Zadeva: Cvetna nedelja
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 3. 04. 2020 14:11
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 15. številka E-novic. Vabimo vas k spletnemu ogledu filma Goreči škof, ki je danes, 3. aprila, na Pastoralnem portalu Pridi in poglej na voljo vsem, ki bi si v karanteni radi popestrili čas s filmom o velikem Slovencu – škofu Antonu Vovku. 

Če še nimate butarice in je še nikoli niste izdelovali, vas vabim k ogledu nazornega posnetka, kako na različne načine in z različnimi materiali lahko izdelate butarico. Otrokom bo skupno izdelovanje butaric zagotovo ostalo v lepem spominu.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Lep dan in ostanite zdravi, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Cvetna nedelja

E-novice 15, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Cvetna nedelja, spomin na Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem

Cvetna (oljčna) nedelja ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. Posebnost cvetne nedelje je blagoslov zelenja. Zelenje (oljčne vejice in različne vrste butar) verniki pripravijo po posebnih krajevnih navadah ter blagoslovljenega postavijo v Božji kot v hiši. Če še nikoli niste izdelovali butarice, vam predlagamo, da si ogledate nazoren posnetek izdelave butaric iz različnih materialov. Zagotovo boste tudi v svojem domu našli vse, kar potrebujete za izdelavo, družina pa se bo na ta način še bolj povezala in pripravila na obhajanje Cvetne nedelje. Letošnji blagoslov zelenja boste lahko spremljali preko spletnega prenosa svete maše ob 8.00 in 10.00.

Več na...

Utrinek s Škofjeloškega pasijona: Vhod v Jeruzalem

Ozana na visokusti,

katero mi pojemo žegnana iz usti,

kateri pride iz visokusti,

ozana, mi ga častimo.

On je žegnankoker Davidov sin,

njega ime bo pa hvaleno vekomej ž nim.

Češen bodi ta, kateri pride v imeni tega gospoda.

 

Oglejte si film o škofu Antonu Vovku

Dokumentarni film Goreči Vovk predstavlja življenjsko zgodbo ljubljanskega nadškofa Antona Vovka, še posebej pa se osredotoča na dogodek, ki je pomembno zaznamoval Vovkovo življenje. Leta 1952 so ga namreč na poti na blagoslov novih orgel v Novem mestu polili z bencinom in zažgali. Pretresljivi dokumentarec je bil predstavljen tudi na več filmskih festivalih. V ZDA je prejel tudi nagrade. Po mnenju občinstva in žirije je prejel prvo nagrado na krščanskem filmskem festivalu. 

Več na...
 

Na pragu trpljenja, smrti, vstajenja

Gospod, v vrvežu pomladi vstopam v veliki teden in se sprašujem: Kdo je ta Bog, ki se je, namesto da bi vladal na sodnem stolu, pustil človeštvu pribiti na križ? Kdo je ta Bog zame? In kdo sem v tej Božji zgodbi velikega tedna jaz? Sem otrok, ki Ti na cvetno nedeljo na jeruzalemskih ulicah vzklika »Hozana!« in te prosi za rešitev? Ali pa sem zakrknjeni starec, ki v tej množici še vedno išče samega sebe? Ti dopustim, da Tvoj obraz v mojih bližnjih spreminja moje življenje v Tvojo pot ljubezni?

Več na...

 

Zgodba za 6. postni teden: Odveč

Ko se je na začetku poletja začela potovalna mrzlica, sta se na parkirišču ob avtocesti srečala star mož in pes v najboljših letih. “Puh,” si je oddahnil pes in si lizal rano. “Šlo je le za las. Samo malo je manjka­lo, pa bi me avto povozil. Padel sem namreč skozi okno. Moj gospodar me je po pomoti odrinil in že sem zletel skozi okno. Toda šlo je po sreči in gotovo me bodo kmalu pobrali.” Stari mož je prikimal: “Moji so rekli, naj sedem na klop in se odpočijem. 

Več na ...
 

Kateheza: Blagor čistim v srcu

Papeževa avdienca je znova potekala v knjižnici apostolske palače. Katehezo je sveti oče namenil šestemu blagru: »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali«. Poudaril je, da je bistven oseben odnos z Bogom ter da »biti čist v srcu« pomeni živeti v Gospodovi prisotnosti. Pot notranjega očiščenja traja vse življenje in po papeževih besedah je ključnega pomena, da vedno dajemo prostor delovanju Svetega Duha.

