Krščanska molitev, pogovor otrok z Očetom

Sveti oče: Krščanska molitev je po zgledu pogovora Sina z Očetom, pogovor otrok z Očetom (Vir: Radio Vatikan)

»Dragi bratje in sestre, dober dan! V današnjem evangeljskem odlomku (prim. Lk 11,1-13) sveti Luka pripoveduje o okoliščinah, v katerih je Jezus učence učil očenaš.« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 17. nedeljo med letom.

Oni že znajo moliti, saj recitirajo obrazce judovskega izročila, vendar pa si tudi oni želijo moliti kot Jezus. Opazili so namreč, da je molitev ena od bistvenih razsežnosti življenja njihovega Učitelja, saj se je ob vsakem pomembnem dejanju vzel dolg postanek v molitvi. Nadalje so bili očarani, saj so videli, a On ne moli tako, kot drugi učitelji tistega časa, kajti njegova molitev je intimna povezanost z Očetom, in zato želijo biti tudi oni deležni teh trenutkov povezanosti z Bogom, da bi v polnosti okušali sladkost le-te.

Novost krščanske molitve

Tako nekega dne čakajo, da Jezus zaključi molitev na samotnem kraju in zatem prosijo: »Gospod, nauči nas moliti« (v. 1). Ko odgovarja na jasno prošnjo učencev, jim Jezus ne poda abstraktne definicije molitve, niti jih ne nauči učinkovite tehnike, kako moliti, da bi nekaj »dosegli«. On jih namreč povabi v neposredno komunikacijo z Očetom in jim tako prebudi željo po osebnem odnosu z Bogom, z Očetom. V tem je novost krščanske molitve! Je pogovor med osebami, ki se imajo rade, je pogovor utemeljen na zaupanju, ki ga podpirata zaupanje in odprto solidarno prizadevanje. Je pogovor Sina z Očetom, otrok z Očetom. To je krščanska molitev.

Ustavimo se ob prvi besedi »očenaša« in okušajmo očetovstvo Boga

Nauči jih molitev »očenaš«, morda enega najdragocenejših darov, ki jih zapustil med svojim zemeljskim poslanstvom. Potem ko nam je Jezus razkril svojo skrivnost, da je Sin in brat, nam s to molitvijo omogoča pronicanje v Božje očetovstvo. To bi rad poudaril, saj ko nas Jezus uči očenaš, nam omogoča vstop v Božje očetovstvo in nam pokaže, kako vstopiti v moleč in neposreden pogovor z Njim, torej preko otroškega zaupanja, saj gre za pogovor očeta s sinom, sina s očetom. Kar prosimo v očenašu, je vse že uresničeno in nam podarjeno v Edinorojenem Sinu: torej posvečevanje imena, dogodek kraljestva, dar kruha, odpuščanja in osvoboditve od hudega. Medtem ko prosimo, odpiramo roko za prejem darov, ki nam jih je dal Oče videti po Sinu. Molitev, ki nas jo je naučil Gospod, je povzetek vsake molitve. Mi se z njo obračamo na Očeta vedno v občestvu z brati. Včasih se zgodi, da smo med molitvijo raztreseni, večkrat pa začutimo voljo, da bi se ustavili ob prvi besedi »Oče« in začutili očetovstvo v srcu.

Očka, zakaj? Očka, zakaj?

Potem Jezus pove priliko o nadležnem prijatelju in pravi, da je potrebno vztrajati v molitvi. Na misel mi prihaja to, kar počnejo otroci pri treh letih, treh letih in pol, ko začenjajo spraševati stvari, ki jih ne razumejo. V moji domovini to obdobje imenujemo »starost zakaj«, mislim, da enako tudi tukaj. Otroci začnejo gledati očeta in mu rečejo: »Očka, zakaj? Očka, zakaj? Prosijo za razlago. Toda pozor, ko očetje začnejo z razlago zakaj…, pridejo z drugim vprašanjem, ne da bi poslušali razlago. Kaj se dogaja? Dogaja se, da se otroci čutijo negotove zaradi tolikih stvari, ki jih na pol razumejo. Zato hočejo pritegniti nase očetov pogled. Zaradi tega: Zakaj? Zakaj? Zakaj? Mi bomo v očenašu, če se bomo ustavili ob prvi besedi, naredili isto kot takrat, ko smo bili otroci, torej pritegnili nase Očetov pogled. Ko rečemo: »Oče, Oče«, in tudi, ko rečemo: »Zakaj?«, nas bo On pogledal.

Prošnja k Mariji

Prosimo Marijo, ženo molitve, naj nam pomaga moliti očenaš v povezanosti z Jezusom, da bomo živeli evangelij pod vodstvom Svetega Duha.

Več na: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2019-07/sveti-oce-krscanska-molitev-je-po-zgledu-pogovora-sina-z-ocetom.html

2019-07-29T10:55:03+01:0029. 07. 2019|