V soboto 21. oktobra 2017 bo pri sv. Jožefu v Ljubljani prvo vseslovensko srečanje ločenih v Cerkvi.

Razvezani, ločeni in ponovno poročeni pari so del naše Cerkve na Slovenskem. Medškofijski odbor za družino skupaj s Skupnostjo razvezanih SRCE letos organizira prvo tako srečanje na vseslovenski ranvni z naslovom  “Življenje po ločitvi”. To predstavlja tudi logo:

http://srcerazvezani.si/wp-content/uploads/logo-sre%C4%8Danje-lo%C4%8Denih-e1502174290684.png

 

V skladu s pozivom papeža Frančiška, naj sprožamo nove procese, pri načrtovanju tega dogodka sodelujejo tako voditelji skupin za razvezane (duhovniki in drugi strokovnjaki) kot tudi nekateri udeleženci. Strokovno poznavanje procesa ločitve pomaga k razumevanju nove situacije in soočenju z njo, vera pa odpira človeka za sodelovanje z Božjo milostjo.

Pri načrtovanju dogodka so organizatorji sledili pobudi papeža Frančiška iz apostolske spodbude o družini, Amoris Laetitia:

 »Predvsem je treba sprejeti in spoštovati trpljenje tistih, ki so po krivici utrpeli ločitev ali razvezo ali zapuščenost, ali pa so bili zaradi nasilja sozakonca prisiljeni prekiniti skupno življenje« (AL, 242).

»Kar zadeva ločene, ki živijo v novi zvezi, je pomembno, da jim damo čutiti, da so del Cerkve, da nikakor niso izobčeni in se jih ne obravnava kot izobčene, ker so vedno del cerkvenega občestva (communio)« (AL, 243).

»Če staršem pomagamo zdraviti rane, in jim stojim duhovno ob strani, stori to dobro tudi otrokom: potrebujejo družinsko obličje Cerkve, ki jim v tej boleči izkušnji daje oporo« (AL 246).

Program:

10.00 – sv. maša (nadškof Stanislav Zore)

11.00 – predavanje: p. Karel Gržan

11.45 – predstavitev skupine Srce: p. Vili Lovše

12.15 – pogovori po skupinah

13.15 – kosilo

14.00 – sočasna pričevanja in predavanja

15.00 – zaključek

 

Za kosilo bo poskrbljeno, prav tako tudi za varstvo otrok, za tiste starše, ki nimajo drugih možnosti.

Več informacij o srečanju najdete na spletni strani http://srcerazvezani.si/, kjer se lahko tudi prijavite na dogodek. S prijavo organizatorju olajšate delo in priprave.