Tudi danes prodajamo sužnje

Papež v Cartageni: Tudi danes se osebe prodaja kot sužnje

Bratom in sestram povrniti dostojanstvo
Papež Frančišek je v Cartageni povabil k skupni molitvi Angelovega češčenja, da bi se spomnili učlovečene Besede. »Premišljujmo o Mariji, ki je spočela Jezusa in ga prinesla na svet,« je povabil in spomnil na Marijo iz Chiquinquire. Ta podoba je bila dolgo časa zapuščena, izgubila je barvo, bila je prelomljena in zažgana. Z njo se je ravnalo kot z neko staro vrečo brez spoštovanja, dokler ni končala med odvrženimi stvarmi. Neka preprosta žena, ki se je po izročilu imenovala Marija Ramos, pa je v tisti poslikavi videla nekaj drugega. Imela je pogum in vero, da je poškodovano in zlomljeno podobo postavila na drugo mesto in ji povrnila njeno izgubljeno dostojanstvo. Znala je najti in počastiti Marijo, ki je v rokah nosila Jezusa, ravno v tistem predmetu, ki je za druge bil zaničevanja vreden in nekoristen.

Na ta način je postala paradigma vseh tistih, ki si na različne načine prizadevajo povrniti dostojanstvo bratom, ki so padli zaradi življenjskih ran, tistih, ki se ne predajo in delajo, da bi jim zgradili dostojna bivališča, da bi jim pomagali v nujnih potrebah, predvsem pa vztrajno molijo, da bi lahko povrnili sijaj Božjih otrok, ki jim je bil odvzet.

Bog nas uči po ponižnih
»Gospod nas uči z zgledom ponižnih in tistih, ki nič ne štejejo,« je dejal papež. Če je Mariji Ramos, preprosti ženi, podelil milost, da je prepoznala Devico v revščini tiste polomljene slike, je staroselski ženi Izabeli in njenemu sinu Miguelu dal možnost, da sta prva videla spremenjeno in obnovljeno sliko Device. Bila sta prva, ki sta s svojimi preprostimi očmi videla tisti kos popolnoma novega platna in v njem sijaj božje luči, ki spreminja in vse dela novo. »Revnim, ponižnim, tistim, ki premišljujejo Božjo navzočnost, se skrivnost Božje ljubezni razodeva z več jasnine. Ti revni in preprosti so prvi videli Devico iz Chiquinquire in postali njeni misijonarji, oznanjevalci lepote in svetosti Device.«

Ljubezen pomaga razumeti resnico
Papež je spregovoril tudi o sv. Petru Klaverju, ki je samega sebe imenoval »za vedno suženj črncev«. Čakal je ladje, ki so prihajale iz Afrike na glavno tržnico s sužnji. Veliko krat jih je sprejemal samo z evangelizatorskimi gestami, zaradi nemožnosti komunikacije, zaradi različnih jezikov. Pa vendar je sv. Peter Klaver vedel, da jezik ljubezni in usmiljenja razumejo vsi. »Ljubezen pomaga razumeti resnico in resnica zahteva dejanja ljubezni. Ko je do njih čutil odpor, je poljubljal njihove rane.« Oster in usmiljen do junaštva, potem ko je videl osamljenost na sto tisoče oseb, je zadnja leta svojega življenja preživel bolan v svoji sobi, v strašni zapuščenosti.

Sv. Peter Klaver je po papeževih besedah na izjemen način pričeval o odgovornosti in pozornosti, ki bi jo vsak med nami moral imeti do bratov in sester. »Ta svetnik je bil od drugih krivično obtožen vsiljive gorečnosti in se je moral soočiti z ostrimi kritikami in stalnim nasprotovanjem s strani tistih, ki so se bali, da bi njegova služba ogrozila bogato trgovino s sužnji.«

Ljudi se tudi danes prodaja
»Tudi danes se v Kolumbiji in po svetu prodaja na milijone oseb kot sužnje; ali pa gredo prosjačit vsaj malo človeškosti in trenutek nežnosti, ko se odpravijo čez morje ali pa se podajo na pot, ker so izgubili vse, od dostojanstva do pravic,« je zatrdil papež. Marija iz Chiquinquire in Peter Klaver nas vabita, da si prizadevamo za dostojanstvo vseh naših bratov, predvsem pa za revne in družbeno odvržene, za zapuščene, emigrante, za tiste, ki so žrtve nasilja in trgovine. »Vsi ti imajo svoje dostojanstvo in so živa podoba Boga. Vsi smo bili ustvarjeni po Božji podobi in podobnosti in Devica Marija nas vse drži v objemu kot ljubljene otroke,« je dejal sveti oče in pozval, naj se z molitvijo obrnemo k Materi Devici, naj nam pomaga v vseh moških in ženskah našega časa odkriti Božje obličje.

Foto: splet

Več na: http://sl.radiovaticana.va/news/2017/09/10/papež_v_cartageni_tudi_danes_se_osebe_prodaja_kot_sužnje/1335986

2017-09-12T11:36:35+01:0012. 09. 2017|