOGOSLUŽJE: 1. Oblikovanje pobožnosti in bogoslužja; 2. Liturgični sodelavci.

OZNANJEVANJE:  1. Kateheza mladih; 2. Kateheza odraslih; 3. Urejanje spletnih in Facebook strani, župnijskega lista/oznanil; 4. Kako voditi svetopisemsko skupino?

DOBRODELNOST: 1. Župnija ‒ skupnost, ki daje.

ŽIVO OBČESTVO: 1. Kako organizirati župnijski dan/žegnanje?

VODENJE/ORGANIZACIJA: 1. Vodenje sej ŽPS in pastoralnih skupin; 2. Koordinacija sodelavcev in dejavnosti ob povezovanju župnij.

 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 10-2019

E-novice 10, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Molitev nas osvetli z lučjo Svetega Duha

Spremenjenje se je zgodilo v točno določenem trenutku Jezusovega poslanstva, torej potem, ko je učencem zaupal, da bo moral »veliko pretrpeti…, biti umorjen in tretji dan vstati« (v. 21). Jezus ve, da oni ne sprejemajo te resničnosti, resničnosti križa, resničnosti Jezusove smrti in jih zato hoče pripraviti za prenašanje pohujšanja trpljenja in smrti na križu, da bodo vedeli, da je to pot, preko katere bo nebeški Oče dal prispeti svojemu Sinu v slavo, ko ga bo obudil od mrtvih. To pa bo tudi pot učencev, saj nihče ne prispe v večno življenje, če ne v hoji za Jezusom tako, da v zemeljskem življenju nosi svoj križ. 

Več na...

 

Šest let od izvolitve papeža Frančiška

13. marca je minilo šest let od izvolitve papeža Frančiška za Petrovega naslednika. Njegov pontifikat je zaznamovan z mnogimi srečanji, objavami dokumentov, pa tudi s presenečenji in novostmi. Do sedaj je vodil tri sinode, odpravil se je na 27 mednarodnih apostolskih potovanj. Zelo odmevni so bili trije Svetovni dnevi mladih ...  

Več na...
 

Postne spodbude škofov

Škofje vabijo vernike, da se v postnem času pripravijo na praznovanje velike noči z osebno in družinsko molitvijo ter udeležbo pri svetih mašah; dnevno prebirajo in premišljujejo Sveto pismo; se udeležijo obhajanja spokornega bogoslužja ter zakramenta svete spovedi; molijo rožni venec oziroma romajo na božje poti; obiskujejo bolne, ostarele ali osamljene; darujejo ... 

Več na...
 

Preživeli bomo tudi lakoto in revščino

»Preživeli smo bombardiranje, torej bomo zdržali tudi v lakoti in revščini,« je razmere za tamkajšnje prebivalce opisal p. Ibrahim Alsabagh, vodja frančiškanskega samostana v mestu Alep na severu Sirije. 15. marca bo minilo osem let od začetka sirske vojne. Sirsko gospodarstvo je povsem ohromljeno, ljudje so brez dela in trpijo hudo lakoto.  

Več na...

Škofje spodbujajo k udeležbi na volitvah

»Pomembno je iti na volitve, kajti Evropa obstaja zaradi demokratične soudeležbe in volitve predstavljajo osnovni trenutek, ko se državljani lahko izrazijo in dajo svoj prispevek,« je povedal podpredsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske skupnosti škof Mariano Crociata. Samo tako je namreč mogoče realizirati »novo pripoved upanja« ... 

Več na...
 

Prispevajte za otroke in družine

Pomembno je, da znamo prepoznati stiske ljudi in se nanje tudi odzvati. Tovrstnih stisk pogosto sploh ne opazimo ali pa nimamo informacij, kako najbolje pomagati. Zato smo se pri Hoferju ponovno odločili za zbiralno akcijo. Poleg darovanja živil lahko s pomočjo prostovoljcev Slovenske karitas dobite tudi dragocene nasvete, kako ponuditi roko ljudem, ki so se znašli v socialni stiski.«  

Več na...
 

