Pomoč zakoncem v stiski in tudi ločenim takoj po ločitvi že več kot desetletje nudijo tako frančiškani pri Marijinem oznanjenju v Ljubljani, kot tudi jezuiti pri sv. Jožefu. Prvo skupino vodi dr. p. Chrisitan Gostečnik in se srečuje 2x mesečno. Več o njej najdete na: https://fdinstitut.si/skupine/skupina-za-samopomoc-razporocenim/

Skupino SRCE (Skupnost Razvezanih v Cerkvi) pri sv. Jožefu v Ljubljani je ustanovil dr. p. Vilijem Lovše, več o njej pa si preberite na: http://srcerazvezani.si/

Po tem modelu že deluje nekaj skupin na več krajih po Sloveniji. Pozanimajte se, ali je tudi v vašem kraju, ali pa v vaši bližini tudi takšna skupina.

Odbor za pastoralo družin v posebnih okoliščinah pri Škofijskem uradu za družino si prizadeva, da bi na pastoralnih območjih (arhidiakonatih ali po dekanijah) počasi nastala mreža skupin za samopomoč. V ta namen so v okviru Inštituta za družino pri Zavodu sv. Ignacija izdelali gradivo za Ustanovitev samopomočnih skupin razvezanih in ločenih po dekanijah. V Duhovnem središču sv. Jožefa v Ljubljani je nastala skupina SRCE (Skupnost razvezanih v Cerkvi). Njen cilj je povezovati ljudi s podobno izkušnjo, medsebojno poglabljati vero in osebno rasti. Pri duhovni rasti so v veliko pomoč duhovne vaje in duhovno spremljanje s strani duhovnikov ali redovnic. Pripravljeno je tudi dobro in uporabno vsebinsko gradivo za mesečna srečanja v skupini z naslovom: Zdravljenje z božjo besedo.

 

V letu 2017 bo prvo vseslovensko srečanje razvezanih v Cerkvi  pod geslom: „ŽIVLJENJE PO LOČITVI“

Sv. Pavel v pismu Rimljanom 12,15 naroča: ” jokajte s tistimi, ki jočejo.” Naši bratje in sestre, ki okrevajo od travme razveze, potrebujejo Cerkev: da žaluje z njimi; jim nudi sočutno podporo; jim zagotovi, da jih njihova cerkvena družina ne bo zavrnila; jim daje upanje, da bo Bog nekako ustvaril dobro iz njihovih težav; in jim, kadar in če je to primerno, nudi možnost za služenje v cerkvi.

Tem preizkušenim bratom in sestram je  posebno pozornost namenil papež Frančišek v 8. pogl. apostolske spodbudi Radost Ljubezni (RL). Cerkvi polaga na srce sledeče:

”Cerkev mora skrbno spremljati svoje najslabotnejše otroke, ki trpijo zaradi ranjene ali izgubljene ljubezni in jim vlivati upanje in zaupanje.” (RL 291)

”Nihče ne sme biti za vedno obsojen. Kajti to ni logika evangelija. Pri tem ne mislimo samo na ločene, ki živijo v novi zvezi, temveč na vse, naj se nahajajo v takem ali drugačnem  položaju.” (RL 297)

”Gre za pot spremljanja in razločevanja, ki te vernike naravna k temu, da se zavedajo svojega položaja pred Bogom. Pogovor z duhovnikom pa naj prispeva k oblikovanju prave presoje o tem kaj ovira možnost polnejše udeležbe v življenju Cerkve in pomaga k iskanju načina kako te možnosti podpreti in pospešiti rast.” (RL300).

V sodelovanju s skupnostjo Srce (Skupina razvezanih v Cerkvi) Medškofijski Odbor za Družino (MOD) organizira vseslovensko srečanje razporočenih in ponovno poročenih. Srečanje bo v Ljubljani v cerkvi Sv.  Jožefa v soboto, 14. oktobra 2017 ob 10 uri.

Po besedah papeža Frančiška naj ločeni in ponovno poročeni dobijo jasno sporočilo, da niso izobčeni iz Cerkve, da so sprejeti in da so del občestva. Dogodek bo priložnost za krepenje vezi med težko preiskušanimi brati in sestrami, za prepoznavanje potreb razvezanih v Cerkvi in spodbuda za nastajanje novih skupin za samopomoč ali vključevanje v obstoječe skupine ter informiranje o še drugih oblikah pomoči za premostitev travme razveze.

Medškofijski odbor za družino