Plečnik v Vatikanu

Ksenja Hočevar, Plečnik v Vatikanu (Vir: Radio Vatikan)

27. junija, bo v konferenčni dvorani (Sala conferenze) v Vatikanskih muzejih odprtje razstave Plečnik in sveto – Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Izjemen Plečnikov sakralni opus – 33 kosov liturgičnega posodja: kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarij – bo predstavljen svetovni javnosti takorekoč v središču Vatikanskih muzejev, v sobani na vhodu v Pinacoteco Vaticano, ki hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raphaela, od Leonarda do Tiziana. Razstavo Plečnik in sveto so pripravii Muzeji in galerije mesta Ljubljane v sodelovanju z Nadškofijo Ljubljana, Ministrstvom za kulturo RS ter Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu. Na ogled bo do 7. septembra.

Poleg sakralnega posodja še video zapis o najlepših cerkvah

Jože Plečnik ni bil le mojster monumentalne arhitekture, temveč tudi izjemen oblikovalec sakralnih predmetov. Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.

Osrednji in gotovo najprivlačnejši del razstave je predstavitev 33 izvirnih sakralnih predmetov, najlepših primerkov iz Plečnikovega bogatega opusa. Te so za razstavo s podporo Nadškofije Ljubljana posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko ter s pomočjo katerega je osvetljen pomen mojstrovega celovitega sakralnega arhitekturnega opusa. Na videu bodo obiskovalci lahko občudovali Plečnikovo sakralno arhitekturo: cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi.

“Plečnikova dela so kot molitev”

Vsebinsko je razstavo ‘Plečnik e il Sacro / Plečnik in sveto’ pripravil poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Sicer pa je bila že v lanskem letu v Plečnikovi hiši na ogled razstava, ki je obravnavala širši kontekst Plečnikovega pojmovanja “svetega”. Razstavo je pripravil dr. Tomaž Jurca, ki je med drugim v razstavnem katalogu zapisal: »Dela arhitekta Jožeta Plečnika so bržkone najboljša priča o njegovem pojmovanju svetega, saj so kot molitev, v kateri se skrivajo vsa njegova prepričanja, vodila in načela. Pri Plečniku se namreč sveto ne navezuje zgolj na arhitektovo religioznost, ampak tudi na njegovo umetnost, na njegova osebna prepričanja, življenjske nazore in moralo. Ta področja so pri Plečniku vseskozi tesno prepletena, meja med njimi pa je pogosto težko določljiva. V luči pogostih razprav o potrebi po ločitvi Plečnikove vere in umetnosti velja torej najprej poudariti, da je našega velikega arhitekta težko razumeti, če omenjeni sferi obravnavamo ločeno. Tako vera kot umetnost sta za Plečnika sveti in mu pomenita iskanje najvišjega dobrega, moralno neoporečnega, nedotakljivega, lepega in ljubljenega.«

Jože Plečnik bo tako prvi slovenski umetnik, ki bo z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih.

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/plecnik-v-vatikanu

2019-07-23T08:59:39+01:0026. 06. 2019|