Lažne novice o papežu Frančišku

Mojca M. Štefanič, Lažne novice o papežu Frančišku (Vir: Družina)

V Italiji je izšla knjiga dveh časnikarjev, ki sta zbrala 80 najočitnejših lažnih novic o papežu Frančišku, poroča Radio Ognjišče. O lažnih novicah so bile sicer doslej napisane že številne knjige, ki govorijo tudi o tem, kako jih prepoznati, nihče pa doslej še ni načrtno zbral lažnih novic o papežu, čeprav se te v medijih in na družbenih omrežjih pogosto pojavljajo. Opravljanja in klevetanje sicer obstajajo že od nekdaj, zaradi dostopnosti na internetu pa so danes bolj kot kdaj koli v središču svetovnih razprav.

Kot sta pojasnila avtorja knjige z naslovom Lažni papež, Nello Scavo in Roberto Beretta, se jima je zamisel za omenjeno knjigo rodila pred dvema letoma, ko je izšla knjiga z naslovom Frančiškovi sovražniki. Ta raziskuje, s kakšnim odporom in nasprotovanji se vsak dan srečuje papež. Knjiga o lažnih novicah pa razkriva številne laži, ki v mreži različnih medijev krožijo o papežu Frančišku.

Nekatere so očitne izmišljotine, druge so rezultat nesposobnosti ali malomarnosti, spet druge so sestavljene tako, da papežu v usta polagajo besede, ki jih ni nikoli izrekel. V knjigi je zbranih 80 najočitnejših »obtožb« proti papežu, od njegovih povezav z diktatorji Latinske Amerike in prostozidarji, obtožb o zmanipuliranem konklavu in hereziji, zgrešenih imenovanj, do odnosov s kurijo in mediji ter najrazličnejših škandalov … Razlikovanje med lažjo in resnico je naloga tistih, ki verjamejo v profesionalnost časnikarstva.

Pomemben dodatek h knjigi predstavljajo fotografije, ki prikazujejo »obdelane« podobe skupaj z dokazi o nepristnosti. Med njimi je tudi primerek »papeževega prvega selfija«, ki je v resnici posnetek iz videa, na katerem se Frančišek pogovarja z mladimi z različnih koncev sveta.

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/lazne-novice-o-papezu-francisku

2018-05-30T10:59:12+01:0030. 05. 2018|