Internet, vir znanja, je dovzeten za »lažne novice«

Mojca M. Štefanič, Internet, vir znanja, je dovzeten za »lažne novice« (Vir Družina)

V Vatikanu so objavili papeževo poslanico za letošnjo nedeljo sredstev družbenega obveščanja.

V Vatikanu so na včerajšnji praznik zavetnika katoliških časnikarjev, sv. Frančiška Saleškega, tradicionalno objavili papeževo poslanico za nedeljo sredstev družbenega obveščanja, ki jo bomo v letošnjem letu obhajali 2. junija. Geslo letošnje medijske nedelje je »’Saj smo med seboj deli enega telesa’. Od skupnosti družbenih omrežij do človeškega občestva«.

Papež v dokumentu poziva k uvidevnemu sporazumevanju in medsebojnim odnosom na svetovnem spletu in družbenih omrežjih. Internet ni le »vir znanja in odnosov«, temveč tudi »kraj, ki je na poseben način dovzeten za dezinformacije,« piše sveti oče, pa tudi za »zavestno in ciljno sprevračanje dejstev in medčloveških odnosov, kar ljudem pogosto odvzame veljavo in ugled«.

Frančišek v poslanici spodbuja k omrežju dialoga in skupnosti kot dopolnjevanja resničnih odnosov. »To je omrežje, kakršnega si želimo. Omrežje, ki se ne uporablja kot past, ampak služi svobodi in zaščiti skupnosti svobodnih ljudi.«

Papež tako poziva, naj uporabniki ohranjamo vizijo svobodnega, odprtega in varnega omrežja ter spodbujamo varno uporabo tega medija, in izreka jasno kritiko uporabi družbenih omrežij kot osnovi za sumničenja in izražanje predsodkov: »To nagnjenje spodbuja skupine, ki izključujejo raznolikost, ki celo v digitalnem okolju negujejo neobrzdan individualizem, ki včasih neti vrtince sovraštva.«

Sveti oče v dokumentu obsoja tudi »cybermobbing«, ustrahovanje preko družbenih omrežij, in zlorabo osebnih podatkov. Posebej mlade opozarja, naj se ne izgubijo v virtualni stvarnosti in se tako osamijo od sveta.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Več na: http://druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/internet-vir-znanja-je-dovzeten-za-fake-news

2019-02-04T10:49:02+00:0029. 01. 2019|