Zadeva: 3. velikonočna nedelja
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 24. 04. 2020 16:05
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 21. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Posebno bi vas radi opozorili na spletne šmarnice Najlepša Marijina imena, ki jih pripravljamo v obliki, ki jo bo zlahka deliti preko spletnih omrežij, na video katehezo: Kaj pričakovati, ko pričakuješ birmo (o darovih Svetega Duha) ter drugo spletno predavanje prof. dr. Mirana Špeliča o Didahe iz obdobja cerkvenih očetov, poleg katerega je objavljeno tudi obravnavano besedilo. Če ste spregledali njegovo uvodno predavanje o cerkvenih očetih ga najdete tukaj.

 

Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

3. velikonočna nedelja

E-novice 21, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Na Pastoralnem portalu Pridi in poglej boste lahko spremljali spletne šmarnice

Na Pastoralnem portalu boste v mesecu maju lahko spremljali spletne šmarnice z naslovom Najlepša Marijina imena. V njih deklica Lea s pomočjo članov svoje družine spoznava pomen Marijinih poimenovanj v vzklikih litanij Matere Božje.  Kratki zgodbici bo sledil izziv za razmišljanje in ideja za ustvarjalno dejavnost. Čeprav so šmarnice namenjene otrokom, smo prepričani, da bo Leino nadebudno raziskovanje tudi odraslim odstrnilo marsikatero tančico skrivnosti razumevanja teh priljubljenih Marijinih imen. Spletne šmarnice so oblikovno zasnovane kot fotografija in jih boste lahko zlahka delili preko spletnih družbenih omrežij kot sta Facebook in Instagram.

Več na...

Kateheza posvečena dnevu zemlje

Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes obhajamo 50. svetovni dan zemlje. To je priložnost, da obnovimo svoje prizadevanje, da bi ljubili naš skupni dom in skrbeli zanj ter za najšibkejše člane naše družine. Kakor nam dokazuje tragična pandemija koronavirusa, lahko svetovne izzive premagamo le skupaj ter tako, da poskrbimo za najšibkejše. 

Več na...
 

Oglejte si film o Alojzu Kozarju

Božji služabnik Alojzij Kozar je globoko zaznamoval ne le župnijo Odranci, temveč širši slovenski prostor, saj je v Cerkvi na Slovenskem opravljal različne službe, bil pa je tudi pisatelj, ki je ljudi usmerjal k viru vsega lepega in dobrega, k Bogu. Ob obletnici njegove smrti je nastala spletna stran, Studio Siposh pa je o njem posnel kratki film, ki si ga boste na našem portalu lahko ogledali v sredo, 29. aprila.

Več na...

 

Kristusov križ je naše odrešenje

O predragoceni dar križa! Glej, kako se blešči! Kakšna lepota in veličastje! To je čudovito drevo za pogled in okus. Ni kakor drevo v raju, ki je bila medla podoba dobrega in zla. To je drevo, ki daje življenje, ne pa smrti. Luč je, ne tema. Po njem prideš v nebesa, ne izganja te iz raja. Na to drevo se vzpenja Kristus kot kralj na zmagoslavni voz. Premagal je hudiča, gospodarja smrti.

Več na ...
 

Mladi vsega sveta v en glas iz karantene

Mladi z vsega sveta, ki sestavljajo zbor in orkester na vsakoletnem festivalu mladih v Međugorju, so se povezali preko spleta in pokazali, da jih karantena ne more ovirati, da ne bi skupaj slavili Boga. Neverjetno odlično jim je to uspelo! Prisluhnite in zapojte z njimi: “Hozana na višavah!”

Več na...

Papež moli za Evropo: Otrok luči ali teme?

Papež Frančišek je med jutranjo mašo, ki jo je daroval v kapeli Doma sv. Marte, povabil k molitvi za Evropsko unijo, ki v tem času pandemije potrebuje edinost: »V tem času, ko je potrebno veliko edinosti med nami, med narodi, molimo danes za Evropo: da bi Evropi uspelo imeti to edinost, to bratsko edinost, o kateri so sanjali ustanovitveni očetje EU.

Več na...
 

Patristično spletno predavanje o Didahe 

Prof. dr. Miran Špelič je pripravil novo spletno predavanje o Didahe, ki je verjetno najstarejši krščanski nesvetopisemski spis, ki je nastal še v prvem stoletju po Kr. Za razliko od evangelijev, ki podajajo kerigmo (oznanilo), je didahe nauk o načiunu življenja. Delo je kmalu utonilo v pozabo, iz katere ga je rešil škof Filotej Brienij leta 1873, ko je prepoznal to besedilo v enem od rokopisov v Carigradu. 

Več na...

 

Kristus in velikonočna skrivnost

Nebeška daritev, ki jo je ustanovil Kristus, je dediščina nove zaveze. Zapustil nam jo je Jezus tisto noč, ko je bil izdan in odpeljan na križ, da bi nam bila poroštvo njegove navzočnosti med nami. V njej je on popotnica za naše potovanje. Z njo se na poti življenja poživljamo in hranimo, dokler ne dospemo k njemu, ko se poslovimo s tega sveta. Zato je Gospod dejal ...

Več na ...
 

Kaj pričakovati, ko pričakuješ birmo?

Župnik Mitja Markovič je pripravil novo spletno katehezo za birmance: Kaj pričakovati, ko pričakuješ birmo?, ki govori o darovih Svetega Duha. V katehezi nazorno razloži pomen vsakega izmed darov Svetega Duha. Spletno katehezo dopolnjuje delovni list: Kaj pričakovati, ko pričakuješ birmo.

Več na...
 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Molitveno bogoslužje za vsak dan

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]