Družinska devetdnevnica k prvemu svetemu obhajilu

Družinska devetdnevnica pred prvim svetim obhajilom

Za devetdnevnico se zberemo skupaj pri mizi (oz. našem molitvenem kotičku). Na mizo postavimo svečo in križ. Ostalo svetlobo zmanjšamo in zapremo TV, radio, računalnik,… Molitev začnemo z znamenjem križa. Starši in prvoobhajanec preberejo besedilo predvideno za določen dan. Molitev nadaljujemo tako, da vsi navzoči dodamo še druge svoje prošnje Bogu. Molitev sklenemo z očenašem in desetko rožnega venca.

 9 dni prej

Starši: Jezus, ti imaš našega (našo) ____ zelo rad. Zanj(o) si umrl na križu in vstal. Po krstu je postal(a) Božji otrok. Čez devet dni boš prišel vanj(o). Napolni ga(jo) s hvaležnostjo za ta velik dar. Prosimo te, pomagaj mu(ji), da se bo dobro pripravil(a) na to, da te sprejme v svoje srce.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

 8 dni prej

Starši: Jezus, umrl si za naše grehe. V evharistiji to doživljamo. Čez osem dni bo ___ prejel(a) sveto obhajilo. To je tvoje telo, ki ga daješ za nas. Obvaruj ___ pred grehom in polnega Tvoje milosti.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

 7 dni prej

Starši: Jezus, s svojo smrtjo in vstajenjem si nam podaril večno življenje. Čez sedem dni bo ___ prejel(a) Tebe, Vstali Gospod v svetem obhajilu. Naj ____ vedno tako živi, da bo nekoč s tabo večno srečen(srečna) v nebesih.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

 6 dni prej

Starši: Jezus, v evharistiji hraniš Božje življenje, ki se je v nas začelo s krstom. Čez šest dni te bo ____ prvič prejel(a) v svetem obhajilu. Pomagaj mu(ji) rasti v ljubezni do tebe, da bo vedno živel(a) kot resnični Božji otrok.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

5 dni prej

Starši: Jezus, v obhajilu nam prideš bliže kot kdorkoli drug. Kot hrana za nas, postaneš eno z nami. Čez pet dni te bo ___ sprejel(a) v svoje srce. Naj te iz dneva v dan ljubi bolj in bolj.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

4 dni prej

Starši: Jezus, ti hočeš, da bi bili vsi tvoji učenci povezani v ljubezni. Po evharistiji nas združuješ med seboj v prijateljstvu in ljubezni. Čez štiri dni bo ____ postal(a) tesneje povezan s Cerkvijo po svetem obhajilu. Daj mu(ji) milost, da bo postal dejaven član Cerkve.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

3 dni prej

Starši: Jezus, ____ je pri krstu postal član Cerkve. Veseli se, da bo preko evharistije z njo postal(a) še bolj povezan. Čez tri dni bo prejel zakrament uvajanja. Naredi ga za dobrega kristjana, polnega vere in ljubezni.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

 2 dni prej

Starši: Jezus, v evharistiji nas delaš bolj tebi podobne. Čez dva dni te bo prejel naš ____. Pomagaj mu da bo prijazen, sočuten, moder in pogumen, kot si bil ti. Okrepi njegovo vero, upanje in ljubezen.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

 1 dan prej

Starši: Jezus, jutri bo dan veselja in radosti. Naš ___   te bo prvič prejel v svetem obhajilu. Spoznal bo, kako zelo nas imaš rad. Blagoslovi ____ in ga naredi močnega, ljubečega kristjana. Naj vedno hrepeni po srečanju s teboj v svetem zakramentu. Naj ti bo vedno hvaležen za vse, kar si storil za nas.

Otrok: Jezus, pomagaj mi pripraviti svoje srce zate.

 

BLAGOSLOV OTROKA PRED ODHODOM OD DOMA NA PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA

(Blagoslov se izvrši tik pred odhodom od doma, ko smo že oblečeni in pripravljeni za odhod v cerkev. Predhodno pripravimo blagoslovljeno vodo. Otroka blagoslovi najprej mama in nato na enak način oče.

Ko smo pripravljeni za odhod v cerkev odpremo vhodna vrata (obred naj poteka znotraj doma pri odprtih vratih). Otrok naj se obrne k mami (potem še k očetu) in sklene roke.)

Mama (nato oče) otroka nagovori:

Dragi(a) moj(a) ______! Dobri Bog naj te spremlja in varuje ves današnji dan in vse prihodnje dni! Ko boš danes pri obhajilu sprejel(a) Jezusa v svoje srce, naj napolni tvojo notranjost in vedno ostane s tabo. Naj bo današnji dan zate začetek čudovitega prijateljstva z Njim.

(Palec desne roke pomoči v blagoslovljeno vodo, oz ga z njo navlaži in otroka pokriža na čelo):

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Otrok odgovori: Amen

Mama (potem oče) otroka poljubi na vrh glave (ali poboža) in stisne k sebi. Ko blagoslov ponovi oče, zapustimo dom in se v svečanem ozračju (tiho, dostojanstveno) odpravimo v cerkev.

 

MOLITEV PRED JEDJO OB SLAVNOSTNEM OBEDU NA DAN PRVEGA SVETEGA OBHAJILA

(Starši goste povabijo k trenutku tišine, nato se pokrižajo in prvoobhajanec zmoli (prebere) naslednjo molitev:)

DRAGI JEZUS!

HVALA, KER SEM TE LAHKO DANES SPREJEL V SVOJE SRCE.

HVALA, KER SI MOJ PRIJATELJ.

HVALA TI ZA VSE, KI ME IMAJO RADI, IN SE DANES Z MENOJ VESELIJO.

BLAGOSLOVI JIH.

DAJ, DA BOMO ZMERAJ TVOJI PRIJATELJI, DA TE BOMO RADI PREJEMALI V SVETEM OBHAJILU IN ŽIVELI KOT TI ŽELIŠ.

BLAGOSLOVI VSE NAS, KI SMO SE ZBRALI PRI TEM KOSILU.

BLAGOSLOVI NAŠE PRIJATELJSTVO IN NAŠE DRUŽENJE.

BLAGOSLOVI HRANO, KI JO BOMO SEDAJ ZAUŽILI IN DAJ HRANE TUDI TISTIM, KI SO LAČNI.

SLAVA OČETU IN SINU IN SVETEMU DUHU ….

V IMENU OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA. AMEN.

2019-07-08T13:04:14+01:0013. 05. 2016|