Možje ljubite svoje žene, dokler ne bo prepozno!

Elizabeth Pardi, Možje ljubite svoje žene, dokler ne bo prepozno! (Vir: Aleteia)

Ob boleči izgubi zakonca, je ena izmed stvari, s katerimi se obremenjuje mož ali žena, pogosto samospraševanje, ali sem pokazal ljubljenemu dovolj ljubezni in spoštovanja dokler je bilo to še mogoče. Cal Thomas, znani ameriški kolumnist in avtor, je na ganljiv način pokazal, da je lahko gotov, da je njegova nedavno preminula žena poznala njegovo globoko ljubezen in hvaležnost. V Washinghton Timesu ji je posvetil esej, v objavi na Facebooku pa zapisal:

»Hvaležen sem, da je moja žena, ko se je pripravljala na srečanje s svojim Odrešenikom videla mojo ljubezen do nje in kako dragocena je bila ta zame.«

Thomasova žena je, v starosti 78 let, zaradi številnih zdravstvenih težav preminula pred skoraj dvema tednoma. Poročena sta bila 51 let, skupaj sta vzgojila štiri otroke in uživala v družbi enajstih  vnukov in štirih pravnukov. Thomasova žena je bila punčica njegovega očesa, kar je jasno pokazal v svojih zapisih.

»Brez olepševanja lahko rečem, da brez nje ne bi bil mož, kakršen sem danes. Bog je vedel, kaj je delal, ko naju je postavil skupaj.«

Kar je posebno pomenljivo je, da Thomas spodbuja može, naj cenijo svoje žene preden bo prepozno. Njegova Facebook objava se glasi: »Možje, ljubite svoje žene!« Nato jih spodbuja:

»Ne čakajte, da spoznate, kaj so prispevale k vašemu življenju do takrat, ko vam bodo vzete. Ljubite jih sedaj, da vam na koncu ne bo žal.«

…Po več kot pol stoletja zakona z ljubeznijo svojega življenja, se Thomas tega dobro zaveda in si zelo prizadeva, da bi to modrost predal drugim možem.

Pogosto se zakoncema zdi težko, morda celo nemogoče, da bi drug drugemu izrazila svojo ljubezen, še posebno, če sta v konfliktu. Toda v zakonu je pogosto treba čustva postaviti na stran, če želimo ljubljenemu dati tisto, kar v tem trenutku potrebuje.

»Danes se ljubiti kaže kot čustvo. Toda resnična ljubezen je predanost. Zaveza. Zato številni namesto obljub izrečemo zakonske zaobljube.«

Včasih izražanje resnične hvaležnosti za zakonca zahteva pogled, ki presega vsakodnevno življenjsko monotonost, če želimo videti, kako je to prispevalo k naši fizični, čustveni in duhovni rasti. Toda, ko smo to sposobni storiti – osredotočiti se na dobro, ki ga je naš zakonec prinesel v naše bivanje – in resnično verjamemo, da smo zaradi tega v življenju boljši, lahko posnemamo Thomasove besede o svoji ženi:

»Ljubiti in biti od nekoga tako dolgo ljubljen, je izjemen dar.«

Več na: http://forher.aleteia.org/articles/husbands-love-wives-late/

 

 

 

2017-03-13T13:34:51+01:0026. 02. 2017|