V Italiji ob nedeljah zaprte trgovine

Mojca M. Štefanič, Italijanska vlada bo prepovedala nedeljsko odprtje trgovin (Vir: Družina)

Namestnik predsednika italijanske vlade Luigi Di Maio bo znova prepovedal prosto prodajo ob nedeljah in praznikih. Ustrezen zakon naj bi sprejeli v naslednjem letu dni. Liberalizacija obratovalnega časa trgovin razbija družine, je po navedbah italijanske televizije minuli konec tedna pojasnil minister za gospodarski razvoj, delo in socialna vprašanja. Stari zakon o odprtju trgovin je bil sprejet leta 2012 v sklopu paketa ukrepov za spodbujanje italijanskega gospodarstva.

Di Maio, vodja Gibanja petih zvezd, je že v letošnjem juniju podprl zakonsko razpravo o omejitvi nedeljskega dela. Sindikati so predlog pozdravili, združenja potrošnikov pa so do njega precej kritična.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v Italiji ob nedeljah dela 15,2 % ali 3,5 milijonov zaposlenih v vseh sektorjih. Po narodni tarifni prilogi lahko podjetja, katerih običajni prosti dan je nedelja, 25 tednov v letu zahtevajo nedeljsko delo svojih zaposlenih.

Italijanska Cerkev pozdravlja omejitev nedeljskega odprtja trgovin

Katoliška cerkev v Italiji je z veseljem pozdravila načrtovano omejitev nedeljskega odprtja trgovin. Tovrstna zakonska sprememba je »Božja milost«, je po navedbah časnika Corriere della Sera pojasnil nadškof v Campobassu, Giancarlo Maria Bregantini. Poudaril je pomen počitka ob nedeljah in praznikih ter dolgoletno izročilo te navade. Tudi Italijanska škofovska konferenca, ki že od nekdaj nasprotuje nedeljskemu odprtju trgovin, je pozdravila nedavno odločitev italijanske vlade.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Več na: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/italijanska-vlada-bo-prepovedala-nedeljsko-odprtje-trgovin

2018-09-11T09:19:41+01:0011. 09. 2018|