Zadeva: Velikonočna osmina
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 15. 04. 2020 17:15
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 18. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Velikonočna osmina

E-novice 18, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta na pogrebu nadškofa Alojza Urana

»V soboto zjutraj, bilo je jutro velike sobote, ko se je noč svitala v jutro, sem šel na sprehod po svoji običajni poti. Ko sem prišel do Karlovškega mostu, sem kot po navadi hotel zaviti na grad. Pa me je nekaj ustavilo in mi reklo, da moram do stavbe hospica.« To je začetek osebnega pričevanja ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta med homilijo na pogrebu v družinskem krogu upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana v ljubljanski stolnici, ki ga je nadaljeval takole: »Moral sem obrniti, iti preko Karlovškega mostu in se po Hradeckega cesti napotiti k hiši Ljubhospica. Vedel sem, da ne bom mogel do tebe, a sem si dejal, da bom lahko pomolil zunaj ter tebi in vsem podelil blagoslov. Pozneje sem izvedel, da je bilo to v času, morda celo do minute točno, ko si se poslovil s tega sveta in zadnjič izgovoril: »Da, Oče!«

Več na...

Marija in Vstali ...

Vstal je, Kristus, upanje moje

Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno veliko noč! Danes po vsem svetu odmeva oznanilo Cerkve: »Jezus Kristus je vstal!« – »Resnično je vstal!« Kot novi plamen se je ta blaga vest prižgala v noči: v noči sveta, ki je že sicer bil v primežu epohalnih izzivov, zdaj pa še stiskan od pandemije, ki spravlja našo veliko človeško družino v veliko preizkušnjo. V tej noči je odmeval glas Cerkve: »Vstal je Kristus, upanje moje!«

Več na...
 

Naj po naših domovih odmeva: Vstal je! 

Če je Kristus vstal, je mogoče gledati z zaupanjem vsak dogodek našega bivanja, tudi tiste najtežje, polne stisk in negotovosti. Poglejte, to je velikonočno sporočilo, ki smo ga poklicani razglašati z besedami, predvsem pa s pričevanjem življenja. O, da bi po naših domovih in v naših srcih lahko odmevala ta vesela novica: »Kristus, upanje moje, je vstal« (Velikonočna slednica). Ta gotovost naj okrepi vero vsakega krščenega in opogumi predvsem tiste, ki se soočajo z velikim trpljenjem in težavami. 

Več na...

 

P. Marko I. Rupnik o uresničeni svetosti

P. Marko Ivan Rupnik nas v pričujočem prispevku, v katerem razmišlja tudi o Kristusovem srečanju z učencema na poti v Emavs, takole nagovarja: “Morda si lahko v teh dneh naredimo življenje lepo, čeprav je močno preizkušeno, In kot sem večkrat dejal, v tolikih krajih, tako globoko zaznamovan z žalovanjem. Vendar žalovanje ni v nasprotju z lepoto. Nasprotno, lepota ni povezana ne z bogastvom, ne z ugodjem, ampak z uresničeno ljubeznijo in svetostjo. V teh dneh ne moremo k bogoslužju, lahko pa živimo bogoslužno.”

Več na ...
 

Krst znamenje Kristusovega trpljenja

Privedli so vas h krstni kopeli, kakor so odnesli Kristusa od križa h grobu. Vsakega od vas so vprašali, ali veruješ v ime Očeta in Sina in Svetega Duha. Izpovedali ste zveličavno vero, nato so vas trikrat potopili v vodo in prav tolikokrat ste prišli iz vode. S tem obredom ste izrazili v podobi in znamenju, da je bil Kristus tri dni v grobu. Naš Zveličar je ostal tri dni in tri noči pod zemljo. Ko ste prvič prišli iz vode, ste upodobili prvi dan, ki ga je Kristus prebil v zemlji; in ko ste se potopili, ste upodobili prvo noč. 

Več na...

Nadškofovo velikonočno voščilo

Za jasnejši pogled vas povabim v prvo veliko noč, v dan Jezusovega vstajenja. Nedvomno je velika noč napočila v tistem trenutku, ko je Jezus vstal od mrtvih. Ampak Marija Magdalena in ostale žene, ki so šle zjutraj zarana h grobu, tega niti od daleč niso slutile. Še vedno so žalovale in hotele izkazati spoštovanje pokojnemu in ne živemu. Apostoli so v istem času ždeli za zapahnjenimi vrati.

Več na...
 

Blagor tistim, ki delajo za mir  

Papež Frančišek je katehezo med avdienco, ki je potekala v knjižnici apostolske palače, namenil sedmemu blagru: »Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi«. Sveti oče je najprej razložil pomen besede »mir« ter spomnil, da je Kristusov mir sad njegove smrti in vstajenja. Poleg tega je poudaril, da se Božji sinovi imenujejo tisti, ki so se naučili umetnosti miru in jo udejanjajo; ti vedo, da ni sprave brez daritve lastnega življenja in da si je potrebno vedno prizadevati za mir. 

Več na...

 

Kristus je moral trpeti in tako doseči slavo

Kristus je prišel, da bi odrešil svoje ljudstvo. Zanj se je odpovedal slavi, ki jo je imel z Očetom pred stvarjenjem sveta. Odrešenje je bilo sad, ki je moral dozoreti po trpljenju začetnika življenja. Sveti Pavel uči: Začetnik življenja se je izničil v trpljenju. Slavo, ki jo je imel kot Edinorojeni in se ji je zaradi nas za določen čas odpovedal, je s trpljenjem pridobil v telesu, ki si ga je privzel. V svojem evangeliju sveti Janez pravi, ko razlaga o vodi, o kateri govori Zveličar: Iz osrčja tistega, ki veruje vanj, bodo tekle reke žive vode. To pa je rekel o Duhu ...

Več na ...
 

Z otroki slavimo Boga: Jezusovo vstajenje

Predlagamo, da o Jezusovem vstajenju z otroki premišljujete v velikonočnem času. V tednu po Veliki noči obhajamo osmino praznika, v katerem je vsak dan “Velika noč”, zato je prvi teden po Veliki noči zelo primeren, da se spominjamo največjega dogodka zgodovine krščanstva, Jezusovega vstajenja od mrtvih. Najprej se z otroki pogovorimo. »Kateri praznik praznujemo? … Česa se s tem praznikom spominjamo? … V družinskem molitvenem kotičku se pripravimo na poslušanje Božje besede. 

Več na...
 

Božja beseda

 

Molitveno bogoslužje za vsak dan

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]