Zadeva: Veliko tridnevje, Velika noč
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 9. 04. 2020 16:21
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 17. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Veliko tridnevje, Velika noč

E-novice 16, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Slavospev Vstalemu Kristusu

Gospod, čeprav Bog, je postal človek, ki je trpel za trpeče, bil je jetnik za jetnike, obsojen za krivce, pokopan za pokopane. Vstal je od mrtvih in mogočno vzkliknil: Kdo je, ki mi bo sodil? Naj se mi približa! Jaz sem osvobodil obsojenca, oživil mrtveca, obudil pokopanega. Jaz sem Kristus, ki sem premagal sovražnika, poteptal pekel, močnega zvezal in povzdignil človeka do nebes: jaz, ki sem Kristus. Pridite torej vsa ljudstva, obtežena z grehom, in dosegli boste pomilostitev. Jaz sem vaša oprostitev, jaz velika noč vašega odrešenja, jagnje, ki je bilo za vas darovano, jaz vaše očiščenje, vaše življenje, vstajenje, vaša luč in vaša rešitev, vaš kralj. Jaz vas ponesem v nebesa, jaz vas bom obudil in pokazal Očeta, jaz vas bom s svojo močno roko povzdignil.

Več na...

S svojo krono si nas venčal ...

Skesana grešnica ali izdajalec Juda?

V velikem tednu nam Božja beseda postavlja pred oči lik Juda, ki ima svoje srce v denarju. Zapre se vase, zavrne izvir življenja, in konča v nasilni smrti. Liturgija vzhodnih Cerkva mu ob bok postavlja grešnico, ki Jezusu mazili noge s svojimi solzami ter mu jih briše s svojimi lasmi. Ona se odpre Božji milosti in njegovemu usmiljenju, ki ji dovoli, da se ga, vsa grešna, dotika s skrušenim srcem in tako prejme osvoboditev, odrešenje.

Več na...
 

Zgodba ljubezni neke pomladi

In spet je pomlad. Pomlad, ko vse začenja znova brsteti. Kot takrat, ko jo je v zori mladosti presenetilo neverjetno Božje povabilo, ki ga ni povsem razumela, kot danes, ko ne razume, zakaj mora njen Sin, Božji Sin, svoje življenje skleniti še bolj neverjetno, kot ga je začel. ... Zdaj, ko stopa za Njim, ki ga tako zelo ljubi, kot lahko ljubi le mati, po težki in kamniti poti, ki ga vsega prebičanega, s trnjem kronanega in opljuvanega vodi na sramotno smrt ...

Več na...

 

Z otroki praznujemo veliki četrtek

Spomin Gospodove večerje na veliki četrtek je veselo praznovanje, kajti ta večer nam  je Jezus dal samega sebe v evharistiji in nam podaril duhovništvo in njegovo zakramentalno moč. Na veliki četrtek v družini iz kilograma pšenične moke spečemo dvanajst majhnih hlebčkov kruha in se z njimi spomnimo večera, ko je Jezus dvanajstim apostolom razdelil kruh in vino, svoje telo in kruh. Če so otroci še majhni, ob primernem času preberemo svetopisemsko besedilo o zadnji večerji, pri kateri je bil Jezus z učenci.

Več na ...
 

Z otroki praznujemo veliko soboto

Velika sobota je dan, ko Jezusa običajno počastimo v Božjem grobu. Lahko pa se v družini spomnimo na to, da je bil Jezus na veliko soboto v grobu. Otroci lahko narišejo mrtvega Jezusa, grob, velik kamen, cvetlice … , ki jih izrežemo, nalepimo na trši karton in postavimo v molitveni kotiček. Nato preberemo svetopisemsko zgodbo o Jezusovem pogrebu.Nato pripravimo velikonočna jedila. Danes jih bomo blagoslovili, zaužili pa jih bomo šele pri velikonočnem zajtrku. 

Več na...

Kristus: žrtvovano Jagnje

On je tisti, ki nas je izpeljal iz suženjstva v svobodo, iz teme v luč, iz smrti v življenje, iz strahovlade v večno kraljestvo in nas naredil za novo duhovništvo in izbrano ljudstvo za vedno. On je velika noč našega odrešenja. On je tisti, ki se je učlovečil v Devici, bil razpet na križu, pokopan v zemljo, vstal od mrtvih in bil povzdignjen v višave nebes. On je jagnje, ki ni odprlo svojih ust pred morilci; ... iztrgan iz črede in odgnan v zakol. 

Več na...
 

Gospod je stopil v predpekel  

Danes vlada velik molk na zemlji, velik molk in hkrati osamelost. Velik molk, ker počiva Kralj; zemlja je zatrepetala in umolknila, ker je Bog – človek zaspal in je zbudil speče od začetka. Bog – človek je umrl in zbudil tiste v predpeklu. Šel je iskat izgubljeno ovco, prvega človeka. V temi in v smrtni senci sedeče hoče obiskati; zasužnjenega Adama in sosužnjo Evo gre rešit bolečin Bog in Sin njegov. Odšel je Gospod k njima, noseč zmagovito orožje križa. 

Več na...

 

Z otroki praznujemo veliki petek

Danes je edini dan v letu, ko ni svete maše. Običajno pri obredih velikega petka premišjujemo o trpljenju našega Gospoda in o služenju občestvu. Letos to lahko storimo v krogu naše družine. Danes je dan tišine, ko ne gledamo televizije, poslušamo glasbe ali se glasno igramo. Ta tihi čas izkoristimo za izdelavo papirnatih obeskov, ki prikazujejo Jezusovo trpljenje: križa, žebljev, kapelj krvi, solz … Postavimo jih v molitveni kotiček. Ob 15.00 se spomnimo Jezusove smrti na križu in z otroki zmolimo križev pot.

Več na ...
 

Z otroki praznujemo Veliko noč

Aleluja! Kristus je vstal! Aleluja! Kristus bo znova prišel! Aleluja! Z družino molitveni kotiček okrasite vstajenjsko, npr. po vzoru praznega groba. Otroci lahko narišejo, pobarvajo in izrežejo prazen grob, vojake, angela, Marije Magdalene, emavških učencev … in vstalega Jezusa. Ponovno preberimo in uprizorimo svetopisemske pripovedi o vstajenju. Po končani sveti maši najprej blagoslovimo velikonočni zajtrk. Naredimo znamenje križa, zmolimo očenaš in molitev

Več na...
 

Božja beseda

 

Veliki četrtek

Veliki petek

Velika sobota

Velika noč

 

Video: Veliko tridnevje, Velika noč

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]