»Nikoli nisem obžaloval, da sem branil Asio Bibi«

Mojca M. Štefanič, »Nikoli nisem obžaloval, da sem branil Asio Bibi« (Vir: Družina)

Odvetnik Asie Bibi, Saif Ul-Malook, je musliman, ki kljub nenehnim grožnjam vedno znova brani kristjane.

Pakistanski odvetnik Saif Ul-Malook, zagovornik Asie Bibi, je v svoji karieri kljub nenehnim osebnim grožnjam vedno znova branil kristjane, ki so bili obtoženi bogoskrunstva, kot je zatrdil med srečanjem z delegacijo človekoljubne organizacije »Cerkev v stiski« v pakistanskem mestu Lahore. »Če kdo potrebuje mojo pomoč, mu nudim svojo pravno podporo, ne glede na to, kateri veroizpovedi pripada,« je pojasnil Uf-Malook.

Primer katoličanke Asie Bibi je pritegnil pozornost po vsem svetu. Bibijeva je bila zaradi domnevne žalitve preroka Mohameda obsojena na smrt. V večinsko muslimanskem Pakistanu namreč vlada izredno stroga zakonodaja o bogoskrunstvu.

Odvetnik Saif Ul-Malook je po umiku smrtne obsodbe in oprostitvi Asie Bibi konec lanskega oktobra zapustil Pakistan, vendar se je pred kratkim vrnil v domovino, da se je udeležil sodne razprave, na kateri je vrhovno sodišče obravnavalo zahtevo po preverjanju prejšnjih razsodb v primeru Bibi in jo naposled zavrnilo.

Po vrnitvi je odvetnik še bolj izpostavljen grožnjam: »Sem potujoči mrtvec. Obtožujejo me, da sem slab musliman, ker sem zagovarjal kristjanko, obtoženo bogoskrunstva. Moji prijatelji in kolegi se bojijo z menoj peljati v avtomobilu, ker jih je strah, da bodo umorjeni skupaj z menoj.«

V pogovoru za »Cerkev v stiski« je Ul-Malook povedal, v kakšnih pogojih je Bibijeva bivala v zaporu. Osem let je morala živeti v sobi s površino osmih kvadratnih metrov. Prostor je lahko zapustila dvakrat dnevno za pol ure. O trenutnem bivališču svoje klientke Ul-Malook ni razkril nobenih podrobnosti.

Njegova največja želja je srečati papeža Frančiška. Sveti oče si je v preteklosti goreče prizadeval za osvoboditev Asie Bibi. Kljub grožnjam, ki jih je Ul-Malook ves čas deležen, pa zatrjuje: »Moje življenje je sicer uničeno, toda nikoli nisem obžaloval, da sem branil Asio Bibi.«

Vir: kath.net

Foto: splet

Več  na: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBnikoli-nisem-obzaloval-da-sem-branil-asio-bibi%C2%AB

2019-03-11T11:48:48+01:0011. 03. 2019|