Odvisni smo od Boga

Marta Jerebič, Odvisni smo od Boga, marksizem se moti, ko to zanika (Vir: Radio Ognjišče)

V Italiji je izšel drugi zvezek esejev Josepha Ratzingerja – papeža Benedikta XVI. z naslovom Osvoboditi svobodo – Vera in politika v tretjem tisočletju. Predgovor k zbirki je napisal papež Frančišek, ki je poudaril, da smo odvisni od Boga. Marksizem se moti, ko to zanika. Po njegovih besedah so eseji vir navdiha za politično dejavnost in programe, ki v svoje središče postavljajo družino, solidarnost in pravičnost ter zares gledajo v prihodnost.

Benedikt XVI. je že od mladih let razmišljal o tem, da je poslušnost državi omejena v korist svobodi poslušnosti Bogu. Kot je zapisal papež Frančišek, človek pravo odrešenje najde, ko je popolnoma poslušen ljubezni Boga, ki je prava svoboda. Žal pa se danes v ospredje postavlja le sebična človeška ljubezen.

Frančišek je ob tem obsodil ideološko kolonizacijo vesti, zanikanje razlik med moškimi in ženskami, načrtno in racionalno produkcijo človeških bitij in ljudi, ki imajo splav za logičen in dopusten. Vse to so po njegovih besedah navidezne človekove pravice, ki so usmerjene v samouničenje človeka, saj zanikajo, da je človek Božja stvaritev.

Zato je treba človeštvo zaščititi z vnovičnim priznanjem, da je človeška poslušnost Bogu nad poslušnostjo državi. To po Frančiškovih besedah pomeni, da je treba zaščititi družino, saj gre prihodnost človeštva skozi družino, dobrobit slednje pa je ključnega pomena za prihodnost sveta in Cerkve.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/202/aktualno/27043/

2018-05-11T08:09:49+01:0011. 05. 2018|