Življenje je tam, kjer so povezanost, občestvo in bratstvo

Papež Frančišek: Življenje je tam, kjer so povezanost, občestvo in bratstvo (Radio Vatikan)

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Današnji evangeljski odlomek (prim. Lk 20,27-38) nam ponuja čudovit Jezusov nauk o vstajenju mrtvih.« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 32. nedeljo med letom.

Jezusa so nekateri saduceji, ki ne verjamejo v vstajenje in so ga zato izzivali z zahrbtnim spornim problemom, javno vprašali, čigava bo žena ob vstajenju, saj je imela zaporedoma sedem mož, vsi pa so bili med sabo bratje, ki so drug za drugim umrli. Jezus se ne ulovi v nastavljeno past in odgovori, da se po vstajenju »ne bodo ne ženili ne možile. Tudi umreti ne morejo več; enaki so namreč angelom in so Božji sinovi, saj so sinovi vstajenja« (vv. 35-36). Tako je Jezus odgovoril.

Jezusove jasne besede o življenju onkraj smrti

S tem odgovorom Jezus predvsem povabi svoje sogovornike – in tudi nas – k premisleku, da ta zemeljska razsežnost, v kateri sedaj živimo, ni edina razsežnost, ampak obstaja tudi druga razsežnost, ki ni več podvržena smrti, v kateri se bo v polnosti pokazalo, da smo Božji otroci. Veliko tolažbo in upanje daje poslušanje teh preprostih in jasnih Jezusovih besed o življenju onkraj smrti. Slednje tako zelo potrebujemo še posebej v našem času, ki je tako bogat glede spoznanj o vesolju, a tako reven glede modrosti o večnem življenju.

Bog je Bog življenja

Jasna Jezusova gotovost o vstajenju je v celoti utemeljena na zvestobi Bogu, ki je Bog življenja. Dejansko se za vprašanjem saducejev skriva še eno globlje vprašanje, ne le, čigava bo ta žena, vdova po sedmih možeh, ampak kaj se bo z njo zgodilo po smrti. Gre za dvom, ki se dotakne človeka vsakega obdobja in tudi nas, kaj bo po tem zemeljskem romanju z našim življenjem? Bo pripadalo niču, smrti?

Življenje pripada Bogu

Jezus odgovori, da življenje pripada Bogu, ki nas ljubi in tako skrbi za nas, da je svoje ime povezal z našim, saj je »Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov. Bog pa ni Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo« (vv. 37-38). Življenje obstaja tam, kjer je povezanost, občestvo, bratstvo. To življenje je močnejše od smrti, če je zgrajeno na resničnih odnosih in vezeh zvestobe. Nasprotno pa ni življenja, če si domišljamo, da pripadamo sami sebi in živimo kot otoki. V takšnih držah prevlada smrt. To je sebičnost. Živim samo zase in tako sejem smrt v svojem srcu.

Prošnja k Mariji

Devica Marija naj nam pomaga vsak dan živeti v skladu s tem, kar izpovedujemo v sklepnem delu Veroizpovedi: »Pričakujem vstajenje mrtvih in življenje v prihodnjem veku.«

Več na: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2019-11/papez-francisek-zivljenje-je-tam-kjer-je-povezanost-obcestvo.html

2019-11-19T10:33:34+01:0012. 11. 2019|