Zvonjenje za mir

Zvonjenje za mir (Vir: Družina)

V petek, 21. septembra, bomo v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine zaznamovali mednarodni dan miru. Ob tej priložnosti so iz Ministrstva za kulturo RS posredovali pobudo evropskih institucij, ki podpirajo predlog, da bi po vsej Evropi istočasno zazvonili vsi zvonovi. V ta namen bodo zvonovi slovenskih župnij in samostanov zvonili za 15 minut z vsemi zvonovi med 18.00 in 18.15.

Mir – dragocena dobrina

Kakor so zapisali predlagatelji pobude – Evropski parlament in Evropski svet  – je simbolično dejanje namenjeno zaznamovanju 100-letnice konca I. svetovne vojne ter začetka 30-letne vojne leta 1618, ki se je končala leta 1648. Pobuda poziva vse prebivalce Evrope, da se grozote vojn ne bi več ponovile in da bi se zavedali, kako dragocena dobrina je mir.

Zvonjenje za kristjane predstavlja pomemben element verskega življenja, saj vabi k molitvi ali bogoslužju ter naznanja posebne dogodke; to je tudi izraz veselja, slavja in radosti. V slovenskem kulturnem okolju so zvonovi nepogrešljiv element, kar ponazarjajo številni običaji in ljudske šege, pregovori, pesmi in druga umetniška dela.

Več kot tisoč let cerkveni zvonovi sooblikujejo in zaznamujejo tako slovensko kot evropsko kulturno istovetnost, Slovenci pa imamo do zvonov posebno spoštovanje. To kaže tudi pritrkavanje, ki iz zvonov izvablja posebne melodije in je prisotno od 16. stoletja, dokumentirano pa od 19. stoletja. Da je zvonjenje spremljalo človeka že dolgo, se pokaže tudi v tem, da so različni pesniki zelo zgodaj opisovali zvonove in jih omenjali v svojih delih.

Več na: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/zvonjenje-za-mir

2018-09-17T09:20:49+01:0017. 09. 2018|