800 let od srečanja med sv. Frančiškom in sultanom

Sveta dežela: 800 let od srečanja med Frančiškom Asiškim in sultanom (Vir: Radio Vatikan)

V Jeruzalemu se je 30. septembra 2019 začel simpozij ob 800. obletnici srečanja med sv. Frančiškom Asiškim in sultanom Malikom al Kamilom.

Simpozij poteka na sedežu kustodije Svete dežele. Po uvodnem govoru kustosa p. Francesca Pattona, je zbrane nagovoril Bartolomeo Pirone, profesor arabske književnosti, ki je govoril na temo Srečanje med Frančiškom in sultanom po arabskih virih. Profesor Antonio Mussara je pozornost usmeril na temo Srečanje med Frančiškom in sultanom po križarskih in zahodnih virih.

Dan se je zaključil z molitvijo večernic v cerkvi sv. Salvadorja, kot gostje pa so se je udeležili tudi predstavniki pravoslavnih Cerkva, grško-pravoslavne, armensko-pravoslavne, koptske siro-pravoslavne in abisinske. Danes so kot gostje povabljeni luteranski in anglikanski verniki.

O srečanju med Frančiškom in sultanom po frančiškovskih virih, pa je na simpoziju spregovoril italijanski nadškof Felice Accorcca.

Kustos Svete dežele p. Francesco Patton je v svojem povabilu k udeležbi na simpoziju v Jeruzalemu zapisal, da je leto 2019 za frančiškane še posebej pomembno, saj je pred natanko 800 leti sv. Frančišek prišel kot romar in priča miru v Sveto deželo, kjer je ostal do leta 1220, ko se je vrnil nazaj v Italijo. Medtem ko je divjala peta križarska vojna in se je zdelo, da govori samo še jezik orožja, je Frančišek Asiški šel onkraj vojne in presegel logiko konflikta. Preprosto je sledil božanskemu navdihu, zaradi katerega je verjel v možnost bratskega srečanja z vsemi ljudmi.

Zahvaljujoč srečanju s sultanom Malikom al Kamilom in njegovemu podaljšanemu bivanju v Sveti deželi, se bo razvila metoda evangelizacije preko življenjskega pričevanja in oznanjevanja Božje besede, ki je v zadnjih osemsto letih navdihnila in še vedno vodi frančiškansko navzočnost na Bližnjem vzhodu, in sicer preko Kustodije Svete dežele, je zapisal p. Patton.

Frančiškani so poklicani vstopati v odnose z osebami, je zatrdil p. Patton. Ne vidimo muslimanov ali judov, ampak osebe, ki živijo svojo muslimansko ali judovsko vero. Tudi osebe, ki danes ne živijo s pogledom vere, so ravno tiste osebe, s katerimi je mogoče vzpostaviti odnos in opraviti skupaj del poti ali celo sodelovati. Kot primer je navedel glasbeno šolo Magnificat, kjer so tako učitelji kot študenti judje, muslimani in kristjani, izkušnja skupnega ustvarjanja glasbe pa je za njih izjemna šola sobivanja in prijateljstva.

Spomnimo, da je papež Frančišek februarja letos obiskal Združene arabske Emirate ravno ob 800-letnici srečanja med sv. Frančiškom in sultanom. V Abu Dabiju je skupaj z velikim imamom Ahmedom al Tajebom podpisal Dokument o človeškem bratstvu za mir na svetu in za skupno sobivanje. Papež je med srečanjem dejal, da prihaja kot »vernik, žejen miru, kot brat, ki išče mir s svojimi brati«: »Želeti mir, pospeševati mir, biti orodje miru: za to smo tukaj. Kristjan je oborožen samo s svojo vero in svojo ljubeznijo.«

Po osmih stoletjih sv. Frančišek Asiški ostaja preroštvo za vse človeštvo: šel je na pot sredi križarske vojne, neoborožen, samo z evangelijem v roki.

Večna: https://www.vaticannews.va/sl/svet/news/2019-10/sveta-dezela-800-let-od-srecanja-med-franciskom-asiskim-in-sult.html

 

Tudi v Ljubljani ob 800-letnici zgodovinskega srečanja konferenca o dialogu med kristjani in muslimani (Vir: Radio Vatikan)

V torek, 1. oktobra, popoldne se je v frančiškanskem samostanu na Prešernovem trgu začela tridnevna mednarodna znanstvena konferenca o dialogu med kristjani in muslimani ob 800-letnici srečanja sv. Frančiška Assiškega in egiptovskega sultana Al-Kamila v Damietti, na robu delte Nila v Egiptu: »800 let sobivanja«.

Več na: https://www.vaticannews.va/sl/cerkev/news/2019-10/tudi-v-ljubljani-ob-800-letnici-zgodovinskega-srecanja-konferenc.html

2019-10-10T09:22:59+01:0003. 10. 2019|