Štirideset nasvetov za postni čas

Mojca M. Štefanič, 40 postnih nasvetov (Vir: Družina)

Janet Schaeffler je ameriška redovnica, ki se največ ukvarja s katehezo odraslih in o svojem delovanju poroča v mesečniku z naslovom Gems. Prejela je številne nagrade na področju krščanskega verskega izobraževanja in velja za eno najplodovitejših avtoric strokovnih člankov ter publikacij o katehezi in župnijski pastorali v ZDA.

Tukaj predstavljamo 40 nasvetov, kako čim koristneje in čim učinkoviteje preživeti postni čas.

Vsako leto, ko se približuje postni čas, začnemo razmišljati o tem, kaj bomo počeli, čemu se bomo odpovedali. Namesto odpovedi pa v letošnjem postu poskusimo dodati kaj novega … nekaj, kar se bo »prijelo« in bo ostalo z nami do konca življenja, saj gre pri postu navsezadnje za spremembo oz. spreobrnjenje. Ne pozabimo, da je resnična pokora živeti dobro življenje: da smo v odnosu do bližnjih podobe Božjega usmiljenja in miru. Morda pa vam kakšna izmed naštetih zamisli pride prav!

1. Ko na prvo postno nedeljo poslušate evangelij in razmišljate o Duhu, ki je Jezusa odvedel v puščavo – kam Duh žene vas? Kam vas vleče, kaj naj bi počeli v letošnjem postnem času? Post je čas, ko nas kliče Bog. Ne gre za to, za kaj se bomo odločili, ampak za to, kar Bog hoče od nas.

2. Vsak dan nekaj podarite (ali pa vsaj enkrat tedensko, če je to prevelik izziv). Lahko je denar, vendar ni nujno. Nasmeh, pohvala ali pomoč so včasih še več vredni, bolj potrebni, in težje jih je podariti.

3. Odpustite dolgotrajno zamero. Če boste nekomu odpustili, bo to blagoslov tudi za vas, morda še večji, kot za osebo, ki ji boste odpustili.

4. Postanite bolj poučen katoličan. Mnogi katoličani si želijo, da bi o svoji veri vedeli več. Storite kaj glede tega. Pridružite se svetopisemski skupini v vaši župniji; ustanovite pogovorno skupino na domu – pri tem vam lahko pomaga domači župnik; prisluhnite posneti Božji besedi, prebirajte župnijsko glasilo; preberite dobro knjigo, naročite se na verski tisk.

5. Molite za neznance. Poleg molitve za družinske člane in prijatelje se navadite moliti tudi za ljudi, ki z vami čakajo v vrsti pred blagajno, za žalujoče v pogrebnem sprevodu, za ljudi, ki jih prevaža rešilni avtomobil, za ljudi, o katerih slišite v večernih poročilih, za begunce ipd.

6. Post od pritoževanja. Poskusite se odpovedati slehernemu tarnanju in pritoževanju. Videli boste, dosti bolj se boste zavedali vseh dobrih stvari, ki vas obdajajo v življenju.

7. Zahvaljujte se ljudem, ki si to zaslužijo. Navadite se iskati priložnosti, ko se lahko zahvalite bližnjemu: čistilkam in hišnikom na delovnem mestu, komunalnim delavcem, ki odvažajo smeti, avtomehaniku, ki popravlja vaš avto; številnim trgovcem, ki jih srečujete med nakupovanjem. So tudi ljudje, ki vodijo mestno upravo, predani pomočniki v župniji … V letošnjem postu se vsak dan nekomu zahvalite, osebno ali pisno.

8. Kupite več – in odvečno podarite potrebnim. Ko boste naslednjič kupili kavo za na pot ali pa časopis, vzemite še en lonček ali dodaten izvod in ga podarite.

9. Spoznajte soseda. Če sosedov ne poznate (ali če že dolgo niste govorili z njimi), jim odnesite krožnik domačih piškotov.

10. Sedanji trenutek. Mislite na nenehno Božjo navzočnost, tako da si vsak dan večkrat vzamete nekaj trenutkov in ponavljate:
* Bog je blizu, Bog je tu
* Bog me podpira v slehernem življenjskem trenutku

11. Pošljite anonimni dar nekomu, za kogar veste, da potrebuje malce spodbude.

12. Uredniku napišite pismo o miru in pravičnosti.

13. Prebirajte in premišljujte o Božji besedi na večer pred bogoslužjem ob koncu tedna.

14. Če bi vam nekdo rekel, da boste prihodnji teden umrli, koga bi najprej prosili odpuščanja? Napišite pismo, elektronsko pošto, ali pa telefonirajte in prosite odpuščanja za odtujenost, ki je nastala med vama – četudi po njegovi ali njeni krivdi.

15. Izberite enega izmed evangelijev. Preberite ga, zapišite vsa vprašanja, ki jih postavlja Jezus. Katera izmed teh vprašanj v tem obdobju vašega življenja Jezus postavlja vam osebno? Kako odgovarjate nanje?

16. Navdušenje pomeni, da smo »eno z Božjo energijo«. Na koga v svojem življenju lahko računate, da vam bo vračal to bistveno duhovno lastnost? Ali ste se mu v zadnjem času za to zahvalili?