Pet načinov, kako hudič napada v postu  

Post lahko hitro vodi v to, da si naložimo preveč stvari hkrati in obenem ne opravimo nobene. Hudič nas hoče bodisi utopiti v pokori ali takoj spodbuditi k temu, da obupamo in odnehamo. Post nas mora pripeljati bliže k Bogu. Bolje je Boga prositi, da nam pomaga osredotočiti se na eno ključno stvar in ga nato kljub padcem prositi za milost vztrajnosti..

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

298. Ločeni, ki živijo v novi zvezi, se lahko nahajajo v zelo različnih položajih; ne smemo jih katalogizirati ali jih zapreti v preveč toge okvirje, ne da bi presodili vsak primer posebej. Ena stvar je druga zveza, ki se je s časom utrdila z novimi otroki, preizkušeno zvestobo, velikodušno naklonjenostjo, krščansko zavzetostjo, ob zavedanju, da je to stanje nepravilno, in hkrati z zavestjo, kako težko bi bilo vrniti se nazaj, ne da bi človek v vesti čutil, da si tako nakoplje novo krivdo. Cerkev priznava primere, v katerih »mož in žena iz resnih razlogov – na primer zaradi vzgoje otrok – ne moreta izpolniti dolžnosti ločitve«. Na drugi strani imamo  primere tistih, ki so si zelo prizadevali, da bi rešili prvi zakon in so zaradi tega trpeli, ker so bili krivično zapuščeni, ali tistih, ki »so sklenili novo zvezo zaradi vzgoje otrok in so včasih subjektivno v vesti prepričani, da prejšnji zakon, ki je razdrt in se ga ne da več ozdraviti, nikakor ni bil veljaven«. Nekaj drugega pa je nova zveza, ki jo je kdo sklenil kmalu po ločitvi, z vsemi posledicami trpljenja in zmede, ki prizadenejo otroke in celotne družine, ali primer človeka, ki je vedno znova odpovedal pri svojih družinskih obveznostih. Mora nam biti jasno, da to ni ideal, kakršnega pred nas postavlja evangelij glede zakona in družine. Sinodalni očetje so povedali, da morajo škofje pri oblikovanju svoje sodbe vedno »ustrezno razločevati«, kar »zahteva jasno razlikovanje položajev«. Vemo, da »idealnih receptov« ni.

299.  Sprejemam pomisleke mnogih sinodalnih očetov, ki so hoteli opozoriti, da [moramo] »krščene, ki so ločeni in civilno ponovno poročeni na različne možne načine močneje vključiti v skupnost, pri čemer je treba preprečiti vzbujanje vsakega pohujšanja. Logika vključevanja je ključ za njihovo pastoralno spremljanje, tako da ne samo vedo, da pripadajo Kristusovemu telesu, ki je Cerkev, ampak to lahko doživljajo kot veselo in rodovitno izkustvo. Krščeni so, so bratje in sestre, Sveti Duh nanje izliva darove in karizme v blagor vseh. Angažirajo se lahko v različnih cerkvenih službah. Zato je treba razlikovati, katere od različnih oblik izključenosti, ki so ta čas v veljavi na bogoslužnem, pastoralnem, vzgojnem in institucionalnem področju, je mogoče odpraviti. Ni dovolj, da se počutijo kot neizobčeni, temveč da morejo živeti in zoreti kot živi udje Cerkve, ko jo občutijo kot mater, ki jih vedno sprejema, zanje ljubeče skrbi in jih spodbuja na poti življenja in evangelija. To vključevanje je tudi potrebno za skrb in krščansko vzgojo njihovih otrok, na katere je treba gledati kot na najpomembnejše.«

                                                                      Radost ljubezni, 298-299
 
 

Božja beseda

 

3. postna nedelja

 

»Gospod, pústi jo še letos, da jo okopljem in pognojim. Morda bo   naposled obrodila sad;«'      (Lk 13,8-9).

 

2 Mz 3,1-8.13-15;

Ps 103;

1 Kor 10,1-6.10-12;   

Lk 13,1-9;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Biti v Kristusu 
pomeni biti kot On, 
pomeni, da postane 
Njegovo življenje tudi naše. 
Največja ponižnost in poslušnost je, 
da sprejmemo dar 
ter v veselju in hvaležnosti rečemo: da.
 

A. M. Schmemann

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]