V Knocku na Irskem so 21. avgusta predstavili program priprav na 9. svetovno srečanje družin, ki bo potekalo prihodnje leto od 21. do 26. avgusta v Dublinu na temo Evangelij družine. Veselje za svet. V ospredju priprav bo papeževa posinodalna apostolska spodbuda Amoris laetitia.

Dogodke, različne iniciative in vsebine sta predstavila dublinski nadškof Diarmuid Martin in glavni tajnik srečanja družin Timothy Bartlett. Slednji je imel tudi posebno predavanje z naslovom Prilepljeni na naše telefone: ali tehnologija lahko postane bolj prijateljska do družin? Namen je bil dotakniti se konkretnih in praktičnih vprašanj, ki se dotikajo družinskega življenja. Nadškof Martin je daroval tudi sveto mašo in med homilijo spregovoril o veselju in izzivih družinskega življenja, ki so v ospredju nauka papeža Frančiška. Med mašo so tudi predstavili ikono svete družine, ki bo simbol svetovnega srečanja družin in bo kmalu začela romati po irskih škofijah.Predstavljen pa je bil tudi program z naslovom Amoris: Govorimo o družini! Bodimo družina!, ki se bo začel izvajati v jeseni po župnijah po vsem svetu. Namenjen je spodbujanju razprav o vprašanju družine v luči apostolske spodbude papeža Frančiška. Obsega različne dejavnosti, videe, besedila, animacije in razne pobude, ki bi družinam pomagale pri pripravi na srečanje prihodnje leto.

Papež je marca letos v pismu, poslanem organizatorjem in udeležencem srečanja, povabil k poglabljanju v nauk dokumenta Amoris laetitia. Cerkev namreč želi, da so družine vedno na poti, da so vedno na notranjem romanju, ki je izraz pristnega življenja. Paolo Gentili, direktor urada pa družinsko pastoralo pri Italijanski škofovski konferenci, je dejal, da je to prvič, da organizacijski odbor svetovnega srečanja družin vabi k sodelovanju vse skupine, ki so pri škofovskih konferencah odgovorne za pripravo na srečanje. Že pred nekaj meseci so namreč imeli srečanje in po jezikovnih skupinah razmišljali tako o sami temi kot o sprejemu mnogih družin, ki se bodo želele udeležiti dogodka v Dublinu. »Cerkev na Irskem,« je povedal Gentili, »ima udeležbo, ki se je v zadnjih letih vidno zmanjšala. Je Cerkev v iskanju, ki se uči tudi novih metod in družinskega ozračja.« Pogosto imamo župnijo, ki je zelo zastavljena na strukturah, srečanjih, predlaganih oblikah, vendar pa po Gentilijevih besedah to ni dovolj.  »Treba je še nekaj več: vstopiti v hiše in od blizu živeti vsakdanjost družinskega življenja, pri tem pa odkrivati dinamiko evangelija kot motorja. Morda smo danes v družini našli nosilni kamen, ne pa problema, ki ga je treba rešiti; špranjo, skozi katero prihaja svetloba in s katero lahko postanemo nova skupnost, ki diši po evangeliju družine,« je dejal.

Sicer pa že deluje uradna spletna stran svetovnega srečanja (http://www.worldmeeting2018.ie/en/), kjer je mogoče v sedmih jezikih najti vse potrebne informacije in gradivo. 21. avgusta 2018 bodo po vseh irskih škofijah potekali otvoritveni dogodki, od 22. do 24. avgusta je na programu kongres, 25. avgusta festival družin, 26. avgusta pa sklepna sveta maša.

Vir: RV