17. Nekomu polepšajte dan. Nekaj predlogov v angleškem jeziku je na voljo na spletni strani http://daymakermovement.com.

18. Kot prostovoljec podarite svoj čas ostarelim, ovdovelim ali bolnikom, ki so vezani na posteljo.

19. Zabavajte se na brezplačen način. Thomas Merton je nekoč pripomnil, da bi morali uživati v opazovanju dežja, preden se kdo domisli, kako nam bi to lahko zaračunal. Kaj lahko vi – in vaši družinski člani ali prijatelji – storite, da bi uživali v medsebojni družbi in v življenju nasploh? Ali je za to potreben denar?

20. Premišljujte o dnevni Božji besedi.

21. Poučite se o družbenem nauku Cerkve.

22. Razmislite, kdo bi bil zadnja oseba na svetu, ki bi mu v primeru skorajšnje smrti zapustili kar koli materialnega. Nato najmanj deset minut molite za to osebo.

23. Posredujte. Pomislite na osebo, zdaj že pokojno, ki vas je v zgodnjih letih naučila česa zares pomembnega. Izberite način, kako bi ta prejeti dar lahko posredovali naprej.

24. Spoznajte lepoto življenja. Ob koncu vsakega običajnega dne v dnevnik zapišite, kaj se vam je zdelo čudežno in se za to zahvalite Bogu.

25. Pošljite pismo s pohvalo javnemu ali vladnemu uslužbencu.

26. Kot prostovoljec ponudite svojo pomoč v domu ostarelih, ljudski kuhinji, bolnišnici ali hospicu.

27. Odpevi psalmov. Pogosto smo pozorni le na tri branja pri nedeljskem bogoslužju, manj pa opazimo psalmski odpev. V letošnjem postu mu pozorneje prisluhnimo. Ali je kakšen, ki se vas posebej dotakne? Morda lahko ta odpev postane vaša molitev v postnem in velikonočnem času.

28. Veselite se sreče vašega bližnjega. To mu povejte s sporočilom ali telefonskim klicem.

29. Odstopite svoje mesto v vrsti v trgovini z živili mamici, ki ima ob sebi nemirne otročiče.

30. Napišite seznam dogodkov, ki so se za vas dobro končali. Pomislite na to, kdaj ste bili zaskrbljeni, kdaj so stvari izgledale brezobupno. Zapišite pa primere, ko se je vse dobro izteklo in se za to zahvalite Bogu.

31. Premišljujte ali pa zapišite v dnevnik:
*kaj je danes v mojem življenju takega, da lahko vzljubim;
*o svojem možu/ženi;
*o otrocih;
*o prijateljih;
*o službi;
*o Bogu;
*o domači cerkvi;
*o sebi in svojem življenju.

32. Napravite eno stvar, s katero boste ustvarili bolj krščansko okolje na vašem delovnem mestu.

33. Razmislite o svojem besednem zakladu. Odločite se, da boste v letošnjem postu vsak teden izločili najmanj eno besedo ali frazo, ki ne vliva poguma ali pa je nevljudna. Kadar ste v skušnjavi, da bi to besedo uporabili, se domislite nadomestka, ki je bolj milosten ali pa bolj nevtralen.

34. Resno se lotite preučevanja ene izmed ključnih težav na svetu: revščine, lakote, nasilja ipd.

35. Uživajte življenje. Pridigar v 8. poglavju pravi: »Zato odobravam veselje, ker ni sreče za človeka pod soncem, razen da jé in pije in se veseli« (Prd 8,15). Duhovnik Thomas Keating pa je zapisal: »Vsako človeško veselje je stopnica do boljšega poznavanja Boga ali do odkrivanja novih vidikov Boga.« Ustavite se in si vzemite čas, da boste že danes uživali svoje življenje.

36. Vključite se v župnijsko dejavnost, ki je namenjena služenju bližnjim.

37. V vsakodnevno rutino vključite trenutke tišine – trenutke tišine za molitev: tih trenutek za pisarniško mizo, preden začnete z delom; na klopi v parku, ko ste na odmoru za kosilo; v avtu, preden se odpravite na vožnjo proti domu; po večernih poročilih.

38. Poizvedite, kako lahko podprete delo krajevnih organizacij, ki skrbijo za hrano, zatočišče ter pravno in finančno pomoč brezdomcem, priseljencem in beguncem. Ne spreglejte skupin, ki se odzivajo na mednarodne krize.

39. Podarite uro svojega časa ali pa plačilo ure vašega dela skupini ali organizaciji, ki si prizadeva za mir v območni skupnosti ali pa v svetu.

40. Pošljite velikonočne voščilnice ljudem, s katerimi si običajno ne dopisujete – posebej osamljenim, ovdovelim, bolnikom, ki so vezani na posteljo, in žalujočim.

Vir: splet
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Več na:

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/40-postnih-nasvetov-1-del

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/40-postnih-nasvetov-2-del

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/40-postnih-nasvetov-3-del

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/40-postnih-nasvetov-4-del

 

2017-03-14T14:03:27+01:0006. 03. 2017|