Lambergov brevir prvič na ogled

Ksenja Hočevar, Lambergov brevir prvič na ogled (Vir: Družina)

V Narodni galeriji so sinoči (v sredo, 9. oktobra) slovesno odprli razstavo Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Sigismund Lamberg (1420‒1488). Razstava razkriva živahni, a danes malo znani čas Ljubljane na prelomu iz 14. v 15. stoletje. Takrat je Ljubljana štela okrog 6 tisoč prebivalcev, po gospodarski moči pa je prekašala celo štajerski Gradec in dunajsko Novo mesto. Poleg gospodarskega in trgovskega središča je bila Ljubljana tudi razgibano duhovno, intelektualno in kulturno središče Kranjsk

Lambergov brevir je pred štirimi leti na dražbi v tujini odkupila nadškofija Ljubljana. Samostanske knjižnice so bile bogate zakladnice teoloških in liturgičnih del in del s področja takratne znanosti in klasične literature. O tem priča ohranjeni reverz prvega ljubljanskega škofa Sigismunda Lamberga, ki si je v kapiteljski knjižnici 22. januarja 1478 izposodil 55 knjig. O tej biblioteki danes ne vemo nič. Tudi od osebne Lambergove knjižnice je ostal samo Brevir, ki je osrednji eksponat razstave. Pred štirimi leti je ta molitvenik na dražbi v tujini odkupila Nadškofija Ljubljana in s tem omogočila, da se je na pravo mesto vrnil dragoceni del naše dediščine. Gre za prvotisk na pergamentu, natisnjen v Benetkah, Picov mojster (Mojster Plinija za Pica della Mirandola) ali Bartolomeo del Tintore je dodal slikarski okras. Poleg Brevirja je na razstavi na ogled še 29 drugih predmetov: od iluminiranih rokopisov, prvotiskov, listin, povezanih z ustanovitvijo škofije in imenovanjem Lamberga za škofa, do pečata in slik. (več v tiskani Družini)

Avtorja razstave in spremljajočega kataloga sta ddr. Nataša Golob in dr. France Martin Dolinar.

Razstavljeno gradivo so posodili Narodna in univerzitetna knjižnica, ki je tudi partnerica projekta, ter Arhiv Republike Slovenije, Frančiškanski samostan Ljubljana Center, Nadškofija Ljubljana, Nadškofijski arhiv Ljubljana in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/lambergov-brevir-prvic-na-ogled

2019-10-10T08:58:28+01:0010. 10. 2019|