Zadeva: 4. velikonočna nedelja
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 30. 04. 2020 14:15
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 22. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Posebno bi vas radi opozorili na spletne šmarnice Najlepša Marijina imena, ki jih pripravljamo v obliki, ki jo bo zlahka deliti preko spletnih omrežij, ter na tretjo spletno video katehezo Svetopisemske družbe: Jezus je dal življenje zate.

Obenem vas vabimo k ogledu filma o Božjem služabniku Alojzu Kozarju ter predavanja prof. dr. Mirana Špeliča o sv. Ignaciju Antiohijskem.

Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

4. velikonočna nedelja

E-novice 22, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

 

Navodila slovenskih škofov ob ponovni vzpostavitvi bogoslužja v cerkvah

Slovenski škofje se zahvaljujemo duhovnikom, ki v času epidemije COVID-19 ostajajo zvesti pastirji zaupanega ljudstva. Mnogi kot pravi očetje skrbijo, da župnijske in druge skupnosti kljub telesni razdalji ostajajo povezane in tako krepijo naše krščanske družine. Posebna zahvala velja redovnikom in redovnicam za vse molitve in delo, ki ga v tem času namenjajo Bogu in ljudem. Zahvaljujemo se tudi vsem vernikom, ki potrpežljivo in požrtvovalno sprejemajo omejitve javnega bogoslužja ter tako prispevajo k zaustavitvi širjenja epidemije ter varujejo ostarele, bolne in druge ogrožene skupine, ki bi se lahko brez sprejetih ukrepov okužile in imele resne zdravstvene težave z mnogimi tragičnimi posledicami. Obenem čestitamo vsem strokovnim in vladnim službam, da so s svojim ravnanjem prispevali k omejitvi širjenja epidemije.

Več na ...

 

Kako lahko obhajamo šmarnično pobožnost v varnem zavetju naše družine?

Maj je Marijin mesec, mesec šmarnic, ki se jih otroci vsako leto še posebno veselijo. Letos jih bomo doživljali drugače, vsak na svojem domu, s svojimi najbližjimi. V tem času pa bomo vseeno imeli priložnost, da se preko Pastoralnega portala Pridi in poglej vsak večer povežemo z drugimi šmarničarji, ki bodo sledili šmarnični zgodbi o najlepših Marijinih imenih, ki jih bo skupaj s svojimi domačimi odkrivala deklica Lea. In ne le to, vabimo vas, da skupaj tudi ustvarjamo! Še lepše nam bo, če se bomo na šmarnice dobro pripravili in ustvarili šmarnično vzdušje. Kako lahko to naredimo?

Več na...

Pot blagrov vodi v življenje z Bogom

Uboštvo v duhu, jok, krotkost, žeja po svetosti, usmiljenje, očiščenje srca in dela miru lahko vodijo k preganjanju zaradi Kristusa, vendar pa je to preganjanje na koncu razlog za veselje in veliko plačilo v nebesih. Pot blagrov je velikonočna pot, ki vodi od posvetnega življenja k življenju po Bogu; od življenja, ki ga vodi meso k tistemu, ki ga vodi Duh.

Več na...
 

Nadškofov nagovor na 3. velikonočno nedeljo

Kakšne načrte ste imeli okoli novega leta, ko je na Kitajskem novi koronavirus že začrtoval bližnjo prihodnost sveta. Velika večina bi lahko v nekoliko spremenjeni obliki ponovila stavek učencev iz Emavsa. Mi pa smo upali … Jaz  sem načrtoval potovanje; jaz pa sem upal, da bomo lahko kupili novo stanovanje; jaz pa sem načrtoval, kako lepo bo s sošolci na maturantskem plesu; jaz pa sem načrtoval poroko …

Več na...

 

Kako se pripraviti na branje Božje besede

Bralci Božje besede v bogoslužju opravljajo pomembno in vidno liturgično službo.Da bi vsi sodelavci lahko vršili svojo službo in vlogo znotraj bogoslužja je potrebna priprava in vzgoja. Pri bralcih jo delimo v dva dela: daljno in bližnjo. Bližnja priprava je tik pred branjem oz. oznanilom Božje besede. Gre za premišljevanje odlomka, ki ga bom bral ...  

Več na ...
 

Oglejte si film Domov o Alojzu Kozarju

Ves čas svojega življenja se je vračal domov. Vračal se je domov, v Martinje, iz krajev šolanja in službovanja. Vračal se je domov, iz pregnanstva na Madžarskem. Vračal se je domov, iz zapora v Lendavi, ko je najprej poskrbel, da so se lahko vrnili njegovi sodelavci, člani cerkvenega odbora. Vračal se je v Odrance, ko je hodil po raznih uradih, da bi pridobil dovoljenje za gradnjo cerkev, da bi bil Bog »na tem kraju vedno hvaljen in poveličevan«.

Več na...

Papež vabi k molitvi rožnega venca

Papež Frančišek v pismu vsem vernikom za mesec maj vabi družine, naj po domovih ta mesec molijo rožni venec. Bliža se mesec maj, ko Božje ljudstvo še posebej zavzeto izraža svojo ljubezen in pobožnost do Device Marije. Omejitve, ki nam jih nalaga pandemija, so nas prisilile, da smo »ovrednotili« to domačo razsežnost molitve, tudi z duhovnega vidika.

Več na...
 

Spletno predavanje o Ignaciju Antiohijskem

Prof. dr. Miran Špelič je pripravil spletno predavanje o sv. Ignaciju, ki je bil škof v Antiohiji. Že kot priletnega so ga kot kristjana obsodili na smrt in odpeljali v Rim. Na poti se je srečeval s krščanskimi skupnostmi in jim pisal pisma. Ohranjenih je sedem pisem, pet jih je namenjenih skupnostim v Mali Aziji, eno prijatelju Polikarpu iz Smirne, eno pa rimski Cerkvi, ki se precej razlikuje od ostalih.

Več na...

 

30 let od ustanovitve Slovenske Karitas

Zaradi kriznih razmer ob epidemiji bomo praznovanja prestavili na kasnejši čas. »Vsak čas ima svoje preizkušnje. Danes je takšna preizkušnja korona virus. Tudi v tej preizkušnji se je znova pokazalo, da lahko Karitas dokaj hitro in organizirano odgovori na nastale težave ter se pri tem poveže in sodeluje z drugimi dobrodelnimi organizacijami. ...

Več na ...
 

Kristjani se zbiramo na dan sonca

Kajti apostoli so nam sporočili v spominskih spisih, ki so jih spisali in ki jim pravimo evangeliji, da jim je Jezus tako naročil: da je vzel kruh, se zahvalil in rekel: To delajte v moj spomin, to je moje telo; in da je prav tako vzel čašo, se zahvalil in rekel: To je moja kri in dal samo njim. Odtlej, ko se je to zgodilo, se tega zmeraj med seboj spominjamo. Premožni podpiramo vse reveže in smo vedno v zvezi med seboj. 

Več na...
 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]