Več na...

Spletni vodič prazničnega obhajanja

Na Tajništvu SŠK so pripravili pregleden Spletni vodič dogajanja v Cerkvi na Slovenskem, obhajanja praznikov, urnike bogoslužij ter nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja vernikov v času epidemije. Spletni vodič zajema čas od Cvetne nedelje, 5. aprila, do Bele nedelje, 19. aprila. Vabimo vas, da ga preberete in tudi na ta način ostanete povezani s Cerkvijo. Vodič prinaša tudi velikonočno voščilo slovenskih škofov, molitev za blagoslov velikonočnih jedil ... 

Več na...
 

Cvetna nedelja: Prišla je ura  

Prišla je ura, da Jezus svojim izkaže ljubezen do konca. Med temi so tudi izdajalci, so farizeji, so ljudje, ki danes vpijejo: “Blagoslovljen, ki prihajaš”, že čez nekaj dni pa: “Križaj ga!” Ljubezen nima sovražnikov, ima le prijatelje, celo takrat, ko ti izdajajo: “Prijatelj, po kaj si prišel?” Jezus s to svojo držo “bližine ljudem” nenehno draži strukture, draži farizeje in vse, ki so mislili, da so stabilni in posedujejo Boga. Toda pred njihovimi kamni in pestmi se vedno pravočasno umakne. 

Več na...

 

Daješ mi moč, da sem ... iskren

Biti iskren človek pomeni, da nikoli nisem stran od resnice. Vedno se pokažem v pravi luči in se ne pretvarjam. Povem po resnici in ravnam  v dobro vseh, kolikor je v moji moči. Moje odločitve in dejanja naj bodo pristna. Tudi če je kdaj težko povedati resnico, stojim za njo in jo poskusim posredovati na primeren način. Ravnam po svoji vesti in se potrudim, da vedno najdem pravo pot. Z iskrenim odnosom do Boga, sebe in bližnjega pripravim svoje srce za Vstalega.     

Več na ...
 

Molitveno bogoslužje za petek, 3. april

Z Jezusom, ki nas s svojo ljubeznijo prime za roko, prejmemo Božjega Sina, ki Boga pozna od znotraj. On je v Bogu ves sprejet. Nič, kar dela Jezus, ni naravnano mimo Srca Boga. Vsako Jezusovo dejanje je ljubljenje Boga. Nikoli ne zgreši. Bog pa prav tako v Jezusu v celoti najde svoj dom. Ničesar v Njem ni, kjer Bog ne bi bil dobrodošel. Prav v vsaki besedi, misli, pogovoru, delu … V vsem je Bog v Jezusu sprejet.

Več na...
 

Cvetna nedelja 

 

»Hozána Davidovemu sinu! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! (Mt 21,9)

 

Iz 50,4-7

Ps 22,8-9.17-18.19-20.23-24

Flp 2,6-11

Mt 26,14-27,66

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše


Kako iz različnih materialov izdelati butarico?

Molitev

 

Žolč pokusi in omahne. Trni, žeblji, sulica

nežno so telo prebodli, kri z vodó mu vre iz ran.

Zemljo, morje, zvezde, stvarstvo ta studenec je opral.

 

Zvesti križ, edino ti si plemenito res drevo,

ni lesá, ki rasel, cvetel, sad poganjal bi tako.

Sladki les, na sladkih žebljih nosiš breme presladkó.

 

Les visoki, nagni veje, svoja vlakna omehčaj

in naravna vsa trdota v tebi popusti naj zdaj,

ude vzvišenega Kralja k sebi rahlo le privij.

 

Les presrečni, ti edini nosiš žrtev za ves svet,

ladja si, v pristan domači svet zgubljeni nosiš spet,

ker te je oblila sveta Jagnjetova rešnja kri.

 

Večna naj bo tebi slava, o Trojica blažena,

čast Očetu, njega Sinu, ista Duhu Svetemu.

Vse stvari pojo naj hvalo troedinemu Bogu.

Amen.

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]