Zadeva: Bela nedelja
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 17. 04. 2020 15:35
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 19. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Bela nedelja

E-novice 19, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Bela nedelja, nedelja Božjega usmiljenja: Cerkev z ranami

Velika noč se je zgodila, Kristus je vstal in prav nič ni isto kakor prej. Da bi se ta nova resničnost vendarle usidrala v naš vsakdan, praznujemo velikonočno osmino in velikonočni čas, ki bi pravzaprav moral dišati v slehernem dnevu našega življenja. Smrt je namreč za nami, v Njem pa smo vstali v ta novi dan, ki nima zatona. Vesela novica nam je zaupana! In kako zelo svetu manjka takih novic!

Več na...

Ni strohnel v črni zemlji, vstal je od mrtvih ...

Papež o izkušnji epidemiji, posledicah

Jezus nam pravi, da imamo uboge vedno med nami. In to je res. Gre za stvarnost, ki je ne moremo zanikati. So skriti, saj revščina povzroča sram,« je spomnil sveti oče ter navedel primer, ki se je nedavno tega zgodil v Rimu: sredi popolne karantene je eden izmed policajev rekel nekemu človeku, da ne sme biti na ulici, da mora iti domov. Ta mu je odvrnil: »Nimam doma. Živim na ulici.« Moramo odkriti, »kako veliko oseb je, ki so izključene, potisnjene na rob …

Več na...
 

Velikonočna osmina: vsak dan Velika noč 

V 3. ali 4. stoletju se je med kristjani razširila navada, da so velike praznike razširili na več dni. Tako tudi mi obhajamo velikonočno osmino, ki je en sam “danes” velike noči, raztegnitev radosti velikonočnih skrivnosti. Novokrščeni so se vsak dan zbirali pri bogoslužju, kjer so prejeli sveto evharistijo ter ves teden nosili bela, krstna oblačila. Prav zato se je osmega dneva po veliki noči prijelo ime bela nedelja, saj so takrat novokrščeni odložili bela oblačila.

Več na...

 

Nebeški kruh in rešnja kri

Poučil si se torej in preveril, da to, kar se zdi kruh, ni kruh, čeprav trdi to okus, ampak da je Kristusovo telo, in da to, kar se zdi vino, ni vino, čeprav bo okus to trdil, ampak Kristusova kri. Že davno je David v psalmih pel: Kruh krepča človeka in obraz se mu od olja sveti. Okrepčaj svojo dušo z duhovno hrano tega kruha ter razjasni svoj duševni obraz. O da bi bila v tvoji duši čista vest in bi spoznaval božjo slavo, ki se odraža v stvareh kot v zrcalu.Tako napreduj iz slave v slavo v Kristusu Jezusu Gospodu našem. Njemu čast in oblast in slava na veke vekov. 

Več na ...
 

Molitveno bogoslužje za soboto, 18. aprila

Kako nas tudi sicer razveseli dejstvo, da obstaja nekdo, ki nas ima zares rad. Jezus pa pošlje svoje učence po vsem svetu, da bi to novico o Božji ljubezni povedali vsem ljudem. Povedali naj bi: »Bog se zanima zate. Ve kdo si. Ljubi te z večno ljubeznijo. Vabi te, da mu odgovoriš. Če se boš povezal z Njim, ki je večen, bo Vajina ljubezen večna in sreče ne bo nikoli konec. Vse je vključeno v odnos ljubezni z Njim.

Več na...

Krizni dnevnik: Poln trg in prazen trg

Zdaj smo videli popolnoma prazen Trg, vendar pa bilo prisotno tudi širše občestvo, ki ni bilo prisotno fizično, ampak duhovno, morda tudi številčnejše in močneje povezano kot ob drugih priložnostih. Papež je lahko sam, vendar pa je Cerkev zelo močno povezana z globokimi vezmi, ukoreninjenimi v veri ter v človeškem srcu. Prazen Trg, vendar pa je na njem mogoče zaznati zelo intenzivno prisotnost ter prepletanje duhovnih vezi ljubezni, sočutja.

Več na...
 

Postali ste Božji maziljenci  

Krščeni ste bili v Kristusa in oblečeni v Kristusa, tako ste po naravi postali podobni božjemu Sinu. Bog, ki nas je vnaprej določil za svoje posinovljence, nas je naredil podobne Kristusovemu poveličanemu telesu. Ker ste sedaj deležni Kristusa, se po pravici imenujete ‘kristusi’, to je maziljenci. Postali ste maziljenci, Bogu posvečene osebe, ko ste prejeli pečat Svetega Duha. To vse se je v vas uresničilo v podobi, ker ste Kristusova podoba.

Več na...

 

Bioetični priročnik: Človeško bitje

Človeška zgodba se začne s spočetjem. Novo človeško življenje se začne v trenutku, ko se združita očetova semenčica in materino jajčece. Ob združitvi nastane novo bitje, ki prej ni obstajalo. V tistem trenutku sta že določena njegov edinstveni genetski material in spol. Ne govorimo o teoretičnem človeku, ampak o začetku razvoja osebe, ki se bo nekega dne imenovala Aleš ali Tina. Vsak zarodek je organizem, živo bitje. Človeški zarodek je živo bitje s človeškim genetskim materialom. Torej že lahko govorimo o človeškem bitju.

Več na ...
 

Spletne kateheze Svetopisemske družbe

V času koronavirusa so na Svetopisemski družbi Slovenije pripravili spletne kateheze za birmance, pod naslovom: »Vstani! Kliče te!«, ki jih lahko uporabite v pripravi na birmo. Prva kateheza nosi naslov: Bog te ima rad takšnega kot si! Vsaka kateheza vsebuje kratek filmček s pričevanjem, sledi kratko delo z Božjo besedo, na koncu pa birmanec najde še molitev in konkretno nalogo. 

Več na...
 

Božja beseda

 

Božja beseda za Belo nedeljo

 

Molitveno bogoslužje za vsak dan

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]