Umrla pakistanska Mati Terezija

Umrla redovnica Ruth Pfau, ki je premagala gobavost v Pakistanu (Vir: Radio Vatikan)

Prejšnji teden je umrla nemška redovnica Ruth Pfau, nekaterim poznana tudi pod imenom ‘pakistanska mati Terezija’. Pripadala je kongregaciji hčera Marijinega srca, vse svoje življenje pa je posvetila boju proti gobavosti. Novica o njeni smrti, 10. avgusta, po operaciji v bolnišnici v mestu Karači, se je globoko dotaknila ne le ljudi v Pakistanu, ampak tudi marsikoga onkraj meja države, v kateri je delovala.

Prvo srečanje z gobavostjo v Karačiju

Ruth Katherina Martha Pfau je bila stara 87 let. Rojena je bila leta 1929 v Leipzigu. Na koncu petdesetih let preteklega stoletja je v Nemčiji zaključila študij medicine. Takoj zatem se je namenila v Indijo, a je med postankom v Karačiju prišlo do birokratskih problemov z vizami, zaradi česar je bila prisiljena ostati v tem mestu. In tu je nato preživela nadaljnjih 57 let. Tu se je prvič srečala z gobavostjo, s katero dotlej ni imela stikov. Boj proti tej bolezni je postal poslanstvo njenega celega življenja. Leta 1963 je ustanovila narodni program nadzora nad gobavostjo v Pakistanu in center, poimenovan Maria Adelaide. Pet let zatem je zahvaljujoč njenim prizadevanjem vlada spodbudila program boja proti bolezni po celi državi. Le-ta je bil sprva namenjen le gobavim bolnikom, kasneje pa se je razširil tudi na tuberkulozo in slepoto. Preko tega programa je bilo zdravljenih več kot 50 tisoč pacientov.

Cilj: Prevzeti nadzor nad boleznijo

Redovnico je vedno vodila posebna odločnost. Njena prizadevanja so se preoblikovala v konkretne iniciative, s katerimi je pred boleznijo rešila na tisoče trpečih in revnih oseb. Brezštevilnim ljudem je podarila novo upanje. Bila je nezaustavljiva. V Pakistanu je preko sodelovanja z lokalnimi oblastmi odprla kar okoli sto bolnišnic. Ravno zato ker se je njeno prizadevanje razširilo na tako široko področje, se je uspelo priti do prej nepredstavljivega cilja, in sicer, da so prevzeli nadzor nad boleznijo. Da je Pakistan ena prvih azijskih držav, ki ji je to uspelo, je leta 1996 potrdila tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Državni pogreb 19. avgusta v katedrali sv. Patrika v Karačiju

Sestra Pfau je za svoje delo prejela številna priznanja. Leta 1988 je zaradi svojih zaslug postala tudi pakistanska državljanka. PDržavni pogreb redovnice Ruth Pfau je bil 19. avgusta v katedrali sv. Patrika v Karačiju. Ob njeni smrti je globoko sožalje izrazil tudi predsednik Mamnun Husain. V imenu celotnega naroda se je poklonil njenim prizadevanjem, ki so bila zmeraj nesebična: »Pakistan se je bo vedno spominjal.«

Več na: http://sl.radiovaticana.va/news/2017/08/14/umrla_redovnica_ruth_pfau,_ki_je_premagala_gobavost_v_pakistanu/1330692

2017-08-29T13:41:49+01:0022. 08. 2017|