Zadeva: 2. velikonočni teden
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 21. 04. 2020 16:11
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 20. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Blagoslovljene velikonočne praznike in veselo alelujo, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

2. velikonočni teden

E-novice 20, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež: Upanje, da po koncu pandemije vstanemo združeni

Papež Frančišek je za špansko revijo »Vida Nueva« napisal svoje razmišljanje glede situacije, ki je v svetu nastala zaradi pandemije koronavirusa. V njem nakaže »načrt, kako vstati« po covidu-19. Med drugim poudari, da je virus povzročil veliko bolečine, vendar pa smo zaradi njega prav tako odkrili, da smo vsi ena družina. To je čas, ko moramo imeti nov pogled na svet ter dati v obtok »protitelesa« pravičnosti, dejavne ljubezni in solidarnosti. Zgodovine ne moremo napisati na novo tako, da obrnemo hrbet trpljenju drugih. Vstali Gospod je tisti, ki hoče obuditi v življenje celotno človeštvo.

Več na...

Ti sam edinstvena si vez ...

Nadškofov nagovor za Belo nedeljo

Z današnjo nedeljo zaključujemo tako imenovano velikonočno osmino, saj je velika noč praznik, ki ga ni mogoče zajeti v en sam dan, srce je premajhno, da bi ga izpraznovalo v enem dnevu. Aleluja, ki smo jo prepevali pred enim tednom, zveni enako sveže in močno. Ves teden ena sama hvalnica Bogu, ker je storil velike reči. To je namreč dan, ki ga naredil Gospod, kajti »kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen.«

Več na...
 

Jezus nosi Adama in vse človeštvo 

V Jezusu Kristusu sta združeni Božja in človeška narava. Gospod Jezus kot dobri pastir vzame na svoje rame Adama in z njim vse človeštvo. V Kristusovem pogledu Oče zdaj vidi pogled, prošnjo in vzdihovanje vsega človeštva, v Kristusovem pogledu zdaj človek more zaslutiti neizmernost ljubezni Boga. 

Več na...

 

Starodavni pisatelj o veliki noči

Velika noč – ko so bili rešeni prvorojenci – je veljala za začetek leta. Kaj to pomeni na skrivnostni ravni? Da je prava velikonočna žrtev tudi za nas začetek večnega življenja. Leto pa je podoba sveta, ker je kakor kolo, ki se neprestano vrti in nima nikjer konca. Kristus, oče prihodnjega veka, je bil darovan za nas. S tem je tako rekoč razveljavil naše preteklo življenje in nam omogočil, da novo življenje. 

Več na ...
 

Molitveno bogoslužje za torek, 21. aprila

Sveti Duh, hkrati Duh Očetov in Sinov, deluje v vseh, ki jim naklanja milost posinovljenja, tako kot je deloval v tistih, ki so po poročilu Apostolskih del prejeli istega Duha. Sveti Duh je uresničeval to edinost, on, ki je eden in edini Duh Očetov in Sinov in ki je en Bog z Očetom in Sinom. Zaradi tega pravi apostol Pavel, da je treba skrbno varovati to duhovno edinost z vezjo miru.

Več na...

Papež: Dragoceni smo v svoji krhkosti

V preizkušnji, ki jo preživljamo, smo se tudi mi kakor Tomaž s svojimi strahovi in dvomi prepoznali kot krhki. Potrebujemo Gospoda, ki v nas onkraj naših krhkosti vidi lepoto, ki je ni mogoče odstraniti. Z njim odkrivamo, da smo dragoceni v teh svojih krhkostih. Odkrivamo, da smo kot prelepi kristali, krhki in dragoceni obenem. In če smo kakor kristal prosojni pred njim, potem njegova luč, luč usmiljenja sveti v nas in skozi nas v svet.

Več na...
 

Spletno predavanje o cerkvenih očetih

Prof. dr. Miran Špelič je v času pandemije preko spletne aplikacije zoom pripravil dobre pol ure dolgo predavanje o cerkvenih očetih. Predavanje, ki ga objavljamo preko You Tuba je primerno za začetnike in za vse, ki si želite osvežiti znanje o cerkvenih očetih. Prisluhnite temu zanimivemu predavanju in razširite svoje znanje!

Več na...

 

Video kateheza: Bi rad bolje spoznal Jezusa?

Svetopisemska družba Slovenije je objavila drugo svetopisemsko katehezo za birmance, ki nosi naslov: Bi rad bolje spoznal Jezusa. Vabimo te, da najprej osvežiš, kar si spoznal v prvi katehezi, si ogledaš novo spletno katehezo, odgovoriš na prva zastavljena vprašanja, nato pa s pomočjo svetopisemskih odlomkov razmišljaš o tem, kdo je zate Jezus Zdravnik, Jezus Učitelj in Jezus Kralj.

Več na ...
 

Spletni blog: Čas rasti - Skozi vihar

Bil je četrtek. Tisti pred petkom, po katerem se je življenje ustavilo. V razredu  maturantov, ki še nismo čisto dojeli, kaj se dogaja. Spomnim se sošolca, ki je vstal in naznanil: »A se vi zavedate, da smo mogoče danes zadnji dan sošolci?!« Haha, dobra, dobra. No, po dobrem mesecu dni se ta hec niti ne zdi več tako neverjeten. Mogoče res ne bomo več sedeli skupaj ...

Več na...
 

Božja beseda

 

Božja beseda

 

Molitveno bogoslužje za vsak dan

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]