Stiska neplodnosti – kako pomagati?

Stiska neplodnosti – kako pomagati?2017-03-19T17:49:29+01:00

“Cerkev priznava pravico do želje po otroku in razume trpljenje parov, ki se soočajo z vprašanjem neplodnosti.  Vendar tašna žela ne sme nikoli tako prevladati, da bi zanikala dostojanstvo človeka. Želja po otroku ne more opravičiti “proizvodnje” potomcev, prav tako tudi odločitev, da je otrok nezaželen, ne more opravičiti zavračanja ali uničenja že spočetega otroka.” (Dignitas Personae)

Medškofijski odbor za družino (MOD) je za sodelavce Priprave na krščanski  zakon  pripravil študijski dan z naslovom Stiska neplodnosti- kaj storiti, kdo lahko pomaga in kako? 6. oktobra 2012  so se udeleženci najprej zbrali pred Najsvetejšim v kapeli Antonovega doma, v župniji Vič. Sledilo je začetno delo po skupinah s predstavitvijo in izpolnitvijo vprašalnika, ki sta ga pripravila predavatelja s. Mirjam Cvelbar, SL, ginekologinja in p.dr. Tadej Strehovec, OFM. Da bi stisko neplodnosti vsaj nekoliko začutili, smo prisluhnili resnični zgodbi zakoncev in njunemu iskanju pomoči. Medicinski vidik neplodnosti je nato predstavila ginekologinja Cvelbarjeva; med drugim je povedala, da je v Evropi in tudi v Sloveniji  neplodnih parov 15% , delež še narašča. Seznanila nas je z diagnostičnimi  in terapevtskimi postopki; posebej z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Moralni teolog p. dr. Tadej Strehovec je opozoril na etične dileme in moralne vidike postopkov umetne oploditve. Seznanili smo se s Pravno uredtvijo OBMP v Republiki Sloveniji ter  s stališčem Katoliške cerkve do teh postopkov.

Temeljna katoliška besedila  na temo zdravljenja neplodnosti so: Navodilo o daru življenja (1987), Evangelij življenja (1995) in Dignitas personae (2009). Seveda nismo mogli mimo konkretne pastoralne skrbi za neplodne pare.

Udeleženci so pohvalili  pričevanjski par in oba predavatelja; slišali smo namreč veliko novega in zanimivega; tudi diskusija je bila odprta; vsebina zahtevna, vendar jasna in uporabna.

Več si preberite v naslenjih prispevkih: Moralno etični vidiki OBM -T.Strehovec (2012)Prezentacija-NEPLODNOST-MEDICINSKI VIDIKI (3)

Pripravila Marija Maučec Suša