Kdo napada papeža?

Nekdanji nuncij ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano je v pismu, o katerem v teh dneh poročajo mediji, zapisal hude obtožbe zoper papeža. O ozadju tega pisma pišeta spletna portala Radia Ognjišče in Družine.

 

Marjana Debevec, Kdo je v ozadju napadov na papeža? (Vir: Radio Ognjišče)

V medijih je v teh dneh odmevala novica o nekdanjem nunciju v Združenih državah Amerike, nadškofu Carlu Mariji Viganoju, ki papeža Frančiška poziva k odstopu. Po njegovih besedah naj ne bi bil dovolj učinkovit, ko gre za preganjane storilcev spolnih zlorab v ZDA. Postavlja pa se vprašanje, zakaj je poročilo objavil ravno ob sklepu Svetovnega srečanja družin.

Ni jasno, zakaj se nekdanji nuncij Viganó z vsemi očitki ni najprej obrnil na samega papeža. Jasno pa je, da so pozivi k odstopu voda na mlin vsem papeževim nasprotnikom. Med njimi je tradicionalistično gibanje v Cerkvi. Njegovi predstavniki so od papeža že zahtevali odstop zaradi apostolske spodbude Radost ljubezni. Tradicionalisti so tudi hkrati s Svetovnim srečanjem družin v Dublinu pripravili svoj kongres na isto temo.

Tako nastaja vtis, da gre za vodeni napad na papeža, saj smo v teh dneh v medijih lahko zasledili, kako so predstavniki tradicionalistične struje s presenetljivo podobnim izrazoslovjem kot Viganó kritizirali papeža Frančiška. Med avtorji člankov so bili papežev velik nasprotnik kardinal Reymond Burke, pa tudi nekateri slovenski predstavniki tradicionalistov.

Vzemimo pod drobnogled samo en članek, ki je med drugim iz konteksta iztrgal papežev stavek, ki se nanaša na ljudi z istospolnimi nagnjenji: Kdo sem jaz, da bi sodil? Povezali so ga z izprijenostjo nekaterih homoseksualnih uradnikov v Vatikanu. Papež je takrat jasno povedal, da ne more soditi nekoga, ki ima takšno nagnjenje in iskreno išče Boga, kot nevarne pa izpostavil gejevske lobije.

Iz Viganojevega poročila je tudi razvidno, da je bilo napisano v raznih časovnih obdobjih. Kot že rečeno, se zdi nemogoče, da gre za naključje, da je bilo objavljeno ravno ob sklepu Svetovnega srečanja družin, ki je bil za vesoljno Cerkev velik dogodek. S tem so ga uspeli celo tako prekriti, da novinarji papežu na letalu niso postavili niti enega vprašanja o prvotnem razlogu za njegov obisk Irske.

Gotovo so zlorabe ena velikih ran Cerkve, zaradi katere trpi celotno občestvo, dejstvo je tudi, da je večina zlorabiteljev homoseksualcev, ki so se preko raznih vzvodov uspeli infiltrirati vse do pomembnih položajev. Vse to naprtiti papežu Frančišku in mu očitati, da ne posreduje, pa se zdi le izgovor za nov napad nanj. Tako kot vsakdo na vodilnem položaju, ima tudi sveti oče okrog sebe različne svetovalce, ki jim zaupa, čeprav se pozneje včasih izkaže, da so to njegovo zaupanje izdali. Spomnimo samo na primer napačnega informiranja papeža o zlorabah v Čilu. Zato bi bila namesto napadov nanj veliko bolj na mestu molitev za vso to kompleksno situacijo. Ne pozabimo, da nas prav on v vsakem srečanju z ljudmi prosi zanjo.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/205/komentarji/27892/

Marta Jerebič, Novinar, ki je pomagal Viganóju … (Vir: Radio Ognjišče)

Italijanski novinar Marco Tosatti trdi, da je nekdanjemu nunciju v ZDA Carlu Marii Viganóju pomagal napisati in urediti njegovo 11-strani dolgo poročilo, s katerim papeža poziva k odstopu, ker naj bi po njegovem mnenju vedel za spolne zlorabe nekdanjega kardinala McCarricka.

Osnutek sta urejala 22. avgusta, da je bil bolj novinarsko oblikovan, je povedal za ameriško agencijo AP. Poiskal je medije, ki so ga bili pripravljeni objaviti v celoti. To so storili majhen italijanski dnevnik La Verita, angleška National Catholic Register in LifeSiteNews ter španski portal InfoVaticana.

Kot pojasnjuje ameriški portal Crux, gre za medije, ki so veliki kritiki Frančiška. Angleška in španska medija sta prevedli italijanski izvirnik, vsi pa so se strinjali o hkratni objavi v nedeljo zjutraj, zadnji dan papeževega obiska na Irskem ob svetovnem srečanju družin.

Tosatti, eden izmed vodilnih kritikov Frančiška, je na svoji spletni strani po objavi tega intervjuja pojasnil, da je Viganó sam stopil v stik z njim in da ga ni on prepričeval, naj gre s tem poročilom v javnost.

V nedeljo je bil objavljen, ker so nekaj dni rabili za prevod. Viganó je po nedeljski objavi poniknil, Tosattijevo pričevanje je tako edini uvid v to, kako je njegovo poročilo nastalo, še piše Crux.

Nemški mediji pa navajajo izjavo osebnega tajnika Benedikta XVI., nadškofa Georga Gänsweina. »Papež Benedikt Viganójevega pisma ni komentiral in ga tudi ne bo.«

Več  na: http://radio.ognjisce.si/sl/205/aktualno/27897/

 

Mojca M. Štefanič, »Cum grano salis« (Vir: Družina)

Enajststransko pismo nekdanjega nuncija v Združenih državah Amerike, nadškofa Carla Marie Viganoja, v katerem pisec papeža Frančiška obtožuje prikrivanja spolnih zlorab v ameriški Cerkvi in ščitenja storilcev, predvsem nekdanjega washingtonskega nadškofa, kardinala Theodorja McCarricka, in ga posledično poziva k odstopu s papeškega položaja, je v svetu naletelo na različne odzive. Kot pišejo katoliški mediji, je dokument, katerega pristnost je nadškof Vigano sicer potrdil, treba jemati resno, vendar »cum grano salis«, torej s ščepcem zdrave pameti.

Obtožb seveda ni mogoče kar ovreči, kajti če drugega ne, se doslej še ni zgodilo, da bi nekdanji papeški nuncij trenutnega Petrovega naslednika obtožil sokrivde pri prikrivanju kaznivih dejanj, če so obtožbe seveda resnične. Poleg tega ne gre za anonimne obtožbe: nadškof Vigano je pet let služil kot papeški odposlanec v ZDA in v tem času je gotovo imel možnosti in priložnost, da je papeža obvestil o dogajanju v tamkajšnji Cerkvi. Tu je še simbolična razsežnost: papež Frančišek je obtožen napačnega odziva na očitke spolnih zlorab in če stvarem ne bomo prišli do dna z verodostojnimi in preglednimi prizadevanji, potem bi papeževe besede na Irskem o »neomajnem in odločnem iskanju resnice in pravice« zvenele precej prazno.

Po drugi strani pa obstajajo še najmanj štirje razlogi, zakaj je ob vsem skupaj potreben »ščepec zdrave pameti«.

Prvič, Viganojeva enajststranska izjava, predstavljena v medijih, verjetno v ključnih točkah spodkopava njegovo lastno verodostojnost. Pismo vsebuje obtožbe o napačnem ali vprašljivem ravnanju kar proti 32 visokim cerkvenim dostojanstvenikom in v večini primerov Vigano sam priznava, da njegovi komentarji temeljijo zgolj na domnevah. Ko človek tako zlahka javno izreka tako resne obtožbe, je težko presoditi, kako resno ga lahko jemljemo.

Drugič, tudi Vigano ima svojo zgodovino: bil je eden izmed ključnih igralcev v škandalu »Vatileaks« v času papeževanja Benedikta XVI., ko je bil papežev majordom obtožen kraje zaupnih dokumentov, ki so bili kasneje predstavljeni javnosti. Med dokumenti sta bili dve Viganojevi pismi Benediktu XVI. in Tarcisiu Bertoneju, tedanjemu vatikanskemu državnemu tajniku, v katerih se je uprl svojemu imenovanju na položaj papeškega nuncija v ZDA, ker si je želel ostati v Vatikanu in se še naprej boriti proti finančni korupciji. Tudi takrat sta pismi vsebovali mešanico dejstev in namigovanj s teorijami zarote in iz njegovega pisanja je bilo zelo zahtevno ločiti zrnje od plev.

Tretjič, Vigano naj bi spodkopaval lastno verodostojnost, ker je tudi sam prikrival določene informacije o spolnih zlorabah. Iz zapisnika iz leta 2014, ki je bil javnosti prvič predstavljen dve leti kasneje, je razvidno, da je Vigano kot nuncij ukinil neko preiskavo in celo zahteval uničenje vsega dokaznega gradiva proti tedanjemu nadškofu Johnu Nienstedtu iz Minneapolisa, obtoženem neprimernega vedenja do semeniščnikov in prikrivanja spolnih zlorab. Nienstedt je leta 2015 odstopil z nadškofovskega položaja. Ker Vigano svojega ravnanja v primeru Nienstedt ni niti poskušal pojasniti, s tem pušča odprtih precej vprašanj.

Četrtič, mnogi opazovalci so mnenja, da je Viganojevo početje cerkveno-politično zrežirano, saj nekdanji nuncij v svoji izjavi o nadškofu McCarricku očitno izdaja na splošno konservativne politične predsodke in celo poimensko navaja, kateri vatikanski dostojanstveniki naj bi »pripadali homoseksualnemu lobiju, ki želi spodkopati katoliški nauk o istospolni usmerjenosti«. Za nameček je bilo Viganojevo pismo javnosti predstavljeno na dan, ko je papež Frančišek na Irskem govoril o škandalih glede spolne zlorabe v Katoliški cerkvi.

Morda bo res najbolje upoštevati nasvet papeža Frančiška časnikarjem na krovu papeškega letala: pozorno preberite dokument in presodite sami.

Vir: Crux / RO

Foto: splet

Več na: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBcum-grano-salis%C2%AB

 

2018-09-11T12:57:47+01:0029. 08. 2018|