J. McPortland, Devetkrat usmiljenje: devetdnevnica za dobro nekoga, ki ga ne marate (Vir: Aleteia)

Devetdnevnice so se vrnile. Če ste dovolj mladi ali nedavni spreobrnjenec, ki šele vstopa v tradicionalno katoliško prakso, devetdnevnice niso nekaj novega. Toda za mojo generacijo, ki je odraščala v 60-ih letih – so devetdnevnice … prakticirale le majhne stare gospe. Vesel sem, da se je ta pobožnost vrnila in vesel, da so devetdnevnice – kot češčenje Najsvetejšega zakramenta – spet dostopne ljudem vseh starosti in liturgičnih okusov.

Če vas letošnji predlog za dobro delo v letu usmiljenja – molitev devetdnevnice za dobro nekoga, ki ga ne marate – čudi, je tu nekaj razlage.

Kaj sploh je devetdnevnica?

Beseda devetdnevnica (novena) izhaja iz noven, latinske besede za število devet. Za katoličane je devetdnevnica molitev, ki se jo moli devet dni zaporedoma. Molitev izvira iz Svetega pisma, in se nanaša na devet dni, ki so jih apostoli z Marijo preživeli v gornji sobi med Jezusovo vrnitvijo k svojemu Očetu in prihodom Svetega Duha. Apd 1,14 nam pripovedujejo: »Vsi ti so enodušno vztrajali v molitvi z ženami in z Jezusovo materjo Marijo in z njegovimi brati.«

Devetdnevnice so postale molitev klerikov ali menihov in so jih molili devet dni pred določenim praznikom. V 19. stoletju so eno izmed najbolj znanih devetdnevnic k Naši Materi nenehne pomoči redemptoristi pripravili tudi za laike…

Tako javne kot osebne devetdnevnice zaznamuje neka nujna prošnja. To ni le dnevna molitev, ampak gre za okrepljeno, srčno in ponavljajočo se prošnjo molitev. Devetdnevnice so molitve za nek poseben namen. Številne devetdnevnice od molilca pričakujejo, da svojo potrebo osebno položi pred Gospoda, Marijo ali svetnika, h kateremu se priporoča.

Kaj devetdnevnica ni

Devetdnevnice niso magični izreki ali zaklinjanja. To je lahka napaka, ki jo lahko naredimo, če nismo pozorni. Ker so devetdnevnice del izročila prošenj za Božjo pomoč v časih skrbi, nevarnosti, stresa, boste morda ljudi kdaj slišali govoriti o tem, katere devetdnevnice so najbolj učinkovite, kot da bi bile te recept za Božje posredovanje. To je praznoverje, ne molitev. Kar »deluje«, ko molimo devetdnevnico, je to, da izkušnja polaganja naše potrebe in volje Bogu iz take globine spremeni nas same. Težaven problem je v tem, da nadležno trpljenje morda ne bo (in pogosto ne bo) izginilo, toda z Božjo pomočjo in posredovanjem svetnikov bomo prejeli milost, da ga bomo lahko nosili.

In še nekaj, kaj devetdnevnica ni – posebno pomembno je, da si to zapomnimo, ko bomo uresničevali ta predlog, kako živeti usmiljenje. Devetdnevnico kot rožni venec ali kakšna druga molitev res lahko uporabimo kot orožje, a le proti Sovražniku, začetniku zla. Moči devetdnevnice ne gre podcenjevati. Toda te moči ne moremo nikoli usmeriti proti osebi. Če slišite katoličane reči, da je njihova devetdnevnica pripomogla, da je časopis odpustil katoliške pisce, s katerimi se ne strinjajo ali za slabo zdravje predsedniškega kandidata, temu ne posvečajte nobene pozornosti.

Za dobro nekoga, ki ga ne maram

Ne morem reči, da sam nisem nikoli pomislil na to, kadar sem verjel, da je nekdo drug vir mojega stresa ali strahu ali trpljenja. Za minuto ali dve sem se celo lahko prepričal, da bi bilo v dobro tega nekoga, da bi dobil Božjo klofuto. Toda tu govorimo o tem, kako usmiljenje uresničevati; usmiljenje in ta temna stran pa nikakor nista kompatibilna.

Kaj bi se lahko zgodilo, če začnemo devet zaporednih dni moliti  za to, da bi se ta bolečina dobro končala? Bog bo morda uslišal mojo molitev. Morda bo Bog to osebo navdal z nežnim izobiljem in veseljem – in potem bom jaz moral k spovedi zaradi zavisti. Toda resno; lahko da bom začel na to osebo gledati drugače. Morda si bom za naju oba želel dobro in ozdravitev in mir. In v molitvi zanj ali zanjo bom morda svoje srce odprl dovolj, da bom usmiljenje prejel tudi jaz.

Pri tem mi ni treba vztrajati devet dni, če moja jeza in bolečina to naredita za nemogoče. Sveta Terezija iz Kalkute, ki je bila vsekakor zelo učinkovita pri tem, da je čas izrabila za dobro je, kadar je bila stvar zelo nujna, predlagala molitev devetdnevnice v devetih Spomni se, o premila devica Marija. Moja nemška tašča, ki je molila vse znane krščanske molitve, me je naučila učinkovitosti tega, kar je imenovala nevihtna devetdnevnica: devet minut (ali celo sekund, če je to vse, kar imaš) zelo poglobljene molitve. Mislim, da sva drug drugemu želela velikokrat veliko dobrega, z velikim uspehom.

Kako začeti

Če je devetdnevnica za vas nekaj novega, boste našli veliko dobrih virov. … Tradicionalno katoličani molimo devetdnevnice po svojih namenih. Če dobro nekoga drugega postavimo na prvo mesto – še posebno nekoga, ki ga ne maramo – bo to v naše življenje pripeljalo usmiljenje.

Več na: http://aleteia.org/2016/09/19/9-times-the-mercy-praying-a-novena-for-the-good-of-someone-you-dislike